SVI NAŠI BLOKOVI Tko će odgovarati za milijunske gubitke Elektroprivrede BiH?

Elektroprivreda BiH Blok 7
Tacno.net

Nakon skoro 18 godina dobiva svoj epilog – od gradnje se odustaje. Projekt izgradnje Bloka 7 nekoć je smatran generacijskim i perspektivnim projektom koji je trebao zamijeniti dotrajale objekte u vlasništvu Elektroprivrede BiH. Međutim zbog niza duogađanja i odluka predstavnika vlasti tijekom posljednjih 18 godina, ovaj je projekt ostao na čekanju, a posljedice nerealizacije ovog projekta već se ogledaju na poslovanje jednog od najznačajnijih državnih poduzeća, piše Tačno.net.

Potvrdu o odustajanju od Bloka 7 dao je i sam premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić, u svojoj izjavi za Federalnu televiziju krajem 2023. godine, gdje je najavio da se Blok 7 definitivno neće graditi te je dodao da je sada pitanje hoćemo li ići u arbitražu ili ćemo postići neki sporazum s onima s kojima je bio potpisan ugovor u vezi s tim.

Blok tebi, blok meni

Podsjećamo, već 2000-ih godina javlja se potreba za zamjenom dotrajalih blokova 3, 4 i 5 Termoelektrane Tuzla, u vlasništvu Elektroprivrede BiH. Upravo je Blok 7, koji je bio najavljivan kao najveći energetski projekt u povijesti BiH, trebao zamijeniti te dotrajale blokove.

Početkom je 2006. godine Vlada FBiH bez natječaja posao izgradnje osam velikih energetskih objekata, među kojim je i Blok 7, povjerila austrijskom konzorciju „Austrian Power and Environment Technology“ – APET-u. Nedugo nakon dogovora s austrijskim APET-om, Vlada FBiH odlučila je ipak objaviti natječaj, a kao novi strateški partner za izgradnju Bloka 7 pojavljuje se njemačka tvrtka „EnBW“. Međutim njemačka se tvrtka iz nepoznatih razloga povlači iz ovog projekta. Vlada FBiH potom, zajedno s Elektroprivredom BiH, na novom pretkvalifikacijom natječaju potpisuje ugovor sa švicarskom tvrtkom „Alpiq“, koja je samo godinu dana ranije bila sudionik afere kupovine viškova električne energije, kojim je Elektroprivreda BiH oštećena za 18 milijuna eura.

Godine 2010. došlo je do promjene vlasti u Federaciji BiH, a samim time i promjene na rukovodećoj poziciji Elektroprivrede BiH. Tako umjesto Amera Jerlagića na poziciju generalnog direktora Elektroprivrede BiH dolazi Elvedin Grabovica, kadar SDP-a.

Promjenom rukovodeće pozicije u Elektroprivredi BiH došlo je i do poništenja pretkvalifikacijskog natječaja te je i švicarska tvrtka „Alpiq“ izbačena iz strateškog partnerstva. Elektroprivreda BiH u kolovozu 2012. godine objavila je novi natječaj na kojem su prihvaćene dvije ponude – japanske tvrtke “Hitachi Power System” i kineskog državnog konzorcija “China Gezhouba Group”. Zbog tadašnjih društveno-političkih zbivanja u BiH japanska se tvrtka povukla, nakon čega je potpisan ugovor s kineskim konzorcijem. Ugovor o financiranju projekta s “Gezhouba Groupom” potpisao je Bajazit Jašarević, nasljednik Elvedina Grabovice na poziciji direktora Elektroprivrede BiH.

Kao podizvođač radova izabrana je američka kompanija “General Electric”. Nakon što je “General Electric” otkazao suradnju, kineski su izvođači ponudili zamjensku opremu. No nakon povlačenja američkog isporučitelja ključne opreme, zamjenskog je podizvođača stručni tim, koji je angažirala Elektroprivreda BiH, ocijenila nezadovoljavajućim u odnosu na uvjete natječajnog dokumenta. Dosad su upućene tri opomene kineskom konzorciju pred raskid Ugovora. Za ovaj projekt potrošeno je već oko 300 milijuna konvertibilnih maraka, od čega je samo za avans dano 200 milijuna konvertibilnih maraka.

I tko će odgovarati?

Imenovanja na čelu Elektroprivrede BiH, jednog od najvećih državnih poduzeća, većinom su bila političkog karaktera. U razdoblju od 18 godina, koliko traje projekt izgradnje Bloka 7, smjenjivali su se različiti direktori Elektroprivrede BiH – od Amera Jerlagića, preko Elvedina Grabovice, Bajazita Jašarevića, Admira Andelije pa do v. d. Sanela Buljubašića.

Amer Jerlagić vršio je dužnost generalnog direktora EPBiH od 2008. godine do 2011. Jerlagićev mandat bit će obilježen istragom Tužiteljstva ŽS zbog navodne zloupotrebe položaja i ovlasti koju je utvrdila financijska policija FBiH. Predmet ove istrage bila je prodaja viškova električne energije, zbog čega je EPBiH oštećena za osam milijuna konvertibilnih maraka.

Nakon Jerlagićevog odlaska na mjesto generalnog direktora dolazi SDP-ov prijedlog, Elvedin Grabovica. No ni Grabovicin mandat na čelu ove tvrtke nije prošao nezapaženo. Mediji su ranije aktualizirali poslovanje tvrtke “BS Telecom Solution” s Elektroprivredom BiH. Podsjećamo, ova privatna tvrtka dovodi se u vezu upravo s tadašnjim direktorom EPBiH. O konekcijama ove kompanije s Grabovicom portal Tačno.net je ranije pisao.

Grabovicu je na ovoj poziciji zamijenio Bajazit Jašarević ispred SDA, koji je potpisao službeni ugovor s kineskim izvođačem radova za Blok 7. Također, EPBiH u Jašarevićevom je mandatu podigla kredit od 145 milijuna konvertibilnih maraka za financiranje Bloka 7 kod komercijalnih banaka, prevođene tadašnjom ruskom Sberbankom. Ruska banka dobila je založno pravo nad Blokom 6 i upravnom zgradom EPBiH.

Mandat Admira Andelije, koji je na mjesto generalnog direktora došao ispred tadašnje koalicije SDA – DF, bit će obilježen procesom revitalizacije Bloka 6 Termoelektrane Tuzla.

Naime, EPBiH na čelu s Andelijom raspisala je natječaj koji je dobio bosansko-kineski konzorcij za revitalizaciju Bloka 6. Ukupna vrijednost projekta bila je oko 29,7 milijuna konvertibilnih maraka. Kako su ranije naveli iz EPBiH, realizacija projekta revitalizacije kotla Bloka 6 bila je planirana i za 2023. godinu, u trajanju od pet mjeseci i to u razdoblju od 01. 03. do 31. 07. 2023. godine. Prema informacijama portala Tačno.net, Blok 6 ponovo je počeo s radom, u testnoj fazi, tek u prosincu 2023. godine.

Tako je najpotentniji energetski objekt u sastavu EPBiH, Blok 6, u prošloj godini radio tek s neznatnim kapacitetom zbog kašnjenja u procesu revitalizacije ovog objekta koji je povjeren kinesko-bosanskom konzorciju.

Podsjećamo, portal Tačno.net ranije je aktualizirao posljedice kašnjenja ovog projekta koji je dodijeljen građevinskoj kompaniji ITC Zenica te kineskim državnim tvrtkama “Donfang Electric” i “Dongfang Boiler” sa snažnim političkim konekcijama s vrhom vlasti u RS-u.

Srce, ruke i lopata

Godinama energetski analitičari naglašavaju kako je Blok 7 propao projekt te kako političari nisu imali dovoljno hrabrosti da to priznaju. O posljedicama propasti projekta Bloka 7 Almir Muhamedbegović, energetski analitičar, za Tačno.net istaknuo je kako nam nedostaju stručne analize koje u ovom trenutku nemamo.

„Kada govorimo o budućnosti, prije svega trebamo sagledati gdje smo sad i zašto smo tu gdje jesmo. FBiH nikad nije dobila elektroenergetsku strategiju koja je bila predviđena Zakonom o električnoj energiji. Kada nemate takav dokument koji postavlja gdje će biti elektroenergetika u narednih 20 do 30 godina (koji je trebalo da usvoji Vlada FBiH), vi ne znate što trebate raditi jer nemate ni odredište gdje trebate stići“, istaknuo je Muhamedbegović.

U kontekstu odustajanja od projekta Bloka 7 provlači se i pitanje budućnosti same Elektroprivrede BiH kao državnog poduzeća. Za 2023. godinu očekuje se da će gubitak Elektroprivrede BiH biti preko 80 milijuna konvertibilnih maraka, a EPBiH također se suočava i s nedovoljnom proizvodnjom uglja u rudnicima Koncerna.

Damir Miljević, energetski analitičar, za Tačno.net navodi kako je i s Blokom 7 i bez njega EPBiH u vrlo teškoj situaciji, prvenstveno zbog toga što se čitav niz godina nije vodilo računa o razvoju i svemu onome što se dešava u okruženju te zbog činjenice da su rudnici uglja koji su u sastavu EPBiH u istoj, ako ne i goroj situaciji nego što su bili kada ih je EPBiH preuzela.

„Ne ulazeći u razloge zašto je to tako, jer su oni u sferi politike i netransparentnog i nedomaćinskog poslovanja uobičajenog za javna poduzeća u BiH, činjenica je da se EPBiH sada suočava prvenstveno s političkom odlukom u kojem pravcu krenuti. Kada kažem političkom odlukom, mislim na stratešku odluku koju treba donijeti prvenstveno u vezi s budućnošću rudnika koji nisu u stanju na ekonomski isplativ način osigurati ugalj za funkcioniranje termoelektrana u sastavu EPBiH pa se poseže za kupovinom uglja na tržištu, što opet značajno podiže cijenu koštanja proizvodnje električne energije iz termoelektrana i čini je nekonkurentnom, pa se nastavak takve politike svodi na donošenje odluke na koga ili što će se prevaliti gubitak u poslovanju – na samu elektroprivredu ili na građane i privredu“, ističe Miljević.

O problemima koji se odnose na kupovinu uglja izvan Koncerna EPBiH, mediji su ranije pisali. Unatoč negativnom poslovanju, EPBiH je tijekom prethodnih godina kupovala ugalj od privatnih rudnika i to po cijeni većoj od procijenjene vrijednosti, što su utvrdili i federalni revizori. Tako je u Izvješću o financijskoj reviziji Elektroprivrede BiH za 2022. godinu navedeno da prilikom nabavke uglja iz Stanara i Posušja, EPBiH nije poštovala Zakon o javnim nabavkama jer, kako stoji, prihvaćene su ponude i zaključeni su ugovori čija je vrijednost za oko 25 milijuna konvertibilnih maraka veća od njihove procijenjene vrijednosti.

Također, budućnost poslovanja Elektroprivrede BiH dovodi se u pitanje i zbog procesa proizvodnje električne energije. EPBiH trenutno proizvodi oko 82% struje iz uglja, a svega 18% struje proizvedeno je iz obnovljivih izvora energije. Električna energija u BiH, koja se proizvodi i izvozi iz termoelektrana na ugalj, u narednim godinama više neće biti profitabilna, ali ni poželjna, jer Europska unija planira u narednom razdoblju nametnuti takse na CO2.

Miljević smatra kako pitanje Bloka 7 više nije u domeni ekonomije nego politike, jer, ekonomski promatrano, svakome treba biti jasno da u konkurenciji s cijenom električne energije iz obnovljivih izvora i u uvjetima kada će se emisije CO2 oporezivati, izgradnja ovog Bloka ne može biti rentabilan projekt u vremenskom razdoblju koji je pred nama.

„Sve navedeno dovodi EPBiH u vrlo nezavidan položaj jer, jednostavno, nema ni kadrovskih ni tehničkih niti financijskih kapaciteta da se izbori sa svim izazovima, a strateške političke odluke u kojem pravcu treba ići – nema. Imajući sve navedeno u vidu, po mom mišljenju, za EPBiH, a i za sustav u cjelini, najbolje bi bilo da se prije svega izdvoji regulirana djelatnost, tj. distribucija, što je inače obaveza koja se ne izvršava već duži niz godina, a da se onda krene u restrukturiranje proizvodnog portfolia kompanije prvenstveno kroz izdvajanje obnovljivih izvora energije u posebnu poslovnu cjelinu koja bi se mogla fokusirati na razvoj obnovljivog portfolia“, pojašnjava Miljević.

Pored navedenog, navodi Miljević, EPBiH kao i druge državne elektroprivrede u BiH, morala bi shvatiti da je u njihovom izravnom interesu preuzeti ili otkupiti svaki kWh koji privreda već danas proizvodi, a građani u skorijoj budućnosti budu proizvodili iz obnovljivih izvora, a ne da zabranjuju puštanje viška proizvedene energije u sustav kao što to danas čine.

„Budućnost EPBiH kao, uostalom, sve i jedne moderne elektroprivrede u svijetu nije više isključivo u proizvodnji nego u uslugama i servisima koje pružaju decentraliziranim proizvođačima električne energije i kupcima. Što prije to shvate i prihvate pa fokus poslovanja pomjere ka obnovljivim izvorima i uslugama, to će brže i bezbolnije proći kroz proces restrukturiranja“, zaključuje Miljević.

Portal Tačno.net obratio se i premijeru Vlade FBiH, Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije s upitom za informacije, ali odgovor nisu. Kako su rekli, jedina adresa za ove upite je Elektroprivreda BiH.

Iz Elektroprivrede BiH, po sada većoj ustaljenoj praksi, nismo dobili odgovor na naš upit.

Muhamedbegović ističe kako u revidiranom planu rada 2023–2025. JP EPBiH izgradnja Bloka 7 i dalje postoji te da Parlament još uvijek nije službeno rekao NE projektu Bloka 7.

„Vlada FBiH odluku o pokretanju arbitražnog postupka protiv kineske tvrtke prebacit će na Parlament FBiH. Nisam optimist da će na arbitražnom postupku uspjeti vratiti svih 300 milijuna konvertibilnih maraka. Kinezi su ozbiljni u svakom poslu. Oni znaju kako se pobjeđuje u međunarodnim arbitražama. S druge su strane ‘naši’ diletanti i stranački postavljeni ljudi iz JP EPBiH i Vlade FBiH, koji će angažirati, kao i uvijek, advokate koje će masno platiti. Sjetite se kako je izgubljen postupak protiv Strabaga za projekt HE Vrnaduk. Stoga mi je teško biti optimist u vezi s ishodom sada već vrlo izgledne arbitraže“, pojašnjava Muhamedbegović.

Što je za Elektroprivredu 300 milijuna konvertibilnih maraka

Izaslanica u Domu naroda FBiH, Sanela Klarić, na pitanje je li u Parlament FBiH upućena inicijativa za raskid ugovora s kineskim izvođačima radova na Bloku 7, istaknula je kako dijelovi ugovora između EPBiH i kineskih partnera nisu javni te da ni zastupnici ne znaju detalje procedure raskida.

„Kroz zastupnička pitanja i inicijative razumjela sam da je ugovor stroga poslovna tajna te da nitko izvan EPBiH ne zna točno što slijedi. Kroz Parlament FBiH nije dana dozvola potpisivanja ugovora te zato ne znamo sadržaj. Mi jesmo u Parlamentu dali odobrenje za kredit i državnu pomoć, što je bilo dijelom naše diskusije, i mi tada u klubu ‘Naše stranke’ jedini nismo glasali za to odobrenje jer je Energetska zajednica sve nas upozorila da je takvo odobrenje bilo nezakonito. Ja ne očekujem da Parlament razmatra ‘dozvolu’ za raskid ugovora“, navodi Klarić.

Klarić također naglašava kako su više puta tražili da se osude krivci za propast velikog energetskog projekta.

„Što god bilo, propast će velike pare. Pitanje je samo je li 30 ili 300 milijuna konvertibilnih maraka. Odnosno hoće li se EPBiH znati izboriti da kineski partneri, koji nisu ispunili ugovor, vrate sav dosada uloženi novac, jer oni su ti koji nisu ispoštovali ugovor. Najvažnije pitanje, ponavljam, jest tko će sve odgovarati za to, tko će pripremati optužnicu i hoće li biti u stanju dokazati krivce, ali i prepoznati eventualna krivična djela počinjena dosad. Projekt predugo traje, veliki je broj potpisnika koji su se mijenjali na čelu EPBiH koji moraju preuzeti odgovornost“, zaključuje Klarić.

Ekonomski analitičar Igor Gavran za Tačno.net ističe da bez obzira na privremene gubitke koji su sada ostvareni i loše poslovanje ili, bolje rečeno, loše upravljanje Elektroprivredom BiH prethodnih godina, EPBiH ima najjači potencijal u BiH kada je riječ o energetici.

„Posljednje izjave premijera Nikšića u ovom kontekstu bile su u najbližu ruku kontradiktorne, gdje se govorilo da je ovaj projekt propao, a s druge strane da ima smisla ulagati u neku novu obnovu, rekonstrukciju postojećih blokova, što je besmisleno. Postojeći su blokovi zaostali tehnološki, odavno im je istekao vijek trajanja. Već je to produženo skoro nasilu. Nenormalno je očekivati, ako je uopće tehnički izvodljivo ulaganje u te stare blokove, da oni ikada mogu doći do razine i ekološke i energetske efikasnosti, s kojim bi bio Blok 7 s ovim partnerom“, ističe Gavran.

Navodi kako je sasvim jasno da ćemo izgubiti bilo kakav arbitražni spor ukoliko raskinemo ugovor.

„Ono što se trenutno najavljuje jest da mi ne napravimo novi Blok 7, da platimo svejedno sve dosadašnje troškove i plus, vjerojatno, naknadnu štete u budućnosti kineskom izvođaču te da istovremeno bacimo pare za pokušaj rekonstrukcije odavno isteklih starih blokova, koji će i dalje zagađivati više i imat ćemo dodatne troškove, nećemo moći izvoziti struju itd.“, zaključuje Gavran.

Zakašnjelo odustajanje od projekta izgradnje Bloka 7, kašnjenje u realizaciji projekta revitalizacije kotla Bloka 6, kupovina uglja od rudnika koji se nalaze izvan Koncerna po većoj ugovornoj cijeni te na kraju negativni rezultati poslovanja – samo su neki od javnih podataka koji ukazuje da je poslovanje Elektroprivrede BiH u ozbiljnom problemu. Muk rukovodstva Elektroprivrede BiH, ali i muk ministarstva samo potvrđuju sumnje da se vlast guši u problemima koji se već dugi niz godina pokušavaju gurnuti pod tepih. No službeni podaci jasno ukazuju u kojem smjeru poslovanje i rukovodstvo ide.

Ovi podaci zajedno s netransparentnom prodajom električne energije, aferama koje se tiču nabavke već godinama obilježavaju poslovanja ovog poduzeća, ali otvaraju i pitanje odgovornosti bivših uprava za sadašnje stanje u ovoj kompaniji.

Nedostatak političke hrabrosti za rješavanjem nagomilanih problema Elektroprivrede BiH, ali i nepostojanje efikasnih strategija ovog poduzeća mogle bi ugroziti u budućnosti sam položaj ovog državnog poduzeća, a isto tako ugroziti i samo elektroenergetsko opskrbljivanje građana BiH.

U tom kontekstu mogu se analizirati i najave o mogućnosti revitalizacije postojećih blokova termoelektrana u sastavu Elektroprivrede BiH.

Iz Kineskog veleposlanstva u BiH nisu odgovorili na upite portala Tačno.net o eventualnoj prenamjeni sredstava isplaćenih za propali projekt izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Elektroprivreda BiH Blok 7