SVI PERU RUKE OD PREMINULOG EPIDEMIOLOGA Sebija Izetbegović optužuje liječnicu da ga je privatno liječila, ona negira

 Šefik Pašagić
Screenshot/N1

Nakon smrti sarajevskog epidemiologa Šefika Pašagića svi peru ruke od odgovornosti što je liječnik prekasno stigao u bolnicu, prekasno identificiran kao oboljeli od koronavirusa i kao takav preminuo.

Prvo su s KCUS poslali priopćenje da u „u cilju potpunog rasvjetljavanja slučaja smrti dr. Š.P generalna direktorica KCUS, direktori disciplina KCUS kao i šefovi klinika pridruženi Kriznom stožeru zahtijevaju da TUžiteljstvo obuhvati istragom i sudjelovanje prof. dr. Zehre Dizdarević u liječenju preminulog“.

„U nekoliko navrata profesorica Dizdarević javno je izjavila da je bila u komunikaciji sa pacijentom, a mi imamo saznanja da ga je liječila u kućnim uvjetima, privatno angažirana od člana obitelji, o čemu postoji svjedok. Nadamo se da je profesorica vodila evidenciju, kao registrirani privatnik, o komunikaciji, simptomima i tretmanu pacijenta. Nama ništa od toga nije dostavljeno pri prijemu“, naveli su iz KCUS. Dalje u priopćenju navode da je preminuli došao na kliniku Podhrastovi trinaesti dan od početka simptoma bolesti sa slikom izuzetno teške upale pluća.

„Mislimo da bi ishod  liječenje bio bolji da nije izgubio vrijeme liječeći se u kućnim uvjetima“, zaključili su. Međutim, prozvana liječnica negira da je sukrivac u činjenici da je prekasno stigao u bolnicu.

Nisam liječila preminulog doktora Šefika Pašagića, rekla je za "Avaz" prof. dr. Zehra Dizdarević nakon što je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu priopćio da zahtijeva da Tužiteljstvo, radi potpunog rasvjetljavanja slučaja smrti uvaženog epidemiologa, obuhvati istragom i sudjelovanje prof. dr. Zehre Dizdarević u njegovom liječenju.

„Triput me zvao i ništa drugo. Nisam ga nikad liječila. Nikad, a ne u ovome. On je mene osobno zvao, prvi put je pita šta da radi. Ja sam mu rekla da se mora prekontrolirati i da ide u epidemiološku službu i primarnu zdravstvenu zaštitu, nakon tri dana me ponovo zvao i rekao da ima temperaturu, ponovo sam mu rekla da mu ne mogu pomoći i zamolila ga da se javi ponovo u službu i primarnu zaštitu. Treći put kad me zvao, bio je deveti dan, rekao mi je da ima visoku temperaturu, bolove u mišićima, ja sam mu rekla da mi je jako žao, ali da mu ja ne mogu doći niti mu mogu dati ikakvu uslugu. Savjetovala sam da, ako ne može nikoga drugog, neka zove doktora Čerkeza i doktoricu Pilav. Iznenadila sam se što je mene zvao, jer ranije nikada nije zvao. Znala sam ga kao doktora, cijenila“, rekla je prof. dr. Dizdarević za "Avaz".

Kazala je da je u novinama pročitala da je dr. Šefik Pašagić preminuo te da je, također, pročitala kako mu je uključen lijek "klacid". Profesorica Dizdarević kazala je kako je ona samo savjetovala da pije dosta tečnosti. Kasnije ju je, kako kaže, neko zvao iz jedne privatne klinike i rekao da CT pluća odgovara koronavirusu.  „Pitala sam tko mu je dao da slika, rekli su mi da je sam došao, to je sve što ja znam o njegovoj bolesti. Koja se to ustanova ne bi sankcionirala kad ti odbiješ nečije liječenje? Prema tome, neka mene ne zakače, da sam mu bogdao mogla pomoći“, rekla je Dizdarević.

Profesorica Dizdarević ističe kako je ovo "atak s KCUS-a", jer je kazala kako je kriv sustav od vrha.

„Nikad mu nisam dala nikakvu terapiju“, rekla je Dizdarević.  Dodala je da je nije bilo strah, ali da zbog sustava nije mogla pružiti bilo kakvu pomoć. Na naš upit je li se preminuli doktor Pašagić njoj žalio da ga nisu htjeli primiti u neku zdravstvenu ustanovu, Dizdarević je odgovorila da je on samo rekao "Džaba lutam, zivkam i tako dalje."  „Ja nisam htjela to ni komentirati, upućivala sam ga da zove epidemiološku službu“, zaključila je Dizdarević za Avaz.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.