TEŽAK POLOŽAJ UMIROVLJENIKA Bliži se sastanak, no za 13. mirovinu male su šanse

umirovljenici novac novčanik

Predstavnici Saveza udruge umirovljenika FBiH najvjerojatnije će 14. ožujka, kako saznaje Avaz, imati sastanak s Kolegijem Federalne vlade. Tada bi se, konačno, trebalo saznati koja su moguća rješenja za poboljšanje teškog položaja većine umirovljeničke populacije.

Iako su, prije dva mjeseca, zatražili isplatu famozne 13. mirovine, u iznosu od 640 KM, a za što bi bilo potrebno oko 286 milijuna KM, sudeći prema dosadašnjim informacijama, ali i financijskim pokazateljima, u Vladi FBiH za to nema raspoloženja.

Jedinstven stav

Međutim, ni u Savezu ne postoji jedinstven stav o tome. Prema riječima Ive Kožula, predsjednika Saveza udruga umirovljenika FBiH, bilo kakva jednokratna novčana pomoć, računajući i 13. mirovinu, neće popraviti njihov položaj.

''Naše predsjedništvo stoji na stanovištu da je potrebno povećati iznos mirovina. Istina, dobili smo uvećanje od pet posto, a po osnovu redovnog usklađivanja koje bi u konačnici, računamo, trebalo biti između šest i sedam posto, međutim, ni ti iznosi neće popraviti našu tešku situaciju, s obzirom na inflaciju i visoke cijene. Pogotovo se to neće dogoditi eventualnom isplatom jednokratne novčane pomoći, ma kako se zvala, jer, kada se to potroši, pitanje je što narednog mjeseca'', rekao nam je Kožul.

Mijenjati zakon

Ustvrdio je kako je umirovljenička populacija 20 godina zapostavljena, jer je, naveo je, prosječna plaća skoro dva puta viša od prosječne mirovine.

''Prije nesretnog rata to je bilo 85 posto od plaće. Jasno nam je da ne možemo imati toliko, ali se mora iznaći rješenje za uvećanje mirovina. Budući da izvanredno usklađivanje neće biti moguće u ovoj godini, potrebno je mijenjati Zakon o MIO, jer je manjkav, očito. I sve je, zapravo, sada do Vlade FBiH'', naveo je Kožul.

Troškovi života

Predstavnici umirovljenika su na nedavnom sastanku s resornim ministrom Adnanom Delićem i direktorom Zavoda MIO Halilom Subašićem istaknuli konkretne primjere neadekvatnih mirovina većine umirovljenika u odnosu na troškove života.