A ZLOČIN NAD HRVATIMA BUGOJNA? Cikotić prodajom oružja oštetio državu za 10 milijuna

A ZLOČIN NAD HRVATIMA BUGOJNA? Cikotić prodajom oružja oštetio državu za 10 milijuna
Fena

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv Selme Cikotića rođenog 1964. godine u Ivangradu, Crna Gora, državljanina BiH.

Iz Tužiteljstva BiH jutros su priopćili da se optuženi tereti da je u razdoblju od 2009. do 2011. godine, dok je obavljao funkciju ministra odbrane BiH, zloupotrijebio službeni položaj državnog ministra, tako što je na nezakonit način, pogodovao kupcu na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, streljiva i vojne opreme.

U optužnici se navodi da je optuženi, potpuno nezakonito i zaobilazeći predviđene zakonske procedure, bez upoznavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, vršio izmjene ugovora, nakon čega je preduzeću „Scout“ d.o.o.. Zagreb, umjesto zastarjelog naoružanja i streljiva koje je i bilo predviđeno za otpis i prodaju kako bi se smanjili troškovi čuvanja i održavanja, izmjenama ugovora izvozio oružje i streljivo većeg kvaliteta i potražnje na tržištu, pa je na taj način, oštetio proračun BiH za iznos od oko 9,7 milijuna KM, kao i drugima pribavio imovinsku korist u višemilijunskom iznosu.

Optuženi se tereti da je kao službena osoba u organima izvršne vlasti u BiH, na položaju državnog ministra odbrane, iskoristivši svoj službeni položaj, svojim radnjama prouzročio štetu po proračun BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 220. Kaznenog zakona BiH.

Tužiteljstvo BiH će krivnju optuženog dokazivati saslušanjem većeg broja svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. Za ratne zločine nad civilnim stanovništvom Bugojna Cikotić nikada nije odgovarao.