TJEDAN PRED BOŽIĆ U BiH ušlo 141.583 ljudi

Granični prijelaz Ivanica
Hercegovina.info

Brojni roditelji ostali su ovog Božića razočarani jer im se za trpezama nisu mogla prodružiti djeca, niti unučad. Granice mnogih zemalja su zaključane. Međutim, u BiH se ipak za blagdane pojačano prometovalo, a najviše su nam ulazili susjedi, budući da im za ulazak u BiH nije potreban PCR test. U zemlju je ušlo preko 140 tisuća domaćih i stranih državljana, a izašlo preko 75 tisuća. 

“Od 20.12. do 27.12.2020. godine, na ulazu u BiH evidentirano je 79 970 državljana BiH, dok je u istom razdoblju na izlazu iz BiH evidentirano 35 562 drzavljana BiH. U istom razdoblju, na ulazu u BiH evidentirano je 61 613 stranih državljana, a na izlazu 39 587 stranih državljana”, potvrdila nam je glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican. Mnogi su na izlazu iz BiH, odnosno ulazu u Hrvatsku morali predočiti negativan PCR test, te se u vrijeme blagdana i testiralo.

“U proteklom tjednu, od 21. do 27. prosinca urađeno je 400 komercijalnih testiranja, od čega je 21 pozitivan nalaz, a preostalih  379 su negativni”, kazali su iz Ureda z odnose s javnošću Sveučilišne kliničke bolnice u Mostar napominjući da se u SKB Mostar se ne vodi evidencija u koju svrhu netko radi tzv. komercijalno testiranje te, shodno tomu, ne mogu tvrditi da su sva komercijalna testiranja bila u svrhu prelaska granice.

Bilo kako bilo u predblagdansko vrijeme pojačano se prometovalo, a ipak znatno manje zbog činjenice da je Hrvatska zatvorila granicu do 15 siječnja, odnosno ulazak uvjetuje negativnim testom. Bosna I Hercegovina pak nije uzvratila, pa se iz te zemlje u našu ulazi normalno.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.