Svaki treći bh. učenik napušta školovanje

Svaki treći bh. učenik napušta školovanje

... Europske unije napušta školovanje u dobi između 15. i 24. godine. Naime, na razini EU taj broj je 13 posto, piše Večernji list.

Zabrinjava činjenica da se i dalje bilježi nastavak negativnih trendova u oblasti mladih, problemi se i dalje produbljuju, a položaj mladih vidno pogoršava. Kratki prikaz najznačajnijih rezultata istraživanja jasno ilustrira taj negativan trend: postotak nezaposlenosti među mladima povećao se na 67%, broj završenih srednjoškolaca u protekle tri godine smanjio se za skoro pet tisuća, 33% mladih prerano napušta obrazovanje, njih 88% ne prima nikakvu stipendiju itd. Postotak onih koji bi napustili zemlju zauvijek ili na duže vremensko razdoblje popeo se na zabrinjavajućih 77%.

Zašto napuštaju škole?

Iako u BiH nema službenih podataka koliko djece napušta školovanje, procjene govore da taj broj svake godine raste. Istraživanje o položaju mladih u Federaciji BiH, koje je proveo Institut za razvoj mladih "Kult", potvrdilo je da svaki treći (33 posto) mladi u Federaciji prerano napušta obrazovni sustav. Slična je situacija i u Republici Srpskoj.

Od ukupnog broja učenika koji su prekinuli školovanje u anketiranim školama, 27,09% je nastavilo školovanje u drugoj školi. Među navedenim razlozima u 18,23% slučajeva navedena je promjena prebivališta, u 16,02% zasnivanje bračne zajednice (prednjače učenice nižih razreda), u 10,50% disciplinska mjera/isključenje iz škole, 9,94% nesređene obiteljske prilike, 7,73% loša financijska situacija, 4,42% delinkventno ponašanje, te zdravstveni problemi i nedostatak organiziranog prijevoza u 3,87%, odnosno 1,66% slučajeva. U 27,62% slučajeva radi se o nekom drugom razlogu koji nije naveden u anketnom obrascu.

Iako je u BiH skoro ostvareno univerzalno osnovno školovanje, postotak neupisane djece u škole i dalje je u porastu. Trenutačno se procjenjuje da je taj trend dosad dostigao četiri posto od ukupnog broja djece koja se trebaju upisati u školu. Iznenađujućih 31,5 posto učenika koji završe osnovnu školu ne nastavlja pohađati srednju školu. Prema podacima studije, razlog za ovo su siromaštvo i slab uspjeh. Posebno je ugrožena romska populacija, a prema nekim podacima, samo 15 posto romske djece pohađa osnovnu školu, no prema nekim istraživanjima, taj postotak je i znatno manji.

Iznenađujuće zvuči podatak koji su objavili Centri civilnih inicijativa (CCI) kako svake godine u BiH dvadeset tisuća učenika napusti srednju školu. Osmomjesečno istraživanje prezentirano je kroz studiju "Obvezno srednje obrazovanje u BiH: ambijent i perspektive".

Nesagledive posljedice

- Osnovna škola je obvezna i besplatna, a u svim slučajevima gdje su osnovci napustili školovanje treba obavijestiti nadležne ustanove, odnosno centre za socijalni rad, kako bi detaljno bilo ispitano što je razlog prekida školovanja, stoji u svim bh. zakonima.

Koliko je zaista besplatno, najbolje znaju roditelji koji svojoj djeci ne mogu osigurati udžbenike i bilježnice za školu?!

U odjelima za društvene djelatnosti ističu kako je nemoguće da roditelj ispiše tek tako dijete iz osnovne škole, što vrijedi i za neupisivanje, naglašavajući kako to treba odmah prijaviti.

Posljedice koje mladi imaju tijekom svog života ako su napustili školu mogu biti nesagledive. Osim što će imati problema prilikom zaposlenja, jer će ostati nekvalificirani, ostat će i na mnogim drugim poljima na neki način uskraćeni.