Timovi FUCZ od mina očistili još 120 000 kvadrata površine

Deminiranje Savaz Odžak
FUCZ

Završetkom deminerskog zadatka timova Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) Općini Odžak predato još 120.828 m2 očišćene površine.

Na ovom zadatku su bili angažirani deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite 'Orašje B', 'Tuzla B', POEK tim (psi za otkrivanje eksploziva) i mašinski timovi sa strojevima za deminiranje i uklanjanje građevinskog otpada. 

Sjeveroistočnu granicu rizične površine predmetnog zadatka predstavljao je vodotok rijeke Save, te je izvođenje operacija tehničkog izviđanja bilo moguće vršiti isključivo u sušnom razdoblju kada je vodostaj rijeke Save nizak. 

Cijelom dužinom uz obrambene nasipe uočene su depresije tla u kojima se zadržavala voda što je usporavalo tijek radova na zadatku. Projekt izgradnje i održavanja plovnosti rijeke Save osigurava ekonomski prosperitet Bosne i Hercegovine, a završetkom ovog zadatka omogućeno je izvođenje radova na izgradnji infrastrukturnih objekata na obali rijeke Save u cilju održavanja plovnog puta i sprječavanja urušavanja obale, navedeno je iz Ureda za informiranje FUCZ.