SUSRET NOVE VLADE I SINDIKATA Generalni štrajk bi se mogao okončati već idućeg tjedna

Sindikati zdravstvenih djelatnika

Sindikat zdravstvenih djelatnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji održao je danas prvi sastanak s novom premijerkom Marijom Buhač i ministrom zdravstva Milenkom Bevandom kako bi se postigao dogovor o okončanju generalnog štrajka, odnosno o potpisivanju novog kolektivnog ugovora kako bi se poboljšali uvjeti zdravstvenih djelatnika.

Sve će biti jasnije narednog tjedna 

"Razgovarali smo o trenutačnoj situaciji u zdravstvu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i našim zahtjevima. Dobili smo obećanje da će se nova premijerka kroz naredna 2-3 dana podrobnije upoznati sa stvarnim stanjem u zdravstvenim ustanovama, tj. njihovim izračunima koliko je dovoljno stvarnih sredstava potrebno da se ispoštuje kolektivni ugovor za zdravstvo. Sve zdravstvene ustanove će se izjasniti o sredstvima koja su im potrebna i nadam se da ćemo iza toga nakon par dana imati ponovni sastanak s novim pregovaračkim timom kojeg imenuje Vlada HNŽ.

Od ove Vlade očekujemo dobar odnos kako je i danas počelo u dobroj atmosferi, želimo korektan odnos i zadovoljavajuću komunikaciju te da će iznaći sredstva za zdravstvene djelatnike kako bi se već sljedećeg tjedna prekinuo generalni štrajk. Izražavamo nadu i želju za suradnjom, a nakon njezine analize čekamo potez nove premijerke s konkretnom ponudimo kako bi zaključili novi kolektivni ugovor", kazao je Dalibor Vuković.

Ivica Anić, Dalibor Vuković Sindikat zdravstvenih djelatnika

Štrajk se nastavlja

"Da, nastavlja se u punom kapacitetu i trajat će do onog trenutka dok se ne potpiše kolektivni ugovor i tek onda će naša Skupština donijeti odluku o prekidu štrajka. Kao i Dalibor, i ja moram iskazati zadovoljstvo današnjim sastankom koji je bio ugodan i konstruktivan uz obećanje da bi do idućeg tjedna mogli uskladiti sve ono o čemu smo pričali, a samim time i da se prekine generalni štrajk", istaknuo je Ivica Anić ispred Sindikata zdravstvenih djelatnika.

Što Sindikati očekuju od Nove Vlade?

"Mi čekamo ipak službenu ponudu. Vladin pregovarački tim je dosad ispunio što smo tražili, a to je okvirno što se radi o povećanju plaće za 30 posto. Opet kažem, sve dok mi ne dobijemo službenu ponudu na papiru teško je bilo išta više reći u ovom trenutku. Sustav je složen i oni se moraju konzultirati, a to je sve Dalibor dobro objasnio. Nadam se da ćemo do idućeg tjedna potpisati kolektivni ugovor i prekinuti štrajk, ali opet ponavljam da je sve to nemoguće dok ne dobijemo službenu ponudu koju možemo prezentirati našoj Skupštini i kolegama", nastavio je Anić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na djelu je novi pregovarački tim

"U prošlim pregovorima koje je vodio prošli Vladin pregovarački tim uočili smo velike greške u izračunu koji su izostavili pojedine zdravstvene ustanove pa je premijerka radi svog uvida odlučila žurno poslati svim zdravstvenim ustanovama koliko im točno treba sredstava za rad. Nevjerojatno je da nitko nije imao točan i precizan podatak koliko je novca potrebno. Sjetite se Opsenice kad je na moj direktni upit 'koliko novca treba Vladi za ponudu?', on i nitko u Vladi nije znao koliko točno novaca treba. Iz tog razloga premijerka Buhač je uzela par dana za konsolidaciju kako bi točno izračunala koliko je potrebno za izdvajanje sredstava. Ona je iskazala i volju i želju za pomoći, mi smo suzdržani sve dok idućeg tjedna ne dobijemo službeno ponudu kako je Ivica već rekao", uključio se Vuković.

Ivica Anić, Dalibor Vuković Sindikat zdravstvenih djelatnika

Utisak novih lica u Vladi

"Što smo danas razgovarali mislim da se i oni tek upoznavaju sa sustavom, ali i da su svjesni problematike koju su naslijedili. Mi kao Sindikat ne ulazimo u rad poslodavca i držimo se onoga što mi radimo i zastupamo, a to su - zdravstveni radnici", zaključio je Ivica Anić pressicu pred okupljenim novinarima.

Premijerka Marija Buhač oglasila se na službenim stranicama.

"Iako smo ovih dana tek preuzeli dužnosti i obveze, s ovim pitanjem nije bilo prostora za čekanje jer nam je zajednički cilj vratiti punu zdravstvenu skrb i uslugu svim našim sugrađanima, pacijentima zdravstvenih ustanova u našoj županiji. Prenijeli smo danas kolegama iz sindikata kako smo poprilično približili stajališta i, u skladu s onim što su mi suradnici iz resora zdravstva kazali, ne bismo trebali dugo čekati na potpisivanje novoga granskog kolektivnog ugovora. No, potrebni su nam jasni financijski pokazatelji o tomu što taj ugovor nosi u odnosu na opterećenje zdravstvenih ustanova i suglasnost svih sudionika zdravstvenog sustava koji su mjerodavni za isplate plaća zdravstvenim djelatnicima. Vlada će, na svojoj konstituirajućoj sjednici, zakazanoj za sutra (četvrtak, 16. studenoga), imenovati novi pregovarački tim koji će imati zadaću u najkraćem mogućem roku postići suglasje s predstavnicima sindikata kako bismo mogli krenuti ka finaliziranju ovoga pitanja", komentirala je Buhač.

Ministar Bevanda je dodao kako će gorući problem zdravstva u HNŽ-u zasigurno biti riješen dogovorom i to kroz nekoliko predstojećih dana, kako su sindikalni prijedlozi u postupku razmatranja i usklađivanja, ali i kako još nije trenutak za istupanje u javnost s brojkama.

"Već sam primio podrobno izvješće od predsjednika Pregovaračkoga tima Vlade, ali ovo je predsjedničin i moj prvi susret s gospodom iz sindikata i treba imati razumijevanja za ovih nekoliko dana dok konsolidiramo procese i ponudimo konačan prijedlog", naglasio je Bevanda.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.