SUĐENJE SADI ĐUGUMU Krunski iskazi Adnana Šljivića i S. H., otkriveno kako je plaćao kriminalnu grupu

Sado Đugum
Uhićenje Sade Đuguma/Hercegovina.info

Završnim riječima optužbe, odnosno Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, u petak je u Županijskom sudu u Mostaru nastavljeno suđenje Sadi Đugumu (46), optuženom za organizirani kriminal, u vezi s drugim kaznenim djelima, među kojima i navođenje na prostituciju i trgovinu ljudima.

Krunski iskazi

Tužitelj Kemal Maksumić naveo je kako je Tužiteljstvo HNŽ, nakon maratonskog dokaznog postupka, u čvrstom uvjerenju da je izvan svake razumne sumnje dokazano da je optuženi počinio niz teških kaznenih djela koja mu se optužnicom stavljaju na teret, piše Avaz.

Referirao se samo na najbitnije točke optužnice, kazavši kako nema sumnje da su iskazi oštećene S. H. i Adnana Šljivića u svojstvu svjedoka, a koji su u svakom bitnom dijelu potvrđeni s više iskaza drugih svjedoka, odnosno dokaza, na koncu i iskazom samog optuženog kao svjedoka, krunski dokaz Tužiteljstva.

"Više puta smo čuli od obrane i vjerojatno ćemo čuti i u njihovoj završnoj riječi kako se ovim svjedocima ne može vjerovati, jer je Adnan Šljivić više puta osuđivan za teška kaznena djela te da je zaključio sporazum s Tužiteljstvom na vrlo blagu kaznu. Za S. H. smo čuli da je navodno proganjala optuženog, jer je bila zaljubljena u njega, kao i da su optužnica i postupak plod zavjere pojedinaca iz policijskih agencija kojom se optuženom želi „napakirati“ izvršenje kaznenih djela", rekao je Maksumić.

Iako podržava stav obrane da se radi o preblagoj kazni od godinu i pol za Šljivića, Maksumić je ukazao na to da je zakonodavac predvidio mogućnost i da se počinitelj koji otkrije organiziranu kriminalnu grupu može i osloboditi od kazne. Naveo je da je Šljivićev iskaz potvrđen i tragovima pronađenim na licu mjesta izvršenja kaznenih djela, oštećenim vozilima i objektima, fotodokumentacijom, pronađenim predmetima i ostacima oružja, balističkim i kemijskim vještačenjima.

"Adnan Šljivić je u svom iskazu do u detalje opisao kako je optuženi Sado Đugum organizirao kriminalnu grupu, koju su u prvom redu činili on, Alen Fale i Miran Voljevica, da je Đugum naređivao izvršenje kaznenih djela, što je plaćao novcem i kokainom", naveo je tužitelj.

Doživjela traumu

Osim njegovog iskaza, jedan od ključnih dokaza je, kako je rekao, iskaz S. H. Budući da je dat uz isključenje javnosti, nije posebno iznosio i obrazlagao detalje tog iskaza.

"Prema mišljenju vještaka Omera Ćemalovića i Elvedine Dervović, koji su proveli timsko psihijatrijsko-psihološko vještačenje, iskaz S. H. je autentičan, a njeno psihičko stanje i ispoljena simptomatologija jasno govore u prilog pretrpljene traume u prošlosti. Ona ispoljava simptome i znake traume, a dojam vještaka je da su uzrok nasrtaji Sade Đuguma, to jest prateći permanentni strah od njega", iznio je tužitelj.

Maksumić je predložio da Sud optuženog proglasi krivim za kaznena djela koja mu se optužnicom stavljaju na teret i da mu se izrekne kazna zatvora te da kao otežavajuću okolnost cijeni svu težinu izvršenja kaznenih djela u odnosu na oštećenu S. H., na upornost u činjenju kaznenih djela te visok stupanj ugrožavanja zaštitnih objekata kod ostalih kaznenih djela navedenih u optužnici, kao i raniju osuđivanost optuženog.

Utjecali na S. H.

Tužitelj se osvrnuo i na to da je Vlado Vučić, zajedno s Edibom Bajrektarevićem, puncem optuženog, pravomoćno osuđen jer je u razdoblju od travnja do svibnja prošle godine utjecao na S. H. Na nju su utjecali na način da promijeni iskaz dat na glavnom pretresu i da izjavi da ga je lažno teretila uz pomoć odvjetnika iz Tuzle S. S.

Ponašanje žrtve

Tužitelj Maksumić naveo je kako se iskaz S. H. posebno pokušao osporiti prikazivanjem digitalnih dokaza iz njenog života. Time je, kazao je, zapravo u potpunosti potvrđeno da to ponašanje odgovara profilu ponašanja žrtve trgovine ljudima koja je to postala još kao djevojčica.

Olakšavajuća okolnost za Đuguma je činjenica da je obiteljski čovjek te da ima jedno maloljetno dijete.