TESTOVI Slovenija ne priznaje testove privatnih laboratorija iz Hercegovine, evo koje priznaje

TESTOVI Slovenija ne priznaje testove privatnih laboratorija iz Hercegovine, evo koje priznaje
Jurica Galoic/PIXSELL

Bosna i Hercegovina kao i njeni državljani su na crvenoj listi Republike Slovenije zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Ova zemlja donijela je novu odluku o prelasku granice za strane državljane, ali i za domaće koji su boravili u drugim zemljama. Ranije je obavezna bila 14-dnevna karantena, potom su smanjili na 10 dana. Od sutra, 28. rujna, građani koji imaju negativan PCR test mogu ući u Sloveniju bez obavezne karantene.

Na stranici Nacionalnog laboratorija za zdravlje, okoliš i hranu Republike Slovenije pojašnjeno je koji testovi važe i iz kojih država, piše Avaz.

"U skladu s odredbama Uredbe o naređivanju i provođenju mjera za sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 na graničnim prijelazima na vanjskoj granici, na kontrolnim punktovima na unutarnjim granicama i u unutrašnjosti Republike Slovenije, objavljene u Službenom glasniku Republike Slovenije, br. 112, od 20. kolovoza 2020., objavljujemo liste laboratorija koje smo identificirali kao odgovarajuće - piše na web stranici Nacionalnog laboratorija za zdravlje, okoliš i hranu.

Naime, Republika Slovenija priznaje rezultate testova na prisustvo virusa SARS-CoV-2, koji su provedeni u laboratorijima svih država članica Europske unije ili šengenskog područja.

Iako Bosna i Hercegovina nije niti članica EU niti dio šengenskog područja, njeni građani će moći putovati u Sloveniju jer ova država priznaje laboratorije iz naše zemlje.

Čak 15 bh. laboratorija je na spisku, a to su:

Bolnica "Sveti vračevi" Bijeljina, Eurofarm Centar Laboratorija - Sarajevo, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske - Banja Luka, JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske - Banja Luka, Kantonalna bolnica Dr. Ifran Ljubijankić - Bihać, Kantonalna bolnica Zenica, Klinički centar Tuzla, Laboratorij Veterinarskog fakulteta Univerzteta u Sarajevu, Opća bolnica dr. Abdulah Nakaš Sarajevo, Opća bolnica Tešanj, Privatni mikrobiološki parazitološki laboratorij Sarajevo, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Univerzitetska bolnica Foča, Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i Zdravstvena ustanova "Alea Dr Kandić" - Sarajevo.