MITOVI O EU Europa bez rublja na štriku, nogometa i velikih grudnjaka

predsjednički kandidat hrvatske, eu, Kolinda Grabar Kitarović, N1 tv, debata, mitovi, Europska Komisija

Europska komisija objavila je kako je jedan od pet najvećih mitova da je Europska unija tražila zabranu sušenja rublja na užetu ili štriku na pročeljima kuća, što su ljetos uvele neki gradovi u Hrvatskoj.

Neke od priča koje su objavljene je i ona iz Finske da EU zabranjuje nogomet te iz Austrije kako zbog pravila EU tijelo pokojnog vozača formule 1 Nikija Laude mora biti ekshumirano. Još jedna zanimljiva vijest stigla je iz Češke gdje je objavljenjo kako EU zabranjuje neke vrste noževa kako Česi više ne bi skupljali gljive te belgijska priča da EU ograničava veličinu grudnjaka.

Razlika u tome što su strane priče rezultat nenamjernog medijskog tumačenja nekih odredbi Unije, dok je vijest u Hrvatskoj stigla sa službene razine, u ovom slučaju lokalne vlasti. 

U kolovozu su otoci Šolta i Mljet, Kolan na Pagu, Rijeka i Kaštela unijeli u Zakon o komunalnom gospodarstvu odredbu o zabrani tiramola, s kaznama do dvije tisuće kuna. Na negodovanje javnosti, koja je takvu odluku dočekala na nož, pozivajući se na to da je takvo sušenje rublja tradicija od pamtivijeka, da je dio identiteta i kulture te turistička atrakcija, iz grada Kaštela su uzvratili da to traži EU te kako je odluka usklađena s direktivama Unije. Apsolutno ništa od toga nije bilo točno.

Hercegovina.info