TESTIRANJA Još 231 slučaj zaraze koronavirusom u BiH

Covid-19
Ilustracija

U Federaciji BiH u protekla 24 sata testirana su 444 uzorka, od kojih su 162 pozitivna na SARS-CoV-2.

Kako je priopćeno iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije, novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskoj županiji, Srednjobosanskoj, Zeničko-dobojskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Županiji Zapadnohercegovačkoj, Bosansko-podrinjskoj, Tuzlanskoj, Hercegbosanskoj i Županiji Sarajevo.

"U Federaciji BiH dosad su testirana 87.552 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 7.013 osoba, od toga kod 3.555 žena i 3.458 muškaraca", navode iz Zavoda. Zabilježena su i tri smrtna slučaja.

Smrtni slučajevi prijaveljni su u izolatoriju Podhrastovi, gdje se liječi 68 pacijenata, javili su mediji.

Još 69 osoba u Republici Srpskoj pozitivno je na virus covid-19, a prijavljena su i četiri smrtna slučaja, kao i smrt osobe iz Brčkog, priopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo. Preminula su tri muškarca starije životne dobi iz Ljubinja, Bijeljine i Petrova, te žena starije životne dobi iz Višegrada. Osoba iz Brčkog preminula je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci.

Kada je riječ o novozaraženima, sedam osoba je iz Bijeljine, šest iz Zvornika, pet iz Foče, četiri iz Šamca, po tri osobe iz Banjaluke, Višegrada, Dervente, Doboja, Istočnog Novog Sarajeva, Kozarske Dubice, Modriče, Pala, Prijedora i Teslića, po dvije iz Gradiške, Mrkonjić Grada, Rogatice, Han Pijeska i Čelinca i po jedna iz Bileće, Istočne Ilidže, Kotor Varoša, Prnjavora, Sokoca, Ugljevika i Šipova.

U posljednja 24 sata testirana su 522 laboratorijska uzorka, a virus covid-19 potvrđen je kod 48 muških i 21 ženske osobe, od kojih je 16 mlađe, 40 srednje i 13 osoba starije životne dobi, navodi Srna.

Novi 101 slučaj virusa covid-19 potvrđen je u Županiji Sarajevo, a od toga je 81 inficirana osoba iz obiteljskih klastera i u samoizolaciji su od ranije, podaci su županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Riječ je o rezultatima analize provedene u protekla 24 sata nad uzorcima prikupljenim u periodu od 29. do 31. srpnja. Obrađeno je 318 testova. U protekla 24 sata oporavile su se 74 osobe.