Tko preživi pričat će: Deset jaja koštat će pet KM, a litra mlijeka i do 10 maraka

neplodnost, hrana, hrana, dijeta, dijeta, hrana, hrana, kuhanje, debljanje, pretilost, hrana, vitamini, vitamin c, zdravlje, gripa, hrana, zdravlje, hrana, mršavljenje, jelo, piće, ljeto, vrućina, hrana, doručak, zdravlje, mršavljenje, kruh, ugljikohidrati, hrana, blagdan, Uskrs, prejedanje, hrana, spavanje, izbjegavanje, hrana, inzulin, zaglupljivanje, šećer, hrana, poskupljenje, život, namirnice, hrana, rok trajanja, namirnice, žensko zdravlje, deset namirnica za žene, hrana, namirnice, Zdrave namirnice, prehrana, zdravlje, Plan jela, Broj obroka, vježbanje, plan za dijetu, štetne nuspojave, dijeta, namirnice, pesticidi, prejedanje, kako spriječiti, prejedanje, blagdani, jelo, dodaci prehrani, manjkavost prehrane, mediteranska prehrana, način prehrane, prehrana, zdravlje, hrana, hrana, jelo, djeca rast, Zdrave namirnice, zdravlje, nezdrave namirnice, vitamini, probava, način prehrane, brza hrana, Hrana bogata proteinima, dodaci prehrani, mozak, Zdrav mozak, uticaj na mozak, omega 3, Omega 3 i
Razlog za poskupljenje osnovnih životnih namirnica je poskupljenje sirovina. Naime, enormne vrućine i predugo sušno razdoblje ove su godine uništile većinu usjeva žitarica, prije svega pšenice što je dovelo do rasta njenih cijena na tržištu. Umjesto 25 feninga, kilogram kukuruza danas u BiH košta 60 feninga, kilogram suncokreta koji je prošle godine koštao 25 feninga danas se može kupiti za 65 feninga.

Skuplje ulje

Ako uzmemo u obzir da se radi o sirovini za proizvodnju biljnog ulja, lako je zaključiti da će i cijene ove namirnice koje litra već košta 3,5 KM rasti. Poskupljenje cijena žitarica dovest će do poskupljenja sve hrane od kruha pa sve do mesa. Cijene hrane u biH obarat će rekorde. Prema izjavi proizvođača, vrlo je realno očekivati da će deset jaja već za nekoliko dana koštati pet KM, a u Republici Hrvatskoj je već došlo do poskupljenja ove namirnice. Nedostatak žitarica dovest će do poskupljenja mesa, koje se već u BiH kupuje na grame. Zabrinjavaju izjave stručnjaka iz mljekarske industrije koje prognoziraju kako bi u sljedećih nekoliko godina litra mlijeka mogla doseći cijenu od 10 maraka, Naime, broj proizvođača mlijeka je iz godine u godinu manji budući da im se taj posao sve manje isplati jer su otkupne cijene premale a troškovi proizvodnje preveliki.

Nestašica mlijeka

Ako se ovaj trend nastavi, stručnjaci upozoravaju i na mogućnost nestašice ovog proizvoda. Dodatni udar na džepove građana predstavljaju svakodnevne najave o poskupljenju naftnih prerađevina, čija se cijena ionako udvostručila u posljednje tri godine. Građani se s pravom pitaju kako preživjeti godinu, ako uzmemo u obzir da je iznos prosječne plaće u BiH oko 800 maraka, da jedna četveročlana obitelj već sada za mjesečnu košaricu treba izdvojiti više od jedne i pol prosječne plaće, da najveći broj umirovljenika preživljava s nešto više od 300 maraka mjesečno, da u ovoj zemlji skoro pola milijuna ljudi nije zaposleno.

izvor: vecernji.ba