Tihić: Lagumdžija provodi državni udar, prema bošnjačkom narodu

Sulejman Tihić, SDP BIH, HDZ BiH, Dragan Čović, Milorad Dodik, sda, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, Sulejman Tihić, pregovori, Sulejman Tihić, BIH, vlast, Sulejman Tihić, SDA BIH, udruge, HVO, Sulejman Tihić, Sulejman Tihić, SDA BIH, Sulejman Tihić, SDA BIH, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović, SDA BIH, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, sda, BIH, Sulejman Tihić, Ivo Sanader, Sulejman Tihić, SDA BIH, Sulejman Tihić, SDA BIH, Sulejman Tihić, SDA BIH, BIH, dr. Dragan Čović, Sulejman Tihić
...u krizu s neizvjesnim ishodom, a da posljednji u nizu poteza predstavlja udar na državu BiH, posebno na bošnjački narod.

Obraćajući se kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Kako iz političke krize u BiH ?", Tihić je kazao da umjesto bavljenja rješavanjem životnih i drugih problema te pitanjima vezanim za put BiH u EU i NATO, sada se bavimo pitanjima "izbacivanja" Stranke demokratske akcije iz vlasti.

Tihić smatra da postoje tri glavna cilja "izbacivanja" SDA iz vlasti.

" U prvom redu to je prikrivanje i sprječavanje institucionalne borbe protiv organiziranog kriminala. Drugi je uvođenje policijske države, koja bi služila za obračun s političkim neistomišljenicima i treći je izbacivanje iz vlasti legitimnih predstavnika bošnjačkog naroda. Bojimo se da sada kad se SDP našao u ćorsokaku i kada vidi da ne može ustavnim i zakonskim putem, kako oni kažu, izbaciti SDA iz vlasti, da ne krene u neke kompromise koji mogu koštati državu BiH", kazao je Tihić.

Naglasio je da je SDA učinila sve da koalicija s SDP-om uspije i da je to činjeno zbog države BiH, ali da, nažalost, SDP neće partnere, već poslušnike.

" On (SDP) želi da se metod rada, kakav postoji u SDP-u, dirigiranja od vrha prema dole, primjenjuje kada su u pitanju i institucije BiH. Oni žele da se u centrali SDP-a donose sve poslovne odluke iz nadležnosti javnih kompanija, uključujući i odluke o tenderima, a mi to nikada nismo radili", rekao je predsjednik SDA.

Tihić smatra da bi SDA bila "izbačena" i iz Federalne vlade , kao što je to urađeno u kantonima, da za to postoji mogućnost.

"Ovo što je u kantonima urađeno, urađeno je čak i mimo zakona i mimo poslovnika i mi ćemo vezano za to voditi određene sporove, sudske postupke, kako bi dokazali da su ta razrješenja bila suprotna i zakonu i poslovniku. Ne postoji ustavna, a ni zakonska mogućnost da se u Federalnoj vladi provede ono što SDP želi", kazao je Tihić.

Ocijenio je da SDP nikada još nije izrastao iz komunističke partije u modernu socijaldemokratsku stranku, a da se SDA kreće putem od stranke muslimansko-kulturnog-povijesnog kruga, kako je osnovana i kako je bilo u njenim dokumentima, do danas narodne stranke političkog centra, otvorene za sve građane.

"SDA je izvršila korjenitu transformaciju svojih ciljeva i pravaca, ali od samog početka do današnjeg dana naš glavni cilj, naš nacionalni interes odražva se u tri riječi, a to su: Država Bosna i Hercegovina", rekao je Tihić.

Fena