FOTO  Tri prijateljice oživjele su stari zanat, otkrivamo kako je nastala ‘Iglaonica’

Iglaonica
Hercegovina.info

Vrijeme pandemije koronavirusa većinom svi pamtimo po negativnim stvarima koje su se tada događale. Bolest je bila totalno nepoznata, počelo se sa zatvaranjem i izoliranjem ljudi jednih od drugih, no baš u to vrijeme neki su dobili ideje za pokretanjem vlastitog biznisa. Jedne od takvih su i naše sugovornice koje su se u vremenu straha i neizvjesnosti odlučile fokusirati na pozitivne stvari pa su tako počele istraživati sve vezano za jedan divan, stari zanat, a to je ručni vez. Kako su se snašle s ukrašavanjem tkanina i drugim kreativnim radovima te kako je nastao brend ‘Iglaonica’, otkrile su za portal Hercegovina.info.

‘’Iglaonica se rodila iz dugogodišnjeg prijateljstva triju prijateljica, karakterno sasvim različitih osoba. Ipak, sposobnosti koje posjedujemo ne bismo otkrile jedna bez druge. Svaka od nas, na svoj način, posjeduje u sebi autentičnost koja doprinosi Iglaonici’’, pričaju nam te kažu kako posao ne bi ni funkcionirao da se ne nadopunjavaju različitim stilovima, ukusima i željama. 

‘’Dok je jedna strpljiva i predana u malim stvarima, druga je poduzetna i hrabra u ostvarivanju novih projekata, a treća je svestrana i umjetnička duša Iglaonice. To je samo mali djelić onoga što se događa u pozadini Iglaonice.’’

Iglaonica

Kao što smo istaknuli u uvodu, ideja se rodila u vrijeme trajanja pandemije koronavirusa, a djevojke su se odlučile fokusirati na ljepše stvari.

‘’Čovjekov je smisao stvaranje novih ideja. Talentima ostvarujemo našu jedinstvenost, ali ako ih zanemarimo fokus nam lako postaju negativnosti, strahovi, bolesti... Izazovno razdoblje Covida-19 dalo nam je vremena osvijestiti te stvarnosti. U trenutcima kada smo bile bombardirane negativnostima jedna od nas je sasvim slučajno na Pinterestu ugledala ručni vez u okviru, druga je odmah razvila strategiju i počela istraživati sve što se krije pod pojmom „embroidery“. U tom trenutku naš fokus vratio se na ono bitno. Bile smo usmjerene na nove ideje i razvijanje i učenje o istima. Tako je iz početnog hobija nastao posao koji danas radimo’’, kazale su za naš portal.

Iglaonica

U početku su samo istraživale i zabavljale se ručnim vezom te nisu ni slutile da će jednoga dana svoj hobi pretvoriti u mali posao.

‘’Ideja o Iglaonici kao malom biznisu nije bila ni u kakvom planu kada smo isprobale prvi ručni vez. Htjele smo se s tim zabavljati kratak period i to je sve. No, u tom kratkom periodu javila se želja za daljnjim istraživanjem tehnika veza, šivanja, tkanina…’’, kazale su te dodale da su počele razmišljati o predstavljanju svojih radova na Instagramu onda kad su postale svjesne da im ide od ruke i da uživaju u tom poslu. 

''Odlučile smo napraviti profil, a ime Iglaonica nastalo je iz igre s deminutivom koja je bila naša interna fora u tom razdoblju. Profil na Instagramu pokrenule smo krajem prvog mjeseca 2022. godine’’, otkrile su nam djevojke koje stoje iza ovog brenda.

Iglaonica

U ponudi za sada imaju četiri proizvoda, ali na tomu ne misle stati.

‘’Prvo smo krenule s ručnim vezovima u okvirima različitih dimenzija dok se kroz izvjesno vrijeme poticaj za novim idejama širio. Trenutno nudimo četiri različita proizvoda i nadamo se da će ih biti još. Dakle, ručni vez u okviru, cekeri s vezom i bez, jastučnice s vezom i bez i 3D plišana slova.’’

Priznaju nam i da imaju pomoćnicu koja im je važna podrška u realiziranju ideja.

‘’Nismo sve mogle same i zahvalne smo što smo upoznale Nadu koja nam je željela i znala pomoći u realizaciji. Bez njezine spremnosti na pomoć u ostvarivanju naših ideja ne bismo uspjele. Uvijek nam je na usluzi i nekako nas majčinski, dobronamjerno usmjerava kako bismo zajedno Iglaonicu podigle na uspješniju razinu.’’

Iglaonica

Njihovi proizvodi već su pronašli put do kupaca izvan granica Bosne i Hercegovine.

‘’Djelujemo na području BiH, no narudžbe primamo i iz susjednih zemalja i trudimo se pronaći najlakši način da svaki proizvod stigne do Vas’’, poručuju djevojke.

Početak im, kako kažu, i nije bio težak jer nisu ni znale da su na početku nečega, a ljubav prema ovom poslu došla je sasvim spontano.

‘’Naš početak uopće nismo smatrale početkom nečega tako da smo mi tu težinu možda iznijele, a da nismo ni znale da smo na početku ovoga što imamo danas. Volimo učiti nove stvari, a poticaj za baš ovom vrstom kreativnosti došla je spontano – bila je to ljubav na prvi bod iglom. S Nadom učimo šivati koliko nam svakodnevne okolnosti dozvoljavaju’’, kažu nam djevojke koje ističu kako su jako zadovoljne i zahvalne znanjem koje im Nada nesebično daruje. 

Iglaonica

Svaki posao ima i mana, pa smo ih pitali što je teži dio onoga čime se one bave.

‘’Ovaj posao zahtjeva vrijeme, strpljenje i svakodnevno usisavanje konca za koje igramo par-nepar. Šalimo se malo, ali nije ni to daleko od istine’’, kažu nam uz smijeh djevojke.

‘’Ovim putem želimo zahvaliti svima koji su nas podržali i svima koji su već nešto kod nas naručivali, to nas usmjerava naprijed’’, poručile su naše sugovornice te dodaju kako je rad s ljudima uvijek izazovan, no zadovoljstvo i osmjesi na licima onih koji dobiju ono što su željeli stvara im neizmjernu radost i zahvalnost. 

Na kraju za naš portal zaključuju kako svima nama vlada ono čemu se otvorimo. A one su se kroz svoju kreativnost otvorile snovima, ljepoti i slobodi. I ništa manje od života ni ne očekuju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.