TKO JE MIRZA KAPIĆ Jedan od najopasnijih terorista u BiH, nakon povratka iz Sirije planirao napad na džamiju u Zenici

Mirza Kapić

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mirze Kapića zbog terorizma, odnosno dogovaranja i planiranja napada na džamiju u Zenici.

Kapić se, prema priopćenju Tužiteljstva, tereti da je sredinom 2023. godine – s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i destabilizacije društva, zajedno s njemu poznatim osobama, koristeći internet aplikacije putem mobilnog telefona – dogovarao i planirao napad na džamiju “Bosna” u Zenici.

“Prema prikupljenim dokazima, napad je planiran pomoću eksplozivne naprave od TNT-a i živinog eksploziva, s ciljem kažnjavanja učenjaka i pripadnika Islamske zajednice u BiH koji objavljuju fetve protiv terorističke organizacije tzv. ‘ISIS-a’, kao i kažnjavanja pripadnika Islamske zajednice BiH koji članove ekstremističkih organizacija prijavljuju agencijama za provođenje zakona u BiH“, navodi se u priopćenju.

“U daljem planiranju i izvršenju kaznenog djela, spriječen je akcijom SIPA i Tužilaštva BiH, a prilikom pretresa zaplijenjeni su elektronski uređaji, koje je koristio osumnjičeni i koji će biti predmet detaljnog vještačenja. Mjera pritvora predložena iz opasnosti da bi boravkom na slobodi, osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponovo počiniti kazneno djelo ili dovršiti započeto. Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela terorizma iz članka 201. KZ BiH, a prijedlog za određivanje pritvora upućen je Sudu BiH.”

Kapić je ranije osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu i deset mjeseci zbog ratovanja u Siriji i nedozvoljenog držanja oružja. Proglašen je krivim da je s Međunarodnog aerodroma Sarajevo avionom otputovao za Istanbul, odakle je ilegalno prešao granicu i ušao u Siriju u namjeri da se bori na strani takozvane Islamske države, gdje je boravio sve do 25. kolovoza 2013., nakon čega se vratio u BiH.

Na prvom suđenju rečeno je kako su u telefonu optuženog Kapića pronađene su tri fotografije, koje su pokazane u sudnici. Na fotografijama se vidi da nosi pušku, te da se slikao ispred zastave Islamske države.

Kapić, kao i suoptuženi Enes Mešić, uglavnom nisu dolazili na ročišta, u skladu sa ranijom odlukom Sudskog vijeća. Oni su odbijali da ustanu prilikom ulaska sudaca uz obrazloženje da im vjera to ne dozvoljava, nakon čega je Sudsko vijeće donijelo odluku kako nisu obavezni dolaziti na suđenje dok ne promijene svoje ponašanje.

U priopćenju Tužiteljstva se navodi da se Kapić trenutno nalazi u pritvoru.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.