SUĐENJE SELMI CIKOTIĆU Vještak utvrdio da je proračun BiH oštećen za 9,7 milijuna maraka

Selmo Cikotić
BIRN

U nastavku suđenja bivšem ministru obrane BiH Selmi Cikotiću, vještak ekonomske struke kazao je kako je analizom četiri sporna ugovora o prodaji oružja i municije Državno ministarstvo obrane pogodovalotvrtki “Scout” iz Zagreba, čime je proračun oštećen za 9,7 milijuna maraka, javlja BIRN.

Borislav Duljković, vještak ekonomske struke, kazao je u Državnom sudu kako je naredbu za vještačenje dobio 27. svibnja 2021. godine od Tužiteljstva BiH, a potom 30. rujna i dopunu naredbe. Zadatak vještačenja, kako je naveo Duljković, bila je analiza četiri ugovora o prodaji naoružanja i municije tvrtki “Scout” iz Zagreba, te izračun ukupne visine štete nastale po proračun, kao i imovinske koristi koju je ostvarila zagrebačka tvrtka.

Izrada nalaza i mišljenja

Vještak je naveo kako je pri izradi nalaza i mišljenja koristio dokumentaciju koju mu je dostavilo Državno tužiteljstvo, te nalaz i mišljenje koje je uradio vještak vojne struke Berko Zečević.

Prilikom analize prvog ugovora koji je Federalno ministarstvo obrane sklopilo s tvrtkom “Scout” 24. rujna 2003. godine, o prodaji neperspektivne, zastarjele vojne opreme, kao i viška naoružanja i streljiva, čija je vrijednost u ugovoru navedena u iznosu od 1.550.000 KM, vještak je utvrdio da je prilikom izrade aneksa na ovaj ugovor od 113 stavki, obrisano njih 83.

"Smanjen je lot oružja, a povećan lot municije. Rakete koje su u ugovoru nisu isporučene, već je prodano 20.000 drugih raketa po cijeni od 11 KM po komadu, dok je njihova tržišna vrijednost bila 136 američkih dolara", rekao je vještak te dodao da je ovim ugovorom i pripadajućim aneksima proračun BiH oštećen za više od tri milijuna KM.

U drugom ugovoru između Federalnog ministarstva obrane i “Scouta” od 09. lipnja 2004. godine, predmet prodaje su također bili neperspektivna i zastarjela vojna oprema, naoružanje i streljivo, a vrijednost ugovora je 3.156.015 KM.

Prema nalazu i mišljenju vještaka, aneksom je iz ugovora obrisano 110 stavki, ali je cijena u ugovoru ostala ista.

"Ukupna visina štete po proračun, nastale sklapanjem aneksa na ugovor, iznosi 432.155 KM", naveo je vještak.

Dva ugovora

On je kazao kako je i u ostala dva ugovora isti scenarij, a to je da su cijene iz ugovora ostajale iste, a da se količina oružja i streljiva smanjivala ili povećavala.

"Analizom četiri ugovora, te aneksima na ugovore i odlukama Ministarstva obrane iz 2010. godine, proračun BiH oštećen je za ukupno 9.709.468 KM", naveo je vještak.

On je rekao kako je tvrtka “Scout” kupovala oružje i municiju od Ministarstva, a potom je po višim cijenama prodavala Tehničko-remontnom zavodu Hadžići.

"Imovinska korist koju je na ovaj način stekla tvrtka ‘Scout’ iznosi 4.111.725 KM", naveo je vještak.

Optužnica tereti Selmu Cikotića da je u razdoblju od 2009. do 2011. godine – u dogovoru s drugim osobama, s ciljem pribavljanja koristi – iskoristio svoj službeni položaj i pogodovao tvrtki “Scout” iz Zagreba.

Kako se navodi, Cikotić je, suprotno Ugovoru o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama nad pokretnim stvarima iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene robe, te četiri odluke o isporuci streljiva. Prema optužnici, sklopio je četiri aneksa temeljnih ugovora o prodaji neperspektivnog oružja i streljiva, 2003. i 2004. godine.

Uložen sudski spis

Tužiteljstvo je nalaz i mišljenje vještaka uložilo u sudski spis, a obrana se usprotivila ulažući prigovor relevantnosti.

"Vaš nalaz i mišljenje je dopuna nalaza vještaka Berke Zečevića", kazao je odvjetnik Fahrudin Ibrišimović.

Na ročištu se po punomoći Pravobraniteljstva BiH izjasnio pomoćnik pravobranitelja Sead Zukanović, te rekao kako postavljaju imovinskopravni zahtjev u onom iznosu koji je utvrđen tijekom istrage i navodi se u optužnici.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. lipnja, kada bi Tužiteljstvo BiH ulaganjem materijalnih dokaza trebalo okončati dokazni postupak, dok će obrane predočiti svoj prijedlog dokaza.