Sutra 23. obljetnica zločina nad hrvatskim civilima u Grabovici

Grabovica, ratni zločin, obljetnica, Ivo Josipović, Grabovica, Armija RBiH, ratni zločin, Grabovica, Grabovica, ratni zločin, ratni zločini, BIH, Armija BiH, Grabovica, ratni zločin, Armija BiH, obljetnica, križni put, Grabovica, Grabovica, napad, Grabovica, Armija BiH, Grabovica, ratni zločin, ratni zločinci
T civilima koje su u noći s 8. na 9. rujna 1993. godine ubili pripadnici Armije RBiH. e noći ubijeno je 33 civila. Najmlađa Mladenka Zadro imala je samo 4 godine, a najstariji Marko Marić 87 godina, kazao je Feni jablanički župnik don Ivan Zovko, dodajući kako su pripadnici ARBiH nastojali prikriti zločin tako što su neka tijela pobacali u Neretvu.

- Neka tijela su pronađena zakopana u blizini kuća, no za posmrtnim ostatcima 16 osoba još uvijek se traga - naglasio je.

Ustvrdio je kako u Grabovici više nitko ne živi te da su neki obnovili svoje kuće i to selo posjećuju samo privremeno.

Sutrašnja obljetnica započet će polaganjem vijenaca kod spomen obilježja, nakon čega će uslijediti pobožnost križnog puta te služenje mise u mjesnoj kapelici, koja će započeti u 11 sati, a koju će predvodit kotorski biskup mons. Ilija Janjic.

Prema izjavama upućenih, u noći 8. na 9. rujna 1993. iz Grabovice se cijelu noć čula pucnjava, a idućega dana ujutro pročulo se kako je nad civilima Hrvatima napravljen pokolj. Prema pretpostavkama upletenih, jedan je dio žrtava bačen u akumulacijsko jezero HE Salakovac.

Obdukcijski nalaz splitskog KBC-a "Firule" i svjedočenja pokazali su okrutnost smaknuća. Jedna žrtva je bila razapeta na križ, nakon čega joj je otkinuta glava i nabijena na kolac. Druga žrtva je bila dugo mučena i naposljetku zapaljena živa. Treća žrtva je zaklana. Jedan je civil ubijen pred suprugom, koja je zatim silovana, a nakon dugog zatočeništva, razmijenjena. Ona je po dolasku u Mostar počinila samoubojstvo, što je bilo posljedicom pretrpljenih stresova.

Od nalogodavatelja za ovaj okrutni zločin do dana današnjega nitko nije procesuiran.

Večernji List