Tko preživi pričat će: Deset jaja koštat će pet KM, a litra mlijeka i do 10 maraka

Tko preživi pričat će:  Deset jaja koštat će pet KM, a litra mlijeka i do 10 maraka
Razlog za poskupljenje osnovnih životnih namirnica je poskupljenje sirovina. Naime, enormne vrućine i predugo sušno razdoblje ove su godine uništile većinu usjeva žitarica, prije svega pšenice što je dovelo do rasta njenih cijena na tržištu. Umjesto 25 feninga, kilogram kukuruza danas u BiH košta 60 feninga, kilogram suncokreta koji je prošle godine koštao 25 feninga danas se može kupiti za 65 feninga.

Skuplje ulje

Ako uzmemo u obzir da se radi o sirovini za proizvodnju biljnog ulja, lako je zaključiti da će i cijene ove namirnice koje litra već košta 3,5 KM rasti. Poskupljenje cijena žitarica dovest će do poskupljenja sve hrane od kruha pa sve do mesa. Cijene hrane u biH obarat će rekorde. Prema izjavi proizvođača, vrlo je realno očekivati da će deset jaja već za nekoliko dana koštati pet KM, a u Republici Hrvatskoj je već došlo do poskupljenja ove namirnice. Nedostatak žitarica dovest će do poskupljenja mesa, koje se već u BiH kupuje na grame. Zabrinjavaju izjave stručnjaka iz mljekarske industrije koje prognoziraju kako bi u sljedećih nekoliko godina litra mlijeka mogla doseći cijenu od 10 maraka, Naime, broj proizvođača mlijeka je iz godine u godinu manji budući da im se taj posao sve manje isplati jer su otkupne cijene premale a troškovi proizvodnje preveliki.

Nestašica mlijeka

Ako se ovaj trend nastavi, stručnjaci upozoravaju i na mogućnost nestašice ovog proizvoda. Dodatni udar na džepove građana predstavljaju svakodnevne najave o poskupljenju naftnih prerađevina, čija se cijena ionako udvostručila u posljednje tri godine. Građani se s pravom pitaju kako preživjeti godinu, ako uzmemo u obzir da je iznos prosječne plaće u BiH oko 800 maraka, da jedna četveročlana obitelj već sada za mjesečnu košaricu treba izdvojiti više od jedne i pol prosječne plaće, da najveći broj umirovljenika preživljava s nešto više od 300 maraka mjesečno, da u ovoj zemlji skoro pola milijuna ljudi nije zaposleno.

izvor: vecernji.ba