SUD BIH OBJAVIO PRESUDU 60-godišnjoj Ukrajinki godinu dana zatvora, što bi bilo pola godine kad joj se odbije pritvor

prostitucija, Mostar, Ukrajinke, Ukrajinke, prostitucija, Asmik Zhdanova
Avaz

Sud BiH danas je objavio presudu u predmetu protiv Asmik Zhdanove (60) zvane Asja, koju je optužnica teretila za međunarodnu trgovinu ljudima i međunarodno navođenje na prostituciju.
Asmik je oslobođena za kazneno djelo trgovina ljudima, a kriva za kazneno djelo navođenje na prostituciju. Dobila je godinu dana zatvora. Asju je zastupala Nada Dalipagić, dok je tužitelj u predmetu bio Oleg Čavka. 

Budući da je Asmik u pritvoru već pola godine, prema ovoj nepravomoćnoj presudi praktično će u zatvoru provesti samo pola godine. 

Podsjetimo, Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zhdanove, ali i Nataliie Nachinkin, također državljanke Ukrajine. One se terete da su od početka 2019. godine, pa sve do 26. siječnja ove godine, na području Mostara i Banja Luke, djelujući zajedno i u međusobnom dogovoru, organizirali skupinu ljudi radi vršenja kaznenih djela međunarodnog navođenja na prostituciju i međunarodne trgovine ljudima.

U optužnici se navodi da su optužene, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, vrbovale strane državljanke, uglavnom sa područja Ukrajine i Rusije, te ih dovodile u BiH, pronalazili smještaj i iskorištavali radi pružanja seksualnih usluga za novac, što je kod nekih od žrtava, dovelo do teških posljedica po tjelesno i duševno zdravlje. 

U okviru istrage, prikupljeni su dokazi da su optužene sudjelovale u vrbovanju, dovođenju u BiH i eksploataciji, najmanje 17 žrtava trgovine ljudima, koje su na području BiH, najviše na lokacijama u iznajmljenim prostorima u Mostaru, Banja Luci i Bijeljini, tjerale na pružanje seksualnih usluga za novac, koji su žrtve morale davati optuženima, a kada su žrtve izrazile neslaganje sa tretmanom i postupanjem, optužene su žrtve na različite i ponižavajuće načine primoravale na dalju eskploataciju i iskorištavanje.

Cijene seksualnih usluga su se kretale od 60 do 100 maraka.