FOTO  Tisuće na pogrebu rakitske mladosti, nema riječi, samo suze

Sahrana mladih Posušje
hercegovina.info

Rakitno danas na posljednji počinak ispraća šestero mladih koji su živote izgubili u tragičnoj nesreći u Tribistovu. 

Komemoracija za Ivana Miličevića (Ivankovića groblje), Stipu Romića (Ivankovića groblje), Žanu Pavković (Petrovića groblje), Miu Soldo (groblje Stećci), Stipu Pavkovića (Petrovića groblje) i Mariju Pavković (Petrovića groblje) održana je u 12 sati ispred crkve Svetog Ivana Krstitelja u Rakitnu, a predvodio ju je mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić, uz brojne svećenike i provincijala Miljenka Šteku. 

Dan je ovo kada je i biskup morao pomno birati riječi kojima će se obratiti najmilijima u njihovoj tuzi.

"Draga ožalošćena obitelji i rodbino naše mlade braće i sestara, draga braćo svećenici, poštovani provincijali, draga braćo I sestre. Iza svih podataka koje smo u medijima ovih dana čitali stoji puno više od pukih informacija – neizreciva bol obitelji, tisuću nada koje danas pokapamo, more tuge I suza, pokvareni planovi, izgubljena budućnost, stvarno susosjećanje tolikih ljudi, ne samo ovdje u ovim mjestima, niti samo u Hercegovini, nego puno šire. Međutim smrt je pokucala na vrata i početak nijedne godine više neće biti isti", istaknuo je.

Dodao je da svi okupljeni u Rakitnu osjećaju nemoć.

"Pokušavamo pronaći riječi koje su sposobne izreći bol. I ostajemo nijemi. Trudimo se ponuditi utjehu roditeljima ovih mladih ljudi, i ništa nam ne izlazi sa usana. Geste suosjećanja djeluju prazne. Ova patnja je jednostavno prevelika, preteška za obitelji, previse za roditelje. Znamo često reći da Bog ne daje veći križ nego što ga možemo nositi. On je to i učinio. I kao da ne znamo kako dalje, kao da nemamo više hrabrosti za život, kao da nema smisla, ni iskrene nade. Mia, Marija, Žana, Ivan, Stipe i Stipe i Mirela i Stjepan od kojih smo se oprostili jučer proslavili su Božić s obiteljima. Htjeli su svojom mladenačkom radošću i otvoreni budućnosti dočekati početak jedne nove godine", istaknuo je biskup. 

"Kao da nam je netko ovih dana stavio križeve ispred betlehemskih jaslica, i to osam križeva, i kao da nam u ovom božićnom vremenu ti križevi zamagljuju pogled. Grede križa su toliko ogromne da više ne vidimo ništa od onog radosnog događaja u štalici. Naš Božić postao je Veliki Petak", istaknuo je Palić. 

Kazao je da unatoč brojnim pitanjima koja se nameću, moramo vjerovati.

“Vjerujemo da naši mladi sada gledaju Boga licem u lice. Bog je tu, dragi roditelji, i u vašoj patnji. Pitanje, zašto, ostat će s nama dok god budemo živi”, istaknuo je biskup.

Rakitski župnik fra Marinko Leko kazao je da nije mogao ni sanjati da će novi biskup u njegovu župu doći ovim povodom, a nazočio je i njegov prethodnik koji je sve tragično preminule krstio. 

Jučer su pak u Posušju pokopani Mirela Rezo i Stjepan Jukić. Takvih pogreba ni stariji Posušaci ne pamte, toliko ljudi, toliko tišine i bola. 

Osmero mladih živote je izgubilo u novogodišnjoj noći, a nađeni su 1. siječnja ujutro u vikendici na Tribistovu bez ikakvih znakova života. Smatra se da ih je ugušilo isparavanje agregata koji je korišten za struju, budući da ju vikendica nije imala. Tragediju u rangu ove Hercegovina ne pamti. 

Najbliža slična dogodila se pred Božić 2015. kada je petero mladih Slavonaca krenulo kući iz Mostara gdje su studirali. Survali su se u Neretvu kod mosta Bijela između Mostara i Jablanice, a samo jedno od njih uspjelo se spasiti. Četvero je preminulo. 1. siječanj 2021. pak dvostruko je bolniji, jer osam obitelji plače, a s njima i cijela Hercegovina. Bog je, kako reče jučer i biskupijski vikar don Željko Majić ubrao najljepše hercegovačke cvjetove da ih zasad u svoju baštu. 

Riječi utjehe nema, samo suze, i molitva za obitelji preminulih. 

Molite za nas anđeli!