SATTLER NAPUŠTA BiH Poznato i tko će biti novi šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini

Sattler i Sorecca

Prema saznanjima Radija slobodna Europa, ovoga tjedna su imenovana 43 europska ambasadora u raznim svjetskim zemljama.

Specijalni predstavnik Europske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak napustit će tu funkciju krajem kolovoza, saznaje Radio Slobodna Europa (RSE) iz pouzdanih diplomatskih izvora.

Lajčak ide u Švicarsku

Prema tim izvorima, Lajčak će biti imenovan za ambasadora EU u Švicarskoj, a dužnost će preuzeti 1. rujna ove godine.

Lajčak, bivši slovački ministar vanjskih poslova, imenovan je za europskog posrednika u dijalogu u travnju 2020 godine. Njegov mandat ističe krajem kolovoza.

Za sada nema potvrde tko će naslijediti Lajčaka. Kako su objasnili izvori RSE, rasprava unutar EU je već počela, ali odluka će biti donesena nakon europskih izbora zakazanih za lipanj ove godine.

Cilj je da Lajčakov nasljednik bude imenovan prije prvog rujna kako se ne bi stvorila institucionalna praznina, ali imenovanje te osobe treba čekati na izbor novog šefa diplomacije, funkciju koju sada ima Josep Borrell.

Čekaju se izbori

Imenovanje novog europskog šefa diplomacije i ostalih čelnika EU institucija će uslijediti nakon europskih izbora.

Lajčakovo imenovanje je u okviru velike rotacije u europskom diplomatskom servisu. Prema saznanjima RSE, ovog tjedna su imenovana 43 europska ambasadora u raznim svjetskim zemljama.

Među njima, kako su za RSE potvrdili diplomatski izvori, nalaze se i novi ambasadori za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo. Šef delegacije u BiH bit će Luigi Soreca, dosadašnji ambasador EU u Albaniji.

Kancelariju EU na Kosovu će voditi estonski diplomat Aivo Orav. On trenutno služi kao ambasador Estonije pri EU. Ranije je imao funkciju šefa EU delegacija u Sjevernoj Makedoniji kao i u Crnoj Gori.

Luigi Soreca, talijanski diplomat, dugogodišnji je službenik Europske unije. Prije dolaska u Bosnu i Hercegovinu, obnašao je funkciju specijalnog izaslanika EU za vanjsku dimenziju migracija. Također, služio je kao ambasador EU u Albaniji, gdje je bio angažiran na promicanju reformi u pravosuđu i borbi protiv korupcije. Soreca je poznat po svom radu na jačanju institucija i poticanju europskih integracija u zemljama Zapadnog Balkana.

Veze s Bosnom i Hercegovinom i prethodno iskustvo

Iako će Soreca tek postati šef Delegacije u Bosni i Hercegovini, njegovo prethodno iskustvo u regiji pruža mu poznavanje političkih i socijalnih izazova s kojima se zemlja suočava. Njegova uloga u Albaniji i angažman na pitanjima migracija i sigurnosti na razini EU daju mu uvid u ključne aspekte koji su relevantni za Bosnu i Hercegovinu, posebice u kontekstu europskih integracija.

Izazovi na novoj dužnosti

Kao šef Delegacije EU, Soreca će se suočiti s nizom izazova, uključujući potrebu za jačanjem političkog dijaloga unutar zemlje, promicanjem vladavine prava i ekonomskog razvoja. Jedan od ključnih zadataka bit će mu poticanje Bosne i Hercegovine na provedbu reformi potrebnih za napredovanje na putu prema članstvu u Europskoj uniji.

Očekivanja od Sorece

Očekuje se da će Soreca koristiti svoje iskustvo i stručnost kako bi podržao Bosnu i Hercegovinu u prevladavanju političkih i etničkih podjela te u ispunjavanju kriterija za članstvo u EU. Njegova sposobnost da navigira složenim političkim pejzažom Bosne i Hercegovine i da promiče europske vrijednosti i standarde bit će ključna u ovom procesu.
Imenovanje Luigija Sorece za šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini predstavlja važan korak u odnosima između EU i Bosne i Hercegovine. Njegovo iskustvo i poznavanje regije bit će od velike važnosti u nastojanjima da se Bosna i Hercegovina približi članstvu u Europskoj uniji.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.