TKO HOĆE LAKO ĆE... Elektroprijenos našao način kako da s 300 tisuća maraka plaća certificirane konzultante

Elektroprijenos

IT natječajna tvrtka „Prointer“, bliska obitelji predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, pronašla je način kako da i dalje zarađuje od SAP-a - koristit će još važeće individualne certifikate IT stručnjaka, a stranački kadrovi u javnom sektoru u natječajnim dokumentacijama zahtijevat će – certificirane konzultante. Upravo ovaj scenarij doveo je do novog ugovora s Elektroprenosom Bosne i Hercegovine, kojim upravlja HDZ-ov Matan Žarić. Za tehničku i aplikativnu podršku s obukom za SAP ERP sustav „Prointer“ će dobiti 292.032 KM s PDV-om.

Posao je, nakon vrlo zanimljive natječajne procedure, ovjeren 3. travnja , samo 11 dana nakon što je njemačka tvrtka SAP raskinula partnerstvo s natječajnim IT prvacima, koji za „suradnika“, prema Dodikovom priznanju, imaju njegovog sina Igora Dodika, piše Žurnal

Elektroprenos BiH 11. siječnja, na dan kada je natječaj raspisan, nije objavio plan javnih nabavki, iako je prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH bio obavezan. U obavijesti o dodjeli ugovora stajalo je da je primljena samo jedna, „Prointerova“ ponuda. Zanimljivo, vrijednost posla procijenjena je na 292.500 KM, a banjolučki stručnjaci ponudili su se za samo 468 KM manje. Očito, poprilično sigurni da im je ugovor unaprijed spreman.

Tražene tehničke i profesionalne specifikacije za ponuđača, koje je propisao Elektroprijenos BiH, bile su pune zanimljivosti. Za početak, ponuđač je morao imati minimalno jedan uspješno realiziran isti ili sličan ugovor ove vrijednosti u posljednje tri godine, a onda i certifikate ISO 9001, ISO 27001, ISO/IEC 20000, ISO 22301, ISO 21001, ISO 18295. Osim toga, kao zaposlene ili vanjske saradnike, odnosno konzultante, može angažirati one sa SAP certifikatima - ukupno 11 takvih stručnjaka, mada direktor Žarić ne bi zamjerio ni ako jedan stručnjak ima više ovakvih certifikata.

„Ponuđač treba posjedovati Service Desk za prijavu i evidenciju nepravilnosti u radu SAP ERP sustava. Ovaj servis treba biti dostupan: 24 sata, sedam dana u tjednu i to putem: telefona, e-mail-a i SMS poruka. Ponuđač treba osigurati besplatan telefonski broj za prijavu nepravilnosti u radu SAP ERP sustavu“, navedeno je u natječaju.

IT stručnjaci u Bosni i Hercegovini i regiji u ocjeni za Žurnal suglasni su – ako ovakav ugovor „prođe“ sada, postat će praksa u poslovanju javnog sektora i tvrtke koja je od osnivanja do danas dobila 914 ugovora vrijednih 230.066.194 KM s uračunatim PDV-om.

„Elektroprijenos BiH ima svoj SAP sustav koji je hostovan na serverima ovog javnog poduzeća. Ono zapravo ima pravo angažirati ponuđača koji za održavanje sustava nudi certificirane ljude. Tu ne mora biti angažirana tvrtka partner SAP-a. Njemačka kompanija jest raskinula partnerstvo s 'Prointerom', ali pojedinačni certifikati stručnjaka ostaju. To je zapravo prostor za posao. Međutim, s licencama je potpuno drugačija situacija“, kazao je za Žurnal bh. IT stručnjak (ime poznato redakciji).

Međutim, ističe, uvijek bi, da je predstavnik nekog tijela javnog sektora koje se financira novcem građana, prije angažirao ovlaštenog partnera. Prosto – ozbiljno je i odgovorno.

„To vam je isto kao kada kupite preskup automobil i održavate ga u lokalnoj radionici, a izbjegavate ovlašteni servis. Možda to jest jeftinija opcija, ali dugoročno gledano, taj izbor može biti poguban“, zaključio je.

Ni Višković nije brinuo.

Nakon što je javnost u Bosni i Hercegovini saznala da SAP ne želi nastaviti suradnju s „Prointerom“, koji je za njegove sustave godinama bio zadužen u javnom sektoru širom BiH, situaciju je smirivao predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

„U razgovoru s direktorom 'Prointera' saznao sam da će oni to vrlo brzo riješiti i da će dobiti licencu od druge institucije, tako da ne vidim tu nikakav problem“, prenio je Žurnal.

Bi li premijer RS zvao direktora bilo koje druge privatne tvrtke koju je neka svjetska kompanija skinula s liste partnera? Ne bi. Očekivao bi, valjalo bi i po zakonima, da institucije, javna poduzeća i ustanove, koje troše budžetski novac, raskinu postojeće ugovore sa sankcioniranim, pronađu nove ovlaštene privatnike i ne ugrožavaju poslovanje administracije.

Ipak, „Prointer“ nije bilo tko. To je tvrtka povezana s obitelji Viškovićevog stranačkog šefa Milorada Dodika.

U prvoj polovini veljače 'score' ove tvrtke sa javnim sektorom, na osnovu SAP-ovog ovlaštenja, iznosio je - 16 ugovora vrijednih 47.099.717 KM!

Prvi ugovor, na osnovu partnerstva sa SAP-om, tvrtkom koja ima istoimeni softver za poslovne procese, „Prointer“ je dobio još 2017. godine, samo dvije godine nakon što je osnovan. Već tada u javnosti se uveliko govorilo kako je tvrtka povezana s Igorom Dodikom. „Elektroprivredi RS“, na čijem je čelu još kratko bila Radmila Čičković, i njenim ovisnim poduzećima to je bilo sasvim dovoljno informacija za raspisivanje natječaja. Za sva tri lota stigla je samo po jedna ponuda. „Prointer" s "Lanacom" i beogradskim "Prointerom". Održavanje SAP sustava i licence građani su platili 9.950.850 KM, 3.642.584 i 2.796.768 KM. Ukupno 16.390.202 KM.

Bila je to natječajna preporuka za dalje SAP poslovanje. U srpnju naredne godine „Elektroprijenos BiH“, na osnovu jedine pristigle ponude, angažirao je „Prointer“ za postprodukcijsku podršku i održavanje SAP sustava – 350.930 KM. I 2019. godine ova tvrtka u ovom istom javnom poduzeću, za isti posao dobila je ugovor identične vrijednosti.

Dobri odnosi vladajućeg SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a Dragana Čovića isplatili su se i poslovno. „Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne“ 2. travnja 2020. za SAP licence „Prointeru“ je dala ugovor od 597.209 KM. Zanimljivo, stigle su dvije ponude i obje su ocijenjene kao prihvatljive. „Elektroprivreda HZ HB“, bez posebnog objašnjenja, zanemarila je onu jeftiniju (567.918 KM) i prihvatila „Prointerovu“. Samo 15 dana kasnije uslijedio je i novi ugovor za „SAP Payroll Processing“ licence – 22.815 KM. Treći je „Prointeru“ dat 25. svibnja – 212.027 KM.

„Elektroprijenos BiH“ ponovno je bio u igri u prosincu 2020. Tehnička i aplikativna podrška SAP ERP sustava „Prointeru“ je, po ugovoru od 17. prosinca, plaćena 350.930 KM.

Najvažniju IT natječajnu tvrtku nisu zaobilazili ni direktni sporazumi. Dva u vezi sa SAP sustavom u siječnju i ožujku 2021. godine pripremio je vršitelj dužnosti direktora ERS-a i generalni tajnik SNSD-a Luka Petrović. 7.018 i 7.020 KM!

Stari poslovni partneri „Elektroprijenos BiH“ i „Prointer“ ugovor za produženje licenci firewall i licence TK opreme za SAP potpisali su 12. srpnja 2021. godine. Samo ova tvrtka imala je spremnu ponudu, koja je bespogovorno prihvaćena. 210.588 KM. A, potom je ponovno Petrović imao milijune na raspolaganju. Osam lotova za implementaciju SAP sustava redom je, listopada 2021, građane koštalo – 2.796.768 KM, 9.209.538 KM, 4.816.475, 74.369, 74.369, 2.805.660, 1.067.040 i 1.156.487 KM.

Ni prošla SAP godina nije bila loša za „Prointer“. U veljači „Elektroprenos BiH“ dao mu je ugovor vrijedan 292.032 KM, a početkom ožujka „EP HZ HB“ za SAP licence u FMIS sustavu namijenila mu je 510.120 KM.

I Porezna uprava Republike Srpske, kojom upravlja Goran Maričić, bila je izdašna. Za održavanje SAP sustava i licence ugovor je potpisan 3. lipnja, vrijedan 5.585.235 KM. Ponuda za licence bila je spremna i za natječaj „Elektroprijenosa BiH“. Ugovor od 116.964 KM potpisan je 15. rujna prošle godine...

Kako je Žurnal ranije pisao, tvrtke „IBM World Trade Corporation“ i „IBM Ireland Product“ još 6. ožujka 2019. godine raskinule su ugovore o suradnji sa „Prointerom“. Ove dvije tvrtke potom su od svibnja 2019. godine do veljače 2020. u nekoliko navrata zahtijevale objašnjenje od „Prointera“ u vezi s medijskim objavama o namještenim natječajima, stoji u dokumentaciji koju je Žurnal objavio 2021. godine.

„IBM“ i „IBM IP“ su problematizirale način na koji „Prointer“, tvrtka povezana s obitelji Dodik, posluje s institucijama, javnim poduzećima i ustanovama. Nakon raskida ovih ugovora, 18. srpnja iste godine, nervozni Milorad Dodik pred zastupnicima u parlamentu RS konačno je i potvrdio ono što zapravo nije želio - povezanost sina Igora sa „Prointerom“.

„Nije vlasnik, ni ovlaštena osoba u toj tvrtki, ali jest suradnik te firme, surađuje s inozemnim tvrtkama i ima od toga prihode", govorio je tada Dodik.

U veljači prošle godine, mjesec i po nakon što su pooštrene američke sankcije Dodiku, tadašnjem članu Predsjedništva BiH, partnerstvo s „Prointerom“ raskinuo je i „Microsoft“.