SVE ZBOG NEISPORUČENOG PISMA Poštar iz Mostara bio oslobođen, sad će ga se opet sudski goniti

Poštar

Poštar D. K. koji je zaposlenik Hrvatske pošte Mostar sredinom prošle godine oslobođen je na Općinskom sudu u Mostaru zbog optužbe nesavjesnog rada, no novom presudom Županijskog suda opet će mu se suditi.

Mostarac je godinama po ročištima jer je prije par godina vratio pismo u službu s oznakom 'nepoznato', što je bilo dovoljno M. P. da ga tuži za zlouporabu položaja i nesavjestan rad, no sudac Damir Medić s Općinskom suda u Mostaru je naglasio da u cijelom procesu nije bilo elemenata ni za disciplinski ili prekršajni postupak te je poštara nakon godinu i pol oslobodio svih optužbi.

Cijela priča dobiva novi rasplet jer je Županijski sud u Mostaru usvojio žalbu Tužiteljstva te ukinuo presudu Općinskog suda u Mostaru te predmet vratilo prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje.

Također, novo suđenje će se održati pred drugim sucem, a ne pred Medićem koji je prethodno donio oslobađajuću presudu u ovom predmetu.

Na temelju čega se ukida oslobađajuća presuda poštaru?

Tužiteljstvo je tražilo ukidanje presude jer navode da je došlo do bitnih povreda kaznenog postupka kao i to da je činjenično stanje pogrešno utvrđeno, što je Županijski sud na koncu i prihvatio. Poštarova obrana je tražila da se odbije zahtjev Tužiteljstva jer je neosnovan.

Što je sagriješio mostarski poštar?

Tužiteljica Valerija Tomić smatra da je poštar D. K. napravio više propusta.

"Nakon 7 godina urednog dostavljanja pismena M.P. na adresi gdje živi od 2012. godine problem nastaje u siječnju 2021. godine. M. P. odjavljena je sa stare adrese 2012., a fotografije koje je obrana priložila sa stare adrese ne ukazuje da tu živi, odnosno točno je da tu živi njezina kćerka", kazala je.

Tužiteljica, koja je inače šefica Odjela za gospodarski kriminal, u slučaju 'Poštar' smatra da je prvi propust koji je napravio bio taj da nije zatražio da ne zaduži ovo pismeno jer nije u njegovom reonu jer svi imaju informacije o onome što duže te tada nije trebao uzeti pismo. Naglasila je kako je svjesno i površno kršio više odredbi za prijenos i uručenje sudskih pisama ne provjeravajući tko je ta osoba kojoj nosi pismo, je li živa, je li trenutno u kući i drugo, on je samo na povratnici označio da je nepoznato.

Među završnim riječima Nada Dalipagić, odvjetnica tuženog poštara naglasila je kako je prosto nevjerojatno da je kod ovakvog stanja predmeta i kada je nadređeni potvrdio da je branjenik ispravno postupao na poslu, Tužiteljstvo još uvijek ustrajno na optužnici. Dalipagić je također dodala da se ne može govoriti o nikakvom predumišljaju i kaznenom djelu jer niti je imao ikakve namjere da ošteti nekoga niti se radi o kaznenom djelu te na kraju zatražila oslobađajuću presudu za mostarskog poštara koju je na kraju i dobila odlukom Općinskog suda.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.