Tri građevinska giganta vode bitku za Počitelj

autocesta

... dugoj oko 11 kilometara.

Na ovoj dionici je tender prije dva mjeseca poništen pa raspisan novi po žurnoj proceduri. Prema pristiglim ponudama, u koje je Dnevni avaz imao uvid, bit će vrlo tijesna i žestoka bitka za dobivanje posla na dionici koju financira Europska investiciona banka (EIB), piše Dnevni avaz.

Sredstva su osigurana još 2014. godine. Doznaje se da je najpovoljniju ponudu za gradnju ove dionice, u koju spada i gradnja kolosalnog mosta Počitelj visokog sto metara, poslao konzorcij „Azvirt Limited Liability Company and Power Construction Corporation of China Ltd" (Azerbejdžan i Kina), u okviru kojeg je i domaća firma, širokobriješki „Hering".

No, razlika između „Azvirta" i drugoplasiranog konzorcija „Strabag - Euro-Asfalt" je u oko šest milijuna eura. Na trećem mjestu je turska građevinska firma „Cengiz". Oni su u odnosu na „Strabag" poslali ponudu višu za milijun eura, a „Azvirt" sedam milijuna.

Na četvrtom je mjestu također turska firma, „Fernas & Ozgun Insaat", koja je u odnosu na drugoplasirani „Strabag" skuplja za četiri milijuna eura. Jedina firma koja je van svake konkurencije jeste „China Gezhouba". Njena je ponuda najviša.

U odnosu na prvi „Azvirt" razlika je u čak 81,5 milijuna maraka. Prema tenderu, izvođač radova mora do 1. kolovoza ući na gradilište.

Komisija „Autocesta FBiH" sada treba provjeriti svu prateću dokumentaciju, točnije uraditi matematičku kontrolu, a tek potom izabrati izvođača radova s kojim će biti potpisan ugovor, pod uvjetom da ne bude žalbi. 6 milijuna eura razlika između „Azvirta" i „Strabaga" 1 milijuna eura razlika između "Strabaga" i „Cengiza" .