Tek rođeno dijete zaduženo 1600 maraka

Prema podacima s kraja prošle godine građani BiH dužni su bankama više od 6,3 milijarde maraka. Ova informacija ne bi bila zabrinjavajuća kada bi naša država imala toliko zaposlenih koji bi vraćali pozajmljeni novac.

Porast neplatiša

Veliki problem je to što je tijekom prošle godine, i početkom ove, došlo do povećanja nekvalitetnih kredita, odnosno kredita koji se teško otplaćuju ili se nikako ne otplaćuju. Razlog tome je, kazali su nam iz Centralne banke BiH, pogoršanje uvjeta poslovanja i opći pad standarda stanovništva, kao i posljedica ekonomske krize.

U BiH se bilježi stalni rast nezaposlenih osoba, rast cijena životnih namirnica i života uopće, smanjenje plaća i povećanje dugovanja. Iz Centralne banke napominju da je u 2009. godini u sektoru bankarstva došlo do povećanja nekvalitetnih kredita u odnosu na ukupne kredite. U prvom tromjesječju 2009. godine stopa ovih kredita bila je 3,3 posto, u drugom tromjesečju 4 posto, u trečem tromjesečju 4,8 posto, a u posljednjem tromjesečju 2009. godine stopa ovih kredita bila je 5,79 posto.

''Bilo je za očekivati da će se u ovoj godini nastaviti trend povećanja nekvalitetnih kredita. Prema posljednjim podacima, koji se odnose na prvo tromjesečje 2010. godine, stopa nekvalitetnih kredita iznosi 7,1 posto'', kažu iz Centralne banke.

Od ukupnog iznosa nekvalitetnih kredita na kućanstva se odnosi 31,5 posto, što je zabrinjavajuće. Problemi s vraćanjem kredita, koji su prije dvije i pol godine zahvatili SAD i obilježili početak financijske i gospodarske krize u cijelom svijetu, kod nas pokazuju da kraj krize nije ni na pomolu.

Jamci ugorženi

Iako stanje u BiH još nije toliko katastrofalno kao što je to bilo u SAD-u kada su milijuni ljudi ostajali bez vlastite imovine jer nisu mogli plaćati kredite, činjenica je da je povećan broj zaplijenjenih automobila i imovine koje njihovi vlasnici više nisu mogli otplaćivati.

Također, prema procjenama Udruženja prevarenih žiranata oko 200.000 građana BiH vraća tuđi kredit. Oni će, čini se, pravdu morati tražiti na Sudu, a veliki broj njih, koji nisu imali snage boriti se, okončali su svoj život i probleme koji su im na vrat natovarili članovi obitelji, prijatelji, poznanici i nakaradan zakon koji štiti novac i imovinu dužnika, a do kože guli jamca, piše Dnevni list.