Sutra nova presuda za ubojstvo Palca

Žalbeno vijeće Vrhovnog suda prethodno je u travnju  ove godine ukinulo presudu Županijskog suda u Širokom Brijegu po kojoj je Iličić osuđen na 17 godina i šest mjeseci zatvora. Iako je Vrhovni sud mogao presudu preinačiti, odlučeno je da se ista ukine i izrekne nova koja će biti konačna.

Žalba odvjetnika

Presuda Županijskog suda Široki Brijeg ukinuta je na osnovi žalbe Iličićevog odvjetnika Zdravka Rajića, koji je tražio novo suđenje ili smanjenje kazne. Rajić je naglasio da je presudu Iličiću izreklo isto Sudsko vijeće koje je prethodno razmatralo zahtjev o produženju pritvora.

Tako je, smatra Rajić, Sudsko vijeće i prije nego što je u studenom 2008. izreklo presudu, imalo stvorenu predrasudu prema Iličiću. Rajić je istaknuo da je oštećena Marija Palac, supruga ubijenog Mladena, ''tek u petom iskazu optuženog Iličića prepoznala po očima'', i pojasnio da je naglo prisjećanje oštećene potpomognuto ''sugestijama iz Zagreba o tome tko bi eventualno mogao biti ubojica''.

Veća kazna

Alma Tirić, tužiteljica federalnog Tužiteljstva, zatražila je da se Iličiću izrekne stroža kazna koja bi bila adekvatna težini počinjenog djela, ali je njezin zahtjev odbijen. Podjetimo, mjesec dana nakon izrečene presude Vjekoslavu Iličiću od 17 godina i šest mjeseci zatvora zbog kaznenog djela razbojstva u pokušaju, pri čemu je ubijena jedna osoba, obrana osuđenog te tužitelj, a zajedno s njim i punomoćnik oštećene obitelji, uložili su žalbe na presudu.

Zdravko Rajić, odvjetnik osuđenog Iličića, uložio je prema Vrhovnom sudu žalbu na visinu zatvorske kazne i na utvrđeno činjenično stanje . Županijski tužitelj Ljljanko Naletlić, a zajedno s njim i punomoćnica oštećene obitelji, odvjetnica Nada Dalipagić, uložili su prema Vrhovnom sudu FBiH žalbu na visinu kazne. Tužitelj i punomoćnica oštećene obitelji tražili su veću kaznu.

Dogovor

Iličić je 27. studenoga prošle godine pred vijećem Županijskog suda u Širokom Brijegu, kojim je predsjedala sutkinja Dragica Šimić, osuđen na 17 godina i šest mjeseci zatvora.

Prema navodima optužnice, Iličić je 20. prosinca 2007. godine navodno nakon dogovora s Aljošom Stjepanovićem, koji je nedostupan tijelima pravosuđa, došao zajedno s njim pred kuću ubijenog Mladena Palca u namjeri da ga opljačkaju i tako sebi pribave protupravnu imovinsku korist. Iličić je napao Mladenovu suprugu, dok se Mladen uhvatio u koštac sa Stjepanovićem, koji je bio naoružan automatskom puškom.

Sukob pred kućom

Obojica su pali niz stube, prilikom čega je došlo do opaljenja nekoliko hitaca iz puške. Mladen je od Stjepanovića uspio oteti pušku, nakon čega se ovaj dao u bijeg.

Vidjevši kako se odvija situacija, Iličić je kao štit uzeo Mariju Palac i počeo se spuštati niz stubište. Mladen mu se obratio riječima da mu pusti suprugu, dok je njemu Iličić rekao: ''Mađo, baci pušku, ubit ću ti Mariju!'', nakon čega je u Mladena ispalio hitac pogodivši ga u vrat. Uslijed jakog krvarenja Mladen je umro na putu za Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar.

Iličić i prije osuđivan

Počinitelji su žrtvu dobro poznavali, a motiv upada u kuću bila je pljača budući da su ubojice vjerovale kako Palac u kući drži poveću svotu novca. Čak je i Marija u svom svjedočenju rekla kako je nekoliko dana prije tragičnog događaja primijetila parkirano vozilo ispred kuće i kad bi supruga upitala tko je uvijek tamo, on bi joj samo rekao da je riječ o nekim momcima, ništa nikad ne sumnjajući.

Tijek same pljačke oteo se kontroli razbojnika i završio ubojstvom. Stjepanović je policiji već poznat kao počinitelj teških kaznenih djela u Hrvatskoj, a za njim već postoji raspisana tjeralica zbog teškog razbojstva počinjenog u Hrvatskoj 2006. Što se tiče Iličića, i njegovo se ime nalazi u policijskoj evidenciji, te je i ranije bio osuđivan, piše Dnevni list.

Tijek sudskog postupka

38 dana trajao je sudski postupak

2 osobe sudjelovale u razbojstvu, jedna osuđena

18 svjedoka saslušano je tijekom sudskog procesa

17,6 godina prva je presuda Iličiću

20.000 maraka troškova procesa