SUMNJIVE DIPLOME PROMETNE STRUKE Poništena 71 diploma koju je izdao privatni fakultet iz Banje Luke

Sveučilište Prometej

Inspektorat Republike Srpske donio je odluku o poništavanju još 71 diplome Visoke škole „Prometej“ u Banjoj Luci, na studijskom programu Transportno inženjerstvo, prema informacijama portala Capital.ba. Ova odluka dolazi nakon niza kontroverzi koje su pratile rad ove obrazovne institucije.

Poništene diplome prometne struke

Visoka škola „Prometej“ našla se u središtu pažnje nakon što je Inspektorat Republike Srpske poništio 71 diplomu na studijskom programu Transportno inženjerstvo. Ova odluka odnosi se na studente koji su upisani u generacije 2012/2013 i 2013/2014, a koji su po završetku studijskog programa stekli zvanje diplomirani inženjer prometne struke.

„Prometej“ se žalio Ministarstvu za znanstveni razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo RS na ovu odluku, ali je žalba odbijena, te je naloženo poništavanje diploma. Nakon toga, „Prometej“ je poništio 71 diplomu.

Tvrde da je tehnička greška

U „Prometeju“ tvrde da su diplome poništene zbog tehničke greške u zvanju koje je bilo upisano u njima - „diplomirani inženjer prometa“, dok u Inspektoratu smatraju da treba stajati „strukovni specijalista inženjer prometa“.

U ovoj visokoškolskoj ustanovi ističu da su podnijeli novu tužbu protiv Ministarstva za znanstvenotehnološki razvoj, s obzirom na to da je prema njihovom ranijem tumačenju „Prometej“ mogao dodjeljivati zvanje „diplomirani inženjer prometa“, a novim rješenjem to tumačenje je pobijano.

Ovo nije prvi put da je „Prometej“ na meti inspekcijskih i istražnih organa. Fakultet je bio obuhvaćen akcijom „Klaster“ koju je provodila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) tijekom koje je uhićeno deset osoba, a zbog sumnje u izdavanje lažnih diploma i niza drugih nezakonitosti.

Ova situacija s poništavanjem diploma dodatno komplicira status Visoke škole „Prometej“ i stavlja pod povećalo prakse i standarde koje primjenjuje u svom radu. S obzirom na prethodne kontroverze i istrage, očekuje se da će ovaj slučaj dodatno potaknuti rasprave o kvaliteti i legitimnosti privatnih obrazovnih institucija u regiji.

Popis imena kojima su poništene diplome možete pogledati OVDJE.