TKO LAŽE? Jeremić: Lagumdžija nam je obećao Komšićev glas za moju kandidaturu

„Lagumdžija nam je obećao Komšićev glas za moju kandidaturu", ispričao je Jeremić prisutnim.

„To je upravo bio razlog što smo sa Tadićem uspjeli u jeku izborne kampanje jako brzo organizirati njegovu posjetu Beogradu. Nadam se da će ispuniti svoje obećanje", izjavio je zabrinuti Jeremić nakon što je saznao detalje od prisutnih da je upravo podrška koju je dao njemu , jedan od ključnih razloga zbog kojih je Komšić doslovce "ekspodirao". Dodik je uvjeravao Jeremića da će Lagumdžija to ispoštovati, kazao je to izvoj Vijesti.ba koji je prisustvovao sastanku, i da ce naći način da "uvjeri Komšića da promjeni svoj stav".

Ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Željka Cvijanović nije bila tog mišljenja i izrazila je stav da je "Komšić jako tvrdoglav i ljut zbog grešaka koje rade SDP-ovi kadrovi u vlasti " i ,"da čisto sumnja da će promijeniti svoj stav" . Ona je insistirala da Dodik mora poslati jako snažne poruke i zaprijetiti Lagumdžiji da ukoliko se to ne realizira može ugroziti dogovore koje ih čekaju na državnom nivou". Nakon toga, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je izjavio nakon sastanka, da će, ukoliko izostane podrška BiH šefu srpske diplomatije Vuku Jeremiću za izbor predsjedavajućeg Glavne skupštine UN, to značiti da BiH ne želi da uvažava Srpsku.

"To imenovanje je prvorazredno političko pitanje za Republiku Srpsku i Srpska će smatrati nedopustivim ako izostane podrška BiH", zaprijetio je Dodik u Banjoj Luci nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Srbije Vukom Jeremićem. Govoreći o procesu evropskih integracija, Dodik je pozdravio činjenicu da je Srbija postala kandidat, ističući da je u to uložila maksimalne napore. On je naglasio da je Srpska nezaobilazan faktor u procesima evropskih integracija i da u ovim procesima trpi štetu zbog nesposobnosti BiH, uglavnom radi nedostatka kompromisa, aludirajući na Komšićevo neprihvatanje ove odluke. Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da su evropski procesi u Srpskoj u punom zamahu, ocijenivši da je "Republika Srpska lokomotiva tih procesa".

On je poručio da će Srbija podržati Republiku Srpsku i BiH u tim procesima. Jeremić je ocijenio da je OHR kočnica napretka BiH, ali i regiona. On je napomenuo da je u uslovima pozitivnih promjena u regionu vrlo teško opravdati ostanak OHR-a. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da neće podržati kandidaturu Vuka Jeremića za predsjednika Generalne skupštine UN. "Budući da se odluke iz domena vanjske politike donose konsenzusom, a ukoliko eventualno na razmatranje dođe sličan zahtjev, glasaću protiv davanja podrške gospodinu Jeremiću", rekao je Komšić za agenciju Beta.

Komšić je istakao da je "u prošlosti bilo puno mogućnosti da gospodin Jeremić pokaže svoju privrženost izgradnji mira i dobrosusjedskih odnosa u regionu, međutim on je postupao upravo suprotno". "Zbog toga on nije prava osoba koja bi obavljala časnu funkciju predsjednika Glavne skupštine UN", stav je Željka Komšića, jednog od tri člana Predsjedništva BiH, institucije koja je nadležna za vođenje vanjske politike.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, kao i kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, još nisu kazali svoj stav o kandidaturi Jeremića za predsjedavajućeg Glavne skupštine UN. Jeremićevu kandidaturu za sada je podržala Crna Gora, dok Hrvatska još nije donijela odluku, ali je šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić prije dva dana u Beogradu izjavila da je vjerovatno da Zagreb neće podržati kandidaturu Srbije.

Predsjedavajući Glavne skupštine UN bira se većinom glasova na period od godinu dana. U skladu sa nepisanim pravilom rotacije po regionalnom principu, svake godine kandidata predlaže jedna od pet grupa zemalja. Ove godine na redu je Grupa istočnoevropskih zemalja koju čine 23 države, uključujući i sve bivše jugoslovenske republike i današnje susjede Srbije.

(vijesti.ba)