SUMNJA NA NEPLAĆANJE PDV-a Inspektori češljaju Mostar parking

Ivan Barbarić MO Parking

Uprava za neizravno oporezivanje izdala je nalog za inspekcijsku kontrolu u javnom poduzeću Mostar Parking.

"Izdan je nalog za kontrolu spomenutog obveznika i inspektori su na terenu. Vrši se uvid u elektronske evidencije, postupak kontrole će potrajati s obzirom na obujam evidencija koje se moraju pregledati", kazali su u odgovoru za hercegovina.info iz Uprave za neizravno oporezivanje.

Još ranije, sredinom listopada iz UNO su potvrdili kako je prijava udruge Bura info proslijeđena u Sektor za poreze, koji će postupati po istoj.

Utvrditi kako se plaćao PDV

Podsjetimo, udruga Bura info iz Mostara koja mjesecima vodi borbu protiv naplate kvartovskog parkinga u gradu, ali i drugih nelogičnih poteza u tom javnom poduzeću pozvala je poreznu inspekciju u MO Parking zbog, kako navode, utemeljenih sumnji oko nepravilnosti PDV prijave.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH dobila je pismo udruge zbog sumnji da je MO Parking u 2022. i 2023. godini plaćao PDV samo na naplaćene dnevne parking karte, a veliki broj izdanih dnevnih parking karata od strane kontrolora nije propisno prijavljen.

Iz udruge navode da je na taj način izbjegnuto je obvezno plaćanje PDV-a na nenaplaćena potraživanja te ista nisu fiskalizirana niti prikazana u prometu Javnog poduzeća.

U svom zahtjevu predlažu inspekcijsku kontrolu u samom poduzeću kao i usporedbu s digitalnim podacima u softverskim rješenjima za izdavanje parking karata kroz obje godine te da se provjeri knjigovodstveno stanje poduzeća, ali i iste podatke provjeriti kod poduzeća Unis Telekom te Lanaco koji su u ove dvije godine radili za mostarsko gradsko javno poduzeće na softwerskim rješenjima.

Šutnja iz MO Parkinga

Napomenimo, hercegovina.info je pisala da prema našim saznanjim direktor Ivan Barbarić nije plaćao PDV na nenaplaćene kazne, kao ni na dnevne karte, što bi bile osnove financija, da do 10-og u mjesecu platiš porez, bez obzira jesi li nešto naplatio ili ne. 

Iz MO Parkinga nisu odgovorili na naš upit plaćaju li parking PDV na svaku izdanu kaznu (dnevnu kartu), evidentira li se svaka izdata kazna (dnevna karta) kao promet u sustavu MO parkinga, kao ni što je s izdanim kaznama (dnevnim kartama) od prošle godine koje nisu naplaćene i to nije slučajno. Prema našim saznanjima, zaostaci zbog ovog namjernog ili nenamjernog propusta mjere se u stotinama tisuća maraka.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.