TRAŽILI MJEŠTANI Županijski inspektori izlaze na divlji put kod Mostara

Kamenolom, Miljkovići
Hercegovina.info

Po zahtjevu za postupanjem koji su uputili mještani županijska šumarska inspekcija provjerit će zakonitost rada tvrtke Aleamil d.o.o Mostar, koja je probila ilegalni put kod Mostara, kako bi mogla prevoziti rude iz kamenoloma Mokri Do. 

„Ovim putem vas obavještavam da županijska šumarska inspekcija, unatoč nepostojanju temeljnog Zakona o šumama, provodi utvrđivanje svih činjenica kod koncesionara, nadležnih institucija i inspekcija o čemu će sačiniti službeni akt. Nakon utvrđenog činjeničnog stanja na terenu, posebno nadzora nad zakonitošću rada koncesionara tvrtke Aleamil d.o.o. Mostar po pitanju korištenja šumskog zemljišta“, kaže se u odgovoru glavne županijske inspektorice Lenke Herceg, koja navodi da će nas inspektori ovog Ministarstva o utvrđenom stanju na terenu i aktivnostima obavijestiti mještane koji su im s obratili najkasnije u roku od tjedan dana.

Podsjetimo, mještani Miljkovića blokirali su sredinom srpnja nelegalno probijen put koji koristi kompanija Aleamil iz Mostara za prijevoz mineralne rude iz kamenoloma Mokri Do kojeg su dobili na koncesiju od 20 godina.

Mještani su zahtjev za inspekcijskim nadzorom uputili prije ravno mjesec dana. U zahtjevu navode da je tvrtka Aleamil d.o.o, s kojim je Vlada HNŽ sklopila koncesijski ugovor za eksploataciju mineralne sirovine, izgradila ilegalni put u dužini od oko 300 metara na državnom zemljištu. 

Na zahtjev stanovnika Mjesne zajednice Miljkovići u predmetu nelegalnog probijanja puta i ostalih nepravilnost, teren su obišle brojne inspekcije, koje su ustanovile da je put koji su probili i koriste ilegalan. Uz ostale, to se potvrđuje i u odgovoru JP Cesta Federacije, gdje je temeljem prijave MZ Miljkovići utvrđeno je da je poduzeće ALEAMIL d.o.o. Mostar izvršilo nelegalne radnje na izgradnji nelegalnog priključka na magistralnu cestu M17.4, dionica: 001, Mostar - Čitluk, na stacionaži 6+350 (D). Osim njih nepravilnosti je utvrdio i rudarsko geosloški inspektor. 
Inače, na lokaciji blokade sredinom srpnja bio je i predstavnik koncesionara koji je prema tvrdnjama mještana izjavio kako je od gradonačelnika Mostara dobio usmenu dozvolu za probijanje ovoga puta!? Iz ureda gradonačelnika su to demantirali, te naveli da usmeno odobrenje kao kategorija ne postoji. 

Inače, u borbi sa administracijom da postupi po zakonu kada je u pitanju ovaj put nameće se činjenica nepostojanja Zakona o šumama u HNŽ-u. Nadležni to često koriste kao alibi kada ne uspijevaju zaštiti državno. Divlja sječa šume, divlji objekti, divlje ceste samo su dio devastacijske priče koja završava rečenicom 'ne postoji Zakon o šumama'.