TRGOVAČKI LANAC IZ RS-a STIŽE U MOSTAR Počeli s radom sa samo tri radnika, a sad ih imaju blizu 2.000

Kort market
Ilustracija/Kiseljak.info

Kompanija Fructa Trade iz Dervente, koja upravlja mrežom KORT marketa, najavila je skoro otvaranja svog novog prodajnog objekta i to u Mostaru.

Ovo će biti 55. Kort market, a bit će otvoren na adresi Sutina bb. Kako saznaje BiznisInfo.ba, riječ je o velikom hipermarketu s pratećim sadržajima, odnosno novom objektu koji je izgrađen u cjelini, odnosno od nule.

Riječ je o kompaniji koja je jedan od lidera na maloprodajnom tržištu Republike Srpske, ali tek jača svoje prisustvo i u FBiH. Stoga mnogi potrošači u Federaciji još nisu upoznati s njom.

Prihodi i dobit

Kako saznaje BiznisInfo.ba, kompanija je lani ostvarila rekordne prihode od čak 278 milijuna KM, što je za skoro 72 milijuna više u odnosu na godinu ranije.

Lani su imali neto dobit od skoro 18 milijuna KM (godinu prije toga 12 milijuna KM). Također, samo prošle godine kompanija je povećala broj zaposlenih za čak 289 na 1.822. Sada ih je vjerojatno blizu 2.000.

Kompanija je počela s radom 1995. godine sa svega tri radnika, na 300 m2 proizvodnog i prodajnog prostora. No, neprestano su rasli i ulagali, da bi došli ovdje gdje su sada.

Kompanija svake godine investira velike iznose novca, te je upravo u tome tajna njenog uspjeha. Riječ je o jednoj od vodećih kompanija u BiH u sektorima prehrambene proizvodnje i prodaje.

Brendovi

Brendovi ove kompanije su Tomico (kečap, majoneza itd), Fruktako sokovi, Topingo (pudinzi, šlag pjene, sladoled itd.), RD kafa, Tomesko (mesne prerađevine), Aqua Doria (voda) itd.

Osim proizvodnje i prodaje, imaju i vlastitu distribuciju robe, što znači da je riječ o zaokruženom procesu.

Prije tri godine su otvorili i svoju prvu benzinsku crpku KORT Petrol.

Osim toga, njihove investicije idu i u drugim pravcima. Fructa Trade je nedavno kupila imovinu nekadašnjeg giganta – fabrike cijevi Unis Derventa za preko 12 milijuna KM i odlučila ponovo pokrenuti proizvodnju, te je pozvala sve bivše radnike da se jave.

U Sarajevu još nemaju market, ali su snažno prisutni u Istočnom Sarajevu.