TREBA SE RADOVATI Zašto je ovo što se događa u HDZ-u dobro i za Hrvate i za tu stranku

Dragan Čović
Hercegovina.info

Da je u HDZ-u počelo proljetno čišćenje šalili smo se prije koju godinicu o prvom travnju. Još jučer je to bilo nezamislivo.

Mi Hrvati smo šokirani demokratskim procesima u HDZ-u, iz jednog jednostavnog razloga – do sada ih nismo viđali. Nismo vjerovali da će se ikada u toj stranci pokrenuti mehanizmi kakvi su u svijetu i svakodnevni i normalni. Nezadovoljan si, ideš dalje. Nezadovoljan si - buniš se.

Piše: Kristina Perić/Hercegovina.info

Ovdje toga nije bilo. Rijetko se, ako ćemo se osvrnuti par desetljeća unazad iz te stranke izlazilo, a da ne kažemo da je netko izbačen. I oni koji su izlazili uredno bi se Čoviću vratili poput hrvatskog 'obnovitelja demografa' Bože Ljubića. 

Šutjelo se godinama o aferama, o nepotizmu, članovima stranke koji žive kao najplaćenije sportske zvijezde. Tek bi netko interno bio sankcioniran, i to ako bi se osobno zamjerio predsjedniku. Svi koji su javno nalazili greške dr. Draganu i uskom mu krugu istomišljenika dobivali su godinama dobro smišljeni udruženi hnsov pečat izdajnika, od kojeg se malo tko oporavio. Oni koji su interno razmišljali da bi mogli biti mu protukandidat nisu prolazili dalje dobro i našli bi se na udaru.

Predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću na sjednicama se povlađuje i govori bravo, a on je godinama zauzdavao stranku, prije svega zahvaljujući starom dobrom strahu, i kontroli nad pravosuđem, koje nikada ne radi po pitanju njega, a može uvijek 'proraditi' po pitanju bilo koga.

Međutim, straha je sve manje, a to se već moglo vidjeti na neuspjelom pokušaju pomlađivanju na čelu poduzeća, koji je stao na Marinku Gilji, budući da mu već drugi tadašnji direktor Vilim Primorac govori jasno „NE“.

Da je dio članstva nezadovoljan razaznali smo i kada je na površinu isplivala afera Peti kat, a raskoljeni HDZ nije uspio imenovati nasljednika Radi Bošnjaku. Čovićevi stari drugovi, dugovi i jarani iz lova u konačnici će ga doći glave. Možda ne onako kako se on bojao, ali na jedan drugi - posve neočekivan način. Javnost i mlado članstvo kazniti će za zbog propusta i nečinjenja.   

Osim starih drugova i dugova tu su žene, dvije, tri, pet ih il' šest. Sakupljao ih je oko sebe za prve suradnice da bi nastavio dominirati, i da mu nitko ne bi mogao oponirati. I tu prestaje sav njegov džentlmenski pothvat. Mnogo prije prvih suradnica trebao je letjeti utemeljitelj Rade Bošnjak, no i pri izlazu dame očito imaju prednost. 

U konačnici, sve što se događa otići će u korist i Hrvatima i HDZ-u, te nas situacija u HDZ-u mora i radovati. Ne zločesto i pakosno, nego realno i objektivno. Sve što dolazi mora biti bolje, jer teško da Hrvatima može gore.

Već davno je bilo vrijeme Draganu Čoviću da se povuče, pomladi stranku na mjestu predsjednika i da priliku mladom kadru, koji će se kad-tad nametnuti u stranci. Novi ljudi morali bi donijeti i nove ideje i prakse, posve suprotne ovima danas.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.