SUD BIH Mektić kupio kacige za industriju umjesto za vatrogasce

SUD BIH Mektić kupio kacige za industriju umjesto za vatrogasce
Avaz

U Sudu BiH danas je okončano prvo ročište na suđenje Draganu Mektiću, bivšem ministru sigurnosti BiH u Vijeću ministara BiH.

Tužiteljstvo BiH ga tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja. Tužitelji su sat i pol čitali optužnicu, a stranke u postupku su iznijele i uvodne riječi.

Navadene su brojne nezakonitosti koje je, prema navodima optužnice, počinio Mektić.

Tako je, prema optužnici koju je pročitala tužiteljica Vedrana Mijović, optuženi Mektić nezakonito isplatio 124.940 maraka firmi iz Rijeke za nabavku vatrogasne opreme, javlja Avaz.

Kako je rečeno, radi se o projektu prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva između BiH i Crne Gore, a koje je finansirala Evropska unija u BiH.

U optužnici je navedeno da je, suprotno stvarnim potrebama vatrogasaca, Mektić 5. svibnja 2017. donio odluku o pokretanju javne nabavke za pribavljanje vatrogasne opreme, iako javna nabavka nije bila ni planirana u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Istaknuto je da je Mektić na osnovu ugovora kompaniji iz Rijeke bez dostavljene bankarske garancije isplatio 124.000 maraka za isporuku robe, čime je ovoj firmi pribavio protupravnu imovinsku korist.

Kako je navedeno, Mektić je nabavio zaštitne kacige za industriju umjesto za vatrogastvo, megafone je po komadu platio 200 KM, te uopće nije kupio vatrogasne čizme, iako su bile potrebne.

Između ostalog, nabavio je vatrogasnu opremu metlice, koje se ne koriste već 30 godina.

Također, navodi se da je supruzi i kumu optuženog šefa Ureda Igora Golijanina, zloupotrijebivši svoj položaj, isplatio više od 30.000 KM za usluge štampanja brošura, sveski, rokovnika i kalendara.

Radi se o firmama „Optigraf“ i „Vizija“, koje su u vlasništvu Golijanove supruge i kuma.

Također, utvrđeno je da je Mektić na ovaj način pogodovao firmama bliskim SDS-u, kao i da su on i Golijanin štimali specifikacije instruktorima - trenerima za vatrogastvo.

Dvjema osobama za pet dana predavanja isplaćeno je 11.000 KM, a dnevno su primali po 1.000 KM. Osim toga, predavačima Federalne uprave civilne zaštite isplaćivali su također 1.955 maraka. Mektić je kratko u sudnici rekao da razumije optužnicu, ali da je puna laži i neistina. Tužiteljstvo je najavilo da će dokazati da su optuženi počinili krivična djela pozivajući 31 svjedoka i ulaganjem 140 materijalnih dokaza.

Osim Mektića, optužnicom su obuhvaćeni i nekadašnji šef Ureda ministra sigurnosti Igor Golijanin, pomoćnik ministra Samir Agić te Edin Garaplija u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “Inza” Sarajevo.

Njih optužnica tereti za zloupotrebu položaja pri realizaciji Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je sa 198.454 eura financirala Delegacija EU u BiH.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije, koja šteti međunarodnom ugledu BiH.