FOTO/VIDEO  Sud poništio okolišnu dozvolu za kamenolom Kuti, sad se čeka potez grada Mostara

Kuti,građanska inicijativa,kamenolom,građanska inicijativa Kuti

Danas je u mjestu Kuti kod Mostara održana press konferencija Građanske inicijative ''Kuti'' povodom upoznavanja javnosti s presudom Županijskog suda u Sarajevu te obraćanja Vijećnicima gradskog vijeća Mostara vezano za brisanje kamenoloma Kuti iz Prostornog plana. Javnosti su se obratili građani koji se više od godinu dana bore da se 137 metara od njihovih domova ne otvori kamenolom čiji rad ne bi bio u skladu sa zakonom.

Njihove argumente potvrdio je i Županijski sud u Sarajevu tako što je poništena okolišna dozvola na temelju tužbe koju su podnijeli članovi građanske inicijative. Županijski sud u Sarajevu je dana 26.12.2022. godine potvrdio kako okolišna dozvola nije donesena na pravilan i zakonit način, a na ovu presudu Federalno ministarstvo turizma i okoliša nema pravo žalbe i ista je po donošenju postala pravomoćna.

Kuti,građanska inicijativa,kamenolom,građanska inicijativa Kuti

''Naš problem je što investitor u našem naselju želi otvoriti kamenolom samo 137 metara od naših kuća. Prilikom ishodovanja dozvola investitor je učinio više nepravilnosti. Iz tog razloga mi smo podnijeli tužbu Županijskom sudu u Sarajevu protiv rješenja okolišne dozvole, no nakon što navedeni sud ništa nije odgovovarao, mi smo podnijeli Apelaciju Ustavnom sudu. Naša apelacija je usvojena pred Ustavnim sudom te je Županijskom sudu u Sarajevu naloženo da slučaj završi u roku od 3 mjeseca. Slučaj je završen tako što je naša tužba usvojena, rješenje okolišne dozvole je poništeno i vraća se na ponovno rješavanje. Također, u jednoj od zadnjih sjednica Gradskog vijeća grada Mostara donesen je zaključak koji jasno precizira da, u slučaju da odluka bude donesena u korist mještana naselja Kuti, Gradsko vijeće će izbrisati kamenolom iz Prostornog plana. Nadamo se da će predsjednik Gradskog vijeća gospodin Salem Marić i gradonačelnik Mostara gospodin Mario Kordić svoja obećanja ispuniti i da ćemo nastaviti normalan i miran život u svom naselju bez kamenoloma'', kazao je za Hercegovina.info Aner Omanović iz Građanske inicijative ''Kuti''.

Na naše pitanje koji su zaključci sa sastanka s predsjednikom Gradskog vijeća Mostara, Salemom Marićem, koji je najveći protivnik ove inicijative na sjednicama, Omanović je odgovorio kako smatra da predsjednik GV nema previše razumijevanja.

''Gospodin Salem Marić nema razumijevanja. On je samo rekao kako je sve do suda i ako sud odluči u našu korist da će nas podržati. Međutim, on smatra kako oni ne trebaju tjerati investitore, rekao je kako su oni za razvoj grada i gospodarstva. No, ja ne znam kakav je to razvoj gospodarstva ako samo za svoje interese vadite nešto i uzimate novce. To je samo osobni interes jednog pojedinca koji želi doći ovdje da se obogati'', zaključio je.

Kuti,građanska inicijativa,kamenolom,građanska inicijativa Kuti

Aner Omanović potvrdio je i kako se trenutačno ne izvode radovi na ovom mjestu.

''Oni su pokušali na samom početku uvesti svoje mašine, no u tome smo ih spriječili mi i Policijska stanica Sjever te inspekcija koja je radila svoj posao i zaustavila nelegalne radove'', kazao je.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.