SVJEDOK VJEŠTAK "Primjena respiratora u intenzivnoj njezi je pogubna za pacijenta"

Fadil Novalić - Afera respiratori
Hercegovina.info

Svjedok vještak, Ismet Suljević završio je danas svoje svjedočenje u slučaju "Respiratori" u kojem su optuženi premijer FBiH Fadil Novalić, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, direktor “Srebrne maline” Fikret Hodžić i ministrica financija FBiH Jelka Miličević. Suljević je konstatirao da respiratore koji su nabavljeni ne može nazvati invazivnim, pokušavajući objasniti specifikaciju respiratora ACM812A, javlja N1.

On kaže da oni tu ulogu mogu imati samo prilikom transporta pacijenta sa određene lokacije do Kliničkog centra, ali da je njegova primjena u intenzivnoj njezi pogubna za pacijenta. Iako je obrana konstatirala da proizvođač respiratora drugačije navodi, Suljević je konstatirao “da svaki gazda svoga konja hvali.”

Specifikacije ukazuju na grešku?

Suljević je naveo da se prilikom vještačenja vodio isključivo uputama Svjetske zdravstvene organizacije o tome koji su respiratori neinvazivni, odnosno invazivni, te da je provjerom user modula utvrdio koje su mogućnosti ovog respiratora.

Trećeoptuženi Fikret Hodžić, inzistirao je na odgovoru vještaka, je li ovaj respirator invazivan, kako tvrdi proizvođač, nakon čega je Suljević ponovio prethodno izlaganje, uz konstataciju da se može nazvati da je 5% takav.

"Same specifikacije za njega izražavaju sumnju da je moguća greška +-50 kilopaskala, te da ima mnogo nejasnoća u samim specifikacijama”, rečeno je.

Drugooptuženi Fahrudin Solak upitao je Suljevića o tzv. PEEP-u, odnosno pritisku prilikom izdisaja pacijenta, priloživši i fotografiju respiratora, na što je Suljević rekao da na osnovu slike ne može utvrditi je li ovaj respirator ima takav dodatak, što je ključno kod invazivnog respiratora i primjene na pacijentu.

Vidović “prijetila”?

Zanimljiva je bila i komunikacija prvooptuženog Fadila Novalića sa Suljevićem. Novalić je govorio o spomenutoj mogućoj grešci +-50 paskala, izjednačivši tu vrijednost s 50 atmosfera, što je Suljevića zbunilo uz konstataciju “da mu je čudno da jedan inženjer ne zna razliku između 50 paskala i 50 atmosfera".

Suljević je završio svjedočenje primjedbom na odvjetnicu prvooptuženog Novalića, Vasviju Vidović gdje je konstatirao njenu prijetnju uz pogled. Navodno je Vidović poručila njemu, što se nije čulo, “da može očekivati tužbe od strane proizvođača”, što je ona demantirala.

Nakon Suljevića svjedočio je i špediter Nedima Kereša, oko fakture i dozvola Agencije za lijekove da se uvezu respiratori.

Suđenje će se nastaviti u petak, kada će svjedočiti vještakinja ekonomske struke Stamene Jovičić.