PRORAČUNSKA REZERVA Institucije izvršne vlasti u BiH razdijelile preko 8 milijuna maraka

Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegiovine i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine prošle su godine potrošili nešto više od 8,4 milijuna KM tekuće rezerve, piše u informaciji koja će se naći pred zastupnicima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sjednici idućeg tjedna, piše Faktor.

Tekuća rezerva proračuna je namijenjena za hitne i nepredviđene izdatke.

Vijeće ministara BiH

Tako su pred sami kraj prošle godine, o čemu se već pisalo, ministarstva civilnih poslova te ljudskih prava i izbjeglica dali oko 3,8 milijuna KM raznim organizacijama i udrugama. U informaciji o raspodjeli tekuće rezerve, koju je sačinilo Ministarstvo financija i trezora BiH, ne piše što je bilo hitno i nepredviđeno pa je podijeljena ovim udrugama.

Oko 370.000 KM tekuće rezerve koristilo je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine za financiranje bruto plaća i naknada zaposlenih, a 29.200 KM za tradicionalni božićni prijem koji je organizirala predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Ministarsvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na čijem je čelu Staša Košarac (SNSD), dodijelilo je u prosincu prošle godine 30.000 KM Fondaciji Srpska kuća, koju je osnovala Gorica Dodik, kći lidera SNSD-a Milorada Dodika. Ova fondacija je zatvorena jer su joj zatvoreni računi s obzirom na to da je na crnoj listi SAD-a.

Milijun KM se odnosi na pomoć Turskoj za saniranje posljedica razornog zemljotresa, po pola milijuna KM FBiH i RS-u za sanaciju posljedica poplava, a 500.000 KM za troškove timova za zaštitu i spašavanje FBiH i RS-a koji su pružili pomoć Sloveniji.

Išlo je 599.600 KM za Generalno tajništvo Vjeća ministara BiH radi financiranja "saniranja i prevencije sigurnosnih propusta na IK sustavu u cilju podizanja razine sigurnosti", Ministarstvu komunikacija i prometa BiH 196.223 KM kao "podrška organizaciji Digitalnog samita Zapadnog Balkana", 500.000 KM za "financiranje povećanja glasačkog udjela BiH u Međunarodnom udruženju za razvoj (IDA)".

Kada su u pitanju članovi Predsjedništva BiH, po 120.000 KM tekuće rezerve dodijelili su Željka Cvijanović i Željko Komšić, a Denis Bećirović 1.100 KM manje od toga.

Članovi Predsjedništva BiH

Bećirović je novac davao za održavanje nekih manifestacija, rad nekoliko udruga, 3.000 KM je dodijeljeno za 29 umirovljenika kao pomoć za osnovne životne potrebe najugroženije kategorije stanovništva, a u dva slučaja je dodijelio po 1.000 KM pomoći za liječenje.

Iznos od 10.000 KM dao je kao podršku Udruti "Srce za djecu koja boluju od raka" za izgradnju roditeljske kuće u sklopu UKC-a Tuzla, 10.000 KM Udruzi žrtava i svjedoka genocida kao podršku odlasku u Hag na izricanje presude u predmetu Stanišić i Simatović kao i za pokroviteljstvo konferencije "30 godina od osnivanja MKSJ, naslijeđe i trenutni izazovi", te 10.000 KM Općini Bužim za održavanje manifestacije "Slobodarski dani viteškog grada Bužima". Dodijelio je 11.000 KM za Klub vodenih sportova Orka Mostar za pripreme i sudjelovanje Lane Pudar na međunarodnim natjecanjima, 7.000 KM Centru za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju u Mostaru za sudjelovanje na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi.

Željko Komšić je također dodjeljivao sredstva kao pomoć za održavanje nekih manifestacija, rad udruga, podržao je odlazak mladih fizičara na natjecanje, sa 20.000 KM podržao Plivački klub Spid Sarajevo, odnosno uspješne Ismalila Barlova i Ismaila Zulfić, za pripreme za nastupe na Svjetskom seniorskom paraplivačkom prvenstvu u Manchestreru, dok je 10.000 KM dodijelio Trećoj gimnaziji Sarajevo za projekat razmjene učenika.
Dodijelio je 16.125 KM za financiranje operacije jedne osobe u Sloveniji, 10.000 KM pomoći za operaciju kuka petogodišnje djevojčice, 15.000 KM pomoći za nastavak liječenja još jedne osobe.

Željka Cvijanović je za liječenje građana ili osnovne životne potrebe i školovanje djece dodjeljivala uglavnom po 300 i 500 KM u oko 20 slučajeva, ali je dala 20.000 KM Udruzi "Eko Urban Centar" Istočno Sarajevo za održavanje prirodno pivskog festivala, 15.000 KM za Udruženje mladih ekonomista Banja Luka za "Festival domaćih proizvoda", 20.000 KM banjalučkom Udruženju za društveni i ekonomski razvoj "Nebo" za "Analizu potreba starih osoba u gradskom naselju za uslugama volonterskih servisa", a 10.000 KM Udruženju "Infinitum", također iz Banje Luke, za projekat "Kulturna tradicija kao alat za razvoj vještina i socijalno uključivanje mladih".

Kompletnu listu dodijeljenog novca iz tekuće rezerve možete pogledati na ovom linku.