FOTO/VIDEO  TREBEVIĆ ILI SMRT Posljednja faza ekocida

Devastacija Trebevića ekocid
Valter portal

Trebević, sve tužniji prizori: gomilaju se betonske ograde, postavljaju kranovi, niču visoke zgrade i vile s bazenima. Ova planina postala je veliko gradilište u sada već desetljetnom procesu nelegalne gradnje, upitnog prijenosa vlasništva državnog zemljišta na Općinu Istočni Stari Grad te njegove daljnje prodaje nepoznatim osobama. Sve ovo prati nedopustivo i često protuzakonito krčenje šuma.

Valter ekskluzivno objavljuje odluku od 19. siječnja 2024. godine koja dokazuje da su zastupnici Skupštine općine Istočni Stari Grad na svojoj 46. sjednici izglasali prodaju čak 40 novih parcela na Trebeviću, površine 123.019 m/2 u vlasništvu Općine.

Kako se saznaje, Pravobraniteljstvo RS ovih dana razmatra jesu li ispunjeni uvjeti za zaključivanje ugovora između općine i investitora. Je li se sve radi u tajnosti i ima institucionalnu podršku potvrđuje i to što iz Pravobraniteljstva nisu odgovorili na pitanja koja su im poslana prije dvadesetak dana. Kao i do sada, odluka Pravobraniteljstva će biti kako politika kaže.

SVE SE ODLUČUJE U BANJOJ LUCI

„Ovo devastiranje planine Trebević možemo okarakterizirati kao zločin koji se ne bi mogao dogoditi bez suglasnosti iz institucija Republike Srpske čije je sjedište u Banjoj Luci, odnosno Vlade Republike Srpske“, kaže za Valter bivši zastupnik SNSD-a u Skupštini općine Istočni Stari Grad Ljubo Tadić.

Načelnik Općine Istočni Stari Grad je Bojo Gašanović, kadar SDS-a, za kojeg mještani tvrde da je tek puki izvršitelj naredbi entitetskih moćnika. Sjedište općine je u naselju Hreša. Općinu čine seoska naselja: Bulozi, Čeljigovići, Donje Međuše, Donji Bulozi, Dovlići, Gornje Međuše, Kumane, Lapišnica, Mrazovac, Njemanica, Studenkovići, Vučija Luka, Zlatište i Blizanci.

Devastacija Trebevića

Konfiguracija zemljišta je pretežno brdovito-planinskog karaktera i pripada Sarajevsko-romanijskoj regiji. Iako je u ovoj općini živjelo oko 1.500 ljudi, sugovornik ističe da ta brojka danas ne prelazi 600.

Sve je počelo 2012. godine kada su mještani otkrili sumnjivo parceliziranje zemljišta na Trebeviću.

Četiri godine kasnije (2016.), Općina Istočni Stari Grad uputila je zahtjev Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i i vodoprivrede RS u kojem je tražila odobrenje za krčenje šuma na Trebeviću za 82 parcele, na površini od 260.000 m/2. No, umjesto za 82 parcele, odobreno je 97 parcela – i to na istoj površini od 260.000 m/2!

„Ministarstvo je davalo suglasnost za krčenje šuma za trajnu promjenu namjene krčenja šuma na Trebeviću, a Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, davalo je suglasnosti za promjenu regulacijskih planova koje je donosila Općina Istočni Stari Grad. Ti regulacijski planovi su se od 2014. do danas više puta proširivali i od resornog Ministarstva dobivali suglasnost“, svjedoči Tadić.

U Rješenju iz 2016. godine o krčenju šuma i trajnom promjenom namjene, koje je odobrio pomoćnik ministra za šumarstvo RS Goran Zubić, Općini Istočni Stari Grad dato je 15 parcela više nego što je traženo zahtjevom Općine. Zubić je, inače, član Glavnog odbora SNSD-a.

Mještani tvrde da su 2017. godine o devastaciji Trebevića, koju prate korupcija i klijentelizam, upoznali i Milorada Dodika, od kojeg ipak sve kreće i s kojim sve završava.

Devastacija Trebevića

„Dodik je tada je obećao da će se u nekim zakonskim okvirima zaštiti Trebević, jer su ova brda jednostavno ‘napadnuta’. To zatišje trajalo je godinu-dvije i bilo je primjetno da je u to vrijeme proces bio usporen“, ističe Tadić.

U godini lokalnih izbora (2020.) devastacija je bila skoro zaustavljena, a SNSD-ovi zastupnici su dobili podršku mještana. Međutim, tada nastaje politički zaplet s Dubravkom Dragaš-Tadić, predsjednicom OO SNSD-a Istočni Stari Grad, u glavnoj ulozi. Sugovornik navodi da je Dragaš-Tadić „izdala“ cijelu stvar, odnosno, podržala je „biznis“ i devastaciju Trebevića umjesto zaštitu prirode i šume.

SISTEM ŠTITI BIZNIS I PODRŽAVA EKOCID

Nekoliko zastupnika SNSD-a, među njima i Ljubo Tadić, tada su zatražili unutarstranačke izbore, no u GO SNSD-a su to odbili. Danas Dragaš-Tadić i dalje vodi općinski odbor i zastupa politiku koja odgovara vladajućem SDS-u.

Drugim riječima, s obzirom na to da administrativno ova općina pripada Istočnom Sarajevu, sve se radi uz podršku gradonačelnika Ljubiše Ćosića (SNSD), koji se s Gašanovićem (SDS) povezao preko prvog zajedničkog projekta Sunnyland.

Tako su na primjeru Trebevića „smrtni politički neprijatelji“ SNSD i SDS pokazali da je biznis (krčenje šuma, prodaja parcela i enormna zarada od toga) ono što ih spaja i da tu bilo kakva priča o rivalstvu i međusobne optužne o „izdajnicima, lopovima i kriminalcima“ pada u vodu.

Devastacija Trebevića

„Sunnyland je urađen na teritoriji Istočnog Novog Sarajeva koju je vodio gospodin Ljubiša Ćosić i koji je uvukao gospodina Gašanovića, aktualnog načelnika, u početak gradnje na Trebeviću. Sunnylend se nalazi na 95 posto teritorija Istočnog Novog Sarajeva, a samo je pet posto teritorija Istočni Stari Grad. To je polazna točka i time je gospodin Ćosić osigurao logistiku u davanju rješenja u nadležnim ministarstvima. To dokazuje da je u ovu veliku gradnju umiješana politika i ne bi se te suglasnosti davale bez tih institucija u kojima dominira SNSD“, kaže Tadić za Valter.

U odgovoru Valteru gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić navodi „da se mora napraviti razlika između prodaje općinskog zemljišta i samog građenja“.

„Promjena vlasništva nad nepokretnostima sama po sebi ne mora predstavljati problem. Međutim, u slučaju gradnje u obzir se mora uzeti Odluka o proglašenju Parka prirode i zonama zaštite. JU Park prirode ‘Trebević’ je formirana s ciljem zaštite ove planine i to će činiti, uz apsolutnu i nedvosmislenu podršku Gradske uprave Istočno Sarajevo i mene kao gradonačelnika“, tvrdi Ćosić.

Devastacija Trebevića

Međutim, Ljubo Tadić ovo komentira sljedećim riječima:

„Načelnik Gašanović je ovdje samo izvršitelj. I po ovim kranovima na Trebeviću, nažalost, vidi se da iza toga stoji politika, i lokalna i politika RS“.

Inače, protiv Gašanovića je za „nesavjestan rad“ podneseno čak 14 kaznenih prijava, o čijim ishodima nadležni organi šute. Zapravo, ishoda nema.

Tadić za Valter svjedoči da je Gašanović na jednoj sjednici Skupštine općine 2019. godine rekao „da je uspio srediti 10 kaznenih prijava i da su mu ostale četiri“. Jedna od njih izravno je vezana za devastaciju i uništavanje Trebevića i podnesena je Okružnom tužiteljstvu u Istočnom Sarajevu od strane krim-policije MUP-a RS 2020. godine. Izvješće o počinjenom kaznenom djelu policija je podnijela protiv načelnika općine Boje Gašanovića i drugih zbog sumnje da su oštetili općinu za 1,2 milijuna KM.

No nepoznata je sudbina i ove prijave, jer iz Tužiteljstva nisu željeli odgovoriti na pitanja Valtera.

RECEPT ZA BETONIRANJE TREBEVIĆA

Inače, Gašanović i drugi terete se da su u razdoblju 2014 - 2017. godine, vršeći svoje dužnosti, „organizirali prodaju ili zamjenu nekretnina i ostalog građevinskog zemljišta u svojini općine Istočni Stari Grad, te na taj način pribavili imovinsku korist u iznosu od najmanje 1.260.099 КM, a za koji iznos je oštećena i općina Istočni Stari Grad“.

Gašanović i suradnici nastavili su raditi, a milijun i 200.000 maraka više nitko i ne pominje, dok se parcele i dalje parceliziraju. U međuvremenu, Skupština općine Istočni Stari Grad, povodom dana krsne slave Općine, Miloradu Dodiku je dodijelila najviše općinsko priznanje.

O devastaciji i uništavanju Trebevića i njegove prirode i Pravobraniteljstvo RS šuti. Ne izjašnjava se ni o tome jesu li ispunjeni uvjeti za zaključivanje ugovora između Općine i investitora.

Inspekcije, također, ne reagiraju.

Ljubu Tadića, kako kaže, to i ne čudi, a na osnovu dosadašnjih iskustava s Ratkom Đurovićem i Ljiljanom Šešlija iz inspekcijskih organa Istočnog Sarajeva.

„Oni će sve učiniti kako ne bi došlo do poništenja građevinskih dozvola koje su izdane mimo suglasnosti regulacijskih planova u smislu katnosti i pribavljanja svih potrebnih dozvola. Ni po posljednje dvije prijave koje sam uputio u 2022. i 2023. godini za brdo Glog nema odgovora, niti postupanja, što govori o jednoj vrsti solidarnosti između njih“, zaključuje Tadić.

S obje strane Trebević je zaštićena zona, i po svim zakonima devastacija je zabranjena, kao i sječa šume, neprimjerna gradnja u komercijalne svrhe. Odete li danas, na primjer, na brdo Glog, vidjet ćete strojeve koje rade na protupožarnom putu, izgradnju kanalizacije mreže sa ukopanim cijevima, te mnoštvo okolčenih placeva za gradnju. Je li među njima i ovih najnovijih 40 – još uvijek se ne zna.

To će zasad ostati nepoznanica, jer ni načelnik Općine Istočni Stari Grad nije odgovorio na pitanja.

U priči o devastaciji Trebevića ne smiju se amnestirati ni vlasti Federacije BiH, odnosno Sarajevske županije, odakle često dolaze investitori.

Devastacija Trebevića

Najbolji primjer je izgradnja velikog stambeno-poslovnog objekta Roof Gardens na padinama Trebevića, sa posebnim pogledom na Sarajevo. Objekt je lociran na teritoriju entiteta Republika Srpska i potrebne dozvole za izgradnju izdane su prije proglašenja dijela Trebevića na teritoriji RS „zaštićenim prirodnim područjem“, što dodatno usložnjava sveukupnu situaciju i primjenu odgovarajuće pravne regulative.

U dokumentu povijest Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) Banja Luka, Područni ured Istočni Stari Grad, primjetni su kupoprodajni ugovori o promjeni vlasnika. Kronologija događaja je sljedeća: 2016. godine vlasnik Republika Srpska mijenja ime u općina Istočni Stari Grad. Iste godine Općina Istočni Stari Grad mijenja ime u Termograding d.o.o. Gacko, koji će za dvije godine, dakle 2018., prijeći na vlasnika Senada Spahića.

Godinu kasnije (2019.), Spahić mijenja ugovor na Simfono group d.o.o. Sarajevo, a 2020. Simfono group mijenja ime u Roofgarden Assets d.o.o. Sarajevo. Konačno, u dokumentu je navedeno da se 2021.godine „mijenja kultura iz šuma 2 u trstiku i močvare“, a Roofgarden Assets d.o.o. u Roofgardebs d.o.o.

Ovo je recept po kojem niču visoke zgrade u komercijalne svrhe i nemilosrdno prijete prirodi, istovremeno dok se oni koji odlučuju o uništavanju i betoniranju Trebevića enormno bogate.

U nastavku pogledajte Valterov kratki film, s izjavama svjedoka i dokazima o ekocidu i devastaciji planine Trebević.