SUD BIH Potvrđena optužnica protiv ministra sigurosti Selme Cikotića

selmo cikotić
Pressmedia

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv ministra sigurnosti Selme Cikotića, koja ga tereti za zloupotrebu položaja, kojom je proračun BiH oštetio za 9,7 milijuna KM, a drugima pribavio imovinsku korist u višemilijunskom iznosu.

Tužilaštvo BiH ranije je priopćilo da Cikotića tereti da je, u razdoblju od 2009. do 2011. godine, zloupotrijebio službeni položaj ministra obrane tako što je nezakonito pogodovao kupcu, na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, streljiva i vojne opreme.

U optužnici se navodi da je Cikotić potpuno nezakonito i zaobilazeći predviđene zakonske procedure, bez upoznavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, vršio izmjene ugovora, nakon čega je tvrtki "Skaut" iz Zagreba, umjesto zastarjelog naoružanja i streljiva, koje je i bilo predviđeno za otpis i prodaju kako bi se smanjili troškovi čuvanja i održavanja, izmjenama ugovora izvozio oružje i streljivo veće kvalitete i potražnje na tržištu, prenosi Birn.

Prema optužnici, Cikotić je, kao službena osoba u organima izvršne vlasti u BiH, svojim radnjama prouzročio štetu po proračun BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti.