Sud BiH optužio petoricu Bošnjaka za terorizam

Sud BiH optužio petoricu Bošnjaka za terorizam

Kako se objašnjava, potvrđena je optužnica protiv Rijada Rustempašića, Abdulaha Handžića, Edisa Velića, Muhameda Rustempašića i Edisa Stroila. Njih se tereti za kaznena djela terorizma, udruživanja radi počinjenja kaznenih djela te za neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom.

Među ostalim u optužnici se navodi kako je optuženi Rijad Rustempašić organizirao skupinu ljudi čiji članovi su postali i optuženi Abdulah Handžić, Edis Velić, Muhamed Rustempašić i Edis Stroil.

Ta je skupina nabavljala i posjedovala oružje i eksploziv i različite proizvode prikladne za izradu improviziranih eksplozivnih naprava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom pretrage objekata kojima su se oni koristili policija je pronašla i video snimke obuka za rukovanje oružjem i za borbena djelovanja.

Tužiteljstvo BiH drži kako je nakana optuženih bila izvesti napad na neki od identificiranih objekata radi ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i ozbiljne destabilizacije osnovnih političkih, ustavnih, gospodarskih i društvenih struktura BiH.

Optužnicom koju je potvrdio sud konstatirano je kako su takve zamisli i planirane aktivnosti uhićene skupine predstavljale prijetnju sigurnosti Bosne i Hercegovine na unutarnjem i međunarodnom planu.