TKO ĆE KOGA NEGO... Zaposlenici gradske uprave prijavili Grad Mostar, u 'pomoć' zovu federalnu i županijsku inspekciju

Gradska vijećnica Mostar
hercegovina.info

Zaposlenici Gradske uprave Grada Mostara tvrde da im plaće godinama kasne, da nikad ne znaju kojeg točno datuma u mjesecu će dobiti ono što su zaradili. Zbog zanemarivanja radničkih prava, kao i činjenice da još nisu dobili plaću za listopad, svojim 'šefovima' su natovarili federalnu i županijsku inspekciju.

Amer Zubčević, načelnik Odjeka za financije i nekretnine tvrdi da je sve u redu.

"Plaće ne kasne, one idu uredno. Imali smo nekih tehničkih problema koje smo otklonili i plaće bi trebale biti danas isplaće za uposlenike gradske uprave. Sutra bi plaće trebali dobiti i korisnici u javnom pravobraniteljstvu te agencija Stari Grad", kazao je kratko Zubčević za hercegovina.info kazavši da nije upoznat s prijavom inspekciji.

Kako saznajemo zaposlenici Grada Mostara već duže vremensko razdoblje nezadovoljni su odnosom poslodavca prema njihovim pravima iz radnog odnosa. Tvrde im ta prava uigrani tim na vrhu Grada godinama gazi i uzrokuje ogromne sudske troškove koje plaćaju svi građani Mostara te su se odlučili svoja prava potražiti na sudu.

Kažu da sva svoja prava koje imaju drugi uposlenici gradova i općina u FBiH iz radnog odnosa, uposlenici Grada Mostara ostvaruju na sudu te da su tako zaposlenici nakon 7 godina na osnovu sudskih presuda uspjeli da im poslodavac krene obračunavati plaću od 1.4.22 po zakonskim odredbama. Također, smatraju da umjesto da se odgovorne osobe pozove na odgovornost, Grad zajedno s njima kreće u isplatu zastarjelih potraživanja osobama koje nisu tužile, a koji svoja potraživanja u ovom trenutku ne bi mogli naplatiti u sudskim postupcima.

Kako smo već ranije pisali, plaće zaposlenika Gradske uprave Grada Mostara nisu se godinama povećavale, a nisu se ni isplaćivale u propisanim rokovima.

"Zaposlenici, iako imaju kredite kao i druge obaveze, nikada ne znaju kada će biti plaća. Hoće li biti 10., 15. ili 25. u mjesecu. Sindikat vatrogasaca Grada Mostara je kontinuirano pisao i tražio da poslodavac krene s isplatom plate u zakonskim rokovima. I nije uspio. Plaća za listopad opet, kao i za druge mjesece, nije isplaćena u zakonskom roku. Zbog toga su nezadovoljni zaposlenici Grada Mostara podnijeli prijavu nadležnim federalnim i županijskim inspekcijama da na osnovu zakonskih odredaba kazne odgovorne za počinjene prekršaje. U skladu s člankom 171 Zakona o radu", kazali su ogorčeni dugogodišnji djelatnici koji se nadaju da će nadležne inspekcije izvršiti nadzor i postupiti po zakonskim odredbama, ali smatraju da se po ovom pitanju trebaju uključiti i nadležna tužiteljstva kao i Federalni ured za reviziju.

Zbog pitanja kašnjenja plaća i prijave inspekciji kontaktirali smo Ivanu Marić, predsjednicu Sindikata zaposlenika gradske uprave, no njezin odgovor nismo još dobili.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.