Federalni udar na hrvatske općine i županije

... te centraliziraju ovlasti na razini entiteta u više oblasti kao i s ciljem smjena preostalih nepodobnih kadrova i instaliranjem stranačkih poslušnika.

Protiv svih zakonskih rješenja bili su zastupnici iz hrvatske političke koalicije te je upozoreno i na to da su posve nezakoniti i protuustavni potezi aktualne vlasti u FBiH.

Čavarino upozorenje

Naime, na sjednici je predstavljena informacija o provođenju ustavnih odluka i stanja ustavnosti u FBiH. U raspravi o ovoj temi, predsjednik Kluba HDZ-a BiH Marinko Čavara je rekao kako se već dulje vrijeme ignoriraju odluke raznih sudova, uključujući i Ustavni sud FBiH, kao i odredbe Ustava i Federacije BiH što se moglo i očekivati od vlasti koja je protiv ustavnih odredbi i formirana.

U cilju zaštite Ustava i zaštite pravnog poretka u Federaciji, ukazao je na niz kršenja Ustava kao najvišeg pravnog akta u neprovedbi odluka Ustavnog suda i navođenja ustavnog temelja za donošenja zakona koji nisu u nadležnosti Federacije BiH. Čavara je pri tome upozorio da se za sve zakone navodi ustavni temelj na osnovi kojega Parlament donosi zakone iz svoje nadležnosti, dok se istodobno ne navodi da za tu oblast nije uopće nadležna Federacija BiH, što je brutalno provođenje centralizacije i mogućnosti da političko Sarajevo upravlja svim oblastima i procesima čak i u županijama, odnosno općinama. Upozorio je da se oduzimaju podijeljene, ali i izvorne ovlasti županija na temelju pribavljenih mišljenja pojedinih županija što se ne može na taj način provoditi. Unatoč upozorenjima, usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o agenciji za privatizaciju koji predstavlja nastavak politike vladajućih za smjenom postojećih i postavljanja “svojih“ ljudi, što je i suština djelovanja i postojanja sadašnje Vlade.

Izvlačenje novca

Do usvajanja ovoga zakona, kao i mnogih dosad, došlo se zloporabom elektronskog glasovanja. Sam zakon predstavljen je, međutim, kao ušteda proračunskih sredstava kako bi se smanjio krug ljudi u odlučivanju, a stvarni razlog je smjena nepodobnih i postavljanja podobnih jer imenovanje i razrješenje je u nadležnosti Parlamenta FBiH i umanjenja uloge županija. Stranke platforme su usvojile i Nacrt zakona o dopunama Zakona o raseljenim osobama i povratnicima u FBiH i izbjeglicama iz BiH koji nije ništa drugo nego nastavak intencije izvlačenja proračunskog novca.

Naime, novac se sada nakon prognanika dodjeljuje i njihovoj djeci koja su u međuvremenu zasnovala nove obitelji.

Nametnuli županijama dogovor sa sindikatima

Zakonom o ovršnom postupku se nastavlja anarhija i uplitanje u sudsku vlast u FBiH. Ovim Zakonom su onemogućene provedbe sudskih presuda, ugrožavaju se ljudska prava negirajući jednakost pred sudovima stranaka u postupku. Skandalozan je i Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u tijelima vlasti Federaciji BiH kojim Federacija ruši nadležnost županija kao i načela lokalne samouprave. Naime, aktualna vlast u FBiH je sebi dala za pravo naložiti županijama da sporazum koji su potpisali sa ‘svojim’ sindikatima na razini entiteta obvezno vrijedi i za županije!

vecernji.ba