OD ISIL-a TRAŽIO SMJERNICE Planirao teroristički napad u BiH, uhićen je u akciji SIPA-e i Tužiteljstva BiH

Mirza Kapić terorizam terorist
Privatni album

Kapić Mirza, rođen 1980. godine u Banjoj Luci, nastanjen u Zenici, državljanin BiH uhićen je, priopćeno je ovo iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Naime, osumnjičeni koji je uhićen pod istragom je zbog kontaktiranja s pripadnicima radikalnih struktura tzv. “ISIL“ i planiranje terorističkog napada na islamski vjerski objekt u BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužitelj Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog:

“Kapić Mirza, rođen 1980. godine u Banjaluci, nastanjen u Zenici, državljanin BiH, ranije osuđivan je za kazneno djelo povezano s terorizmom i boravkom na stranim ratištima. Aktivnosti lišenja slobode osumnjičenog, kao i pretresa objekata koje koristi, realizirane su u koordiniranoj akciji Tužiteljstva BiH i SIPA uz naredbe Suda BiH”, navode iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

“Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je proteklog mjeseca, putem elektronskih kanala komunikacije, mobilnog telefona i računala, koristeći aplikacije za komunikaciju, ostvarivao kontakt s osobama koje podržavaju radikalne pokrete i strukture pomagača tzv. “ISIL-a”, te je u prepiskama izrazio želju da izvrši napad eksplozivom na jednu džamiju u BiH, koncem mjeseca srpnja ove godine, te je od navedenih osoba tražio smjernice za proizvodnju eksplozivne naprave s detonatorom putem mobilnog telefona, izražavajući namjeru da napadne učenjake Islamske zajednice koji objavljuju proglase protiv mudžahedina i koji prijavljuju pristalice radikalnih pokreta i “ISIL-a”, agencijama za provedbu zakona u BiH”, navodi se.

“U daljem planiranju i izvršenju kaznenog djela, spriječen je akcijom SIPA i Tužiteljstva BiH, a prilikom pretresa zaplijenjeni su elektronski uređaji, koje je koristio osumnjičeni i koji će biti predmet detaljnog vještačenja. Mjera pritvora predložena iz opasnosti da bi boravkom na slobodi, osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili sudionike, kao i ponovo počiniti kazneno djelo ili dovršiti započeto. Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela terorizma iz članka 201. KZ BiH, a prijedlog za određivanje pritvora upućen je Sudu BiH.”