Svijetom hara opasni kompjuterski virus, a stručnjaci u BiH upozoravaju na najgore

haker
... potvrđuju stručnjaci, javlja dnevni avaz.

Iz kompanije „BH Telecom" upućeno je upozorenje građanima da su cyber-napadi mogući u BiH, a u Europolu naglašavaju da su globalni dosezi napada do sada nezapamćeni. Među žrtvama su se našli brojna poduzeća i korporacije.

Prema riječima Emira Kremića, europski poznatog IT stručnjaka, , virus koji trenutno napada vrlo je opasan, a sistemi širom svijeta mogu biti ugašeni i po nekoliko dana, čak i tjedana.

- Prvo su na meti korporacije, vladine institucije, pa čak i bolnice. Bitno je da korisnik često mijenja lozinke. Može se odraziti i na bankarski sektor, što može uzrokovati ekonomsku nestabilnost zemlje - upozorava Kremić.

Poručuje da svi trebaju biti na oprezu pogotovo kada se otvara elektronska pošta. Savjetuje da se otvara samo ona od poznatih i ne posjećuju nesigurne stranice.

- Na velikom ispitu su i administratori sistema čiji zadatak u ovakvim situacijama nije lagan. BiH nije zahvaćena jer još nije predmet interesovanja, ali interes za nju će rasti njenim približavanjem EU i NATO-u - pojašnjava on.

Da postoji veliki problem, i da u BiH, izuzev u nekim IT kompanijama, ne postoji svjesnost šta se sve može dogoditi, ističe i IT stručnjak Adel Handžić. Mnoge firme nisu kvalitetno zaštićene od napada hakera koji bi zbog toga mogli izazvali pravi kaos.

- Kriptovirus nas je nekako zaobišao, za sada. Zamislite da se pojavio, replicirao i ušao u neku mrežu, to bi bio strašan problem. Posljednji Windows 10 koji je izašao jedini je nakon instalacije bio zaštićen. Radeći ovaj vikend s kompanijama, primijetio sam da većina njih nema na računarima ni windows update, ugašeni su. Takvi računari podložni su napadima. Kriptiranje podataka može se platiti, ali to nije zakonski - podsjeća Handžić.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić cijelu situaciju smatra vrlo ozbiljnom. Naglašava da Ministarstvo radi na zaštiti i uspostavi zajedničkog tima protiv hakerskih napada.

- Spremamo se da, pomoću naših eksperata, blagovremeno i odmah imamo metode za odgovor na takvu vrstu napada. Dogovaramo da entiteti i niži nivoi vlasti imaju vlastitu zaštitu i timove koji će odgovarati na te prijetnje. Iskreno, kasno smo krenuli u organizaciju ovoga, ali sada završavamo taj posao pomoću kojeg ćemo se braniti, ali i moći obraniti od napada. Do sada nismo bili meta, ali ovih dana imamo hitne reakcije. Nadam se da ćemo biti u stanju da se zaštitimo - kaže Mektić.