STUDENTSKI ŽIVOT Studenti u Mostaru dom plaćaju 165 KM, u Banjoj Luci besplatan. Razlika i u cijenama obroka u menzi

Menza hrana
Ilustracija/Srednja.hr

Studentski život u Bosni i Hercegovini može biti izazovan, posebno kada je riječ o financijama, a jedna od najvećih briga studenata je upravo kako osigurati pristojan obrok i smještaj po što pristupačnijim cijenama. U skladu s tim, istražili smo cijene studentskih domova i menzi u dva bh. grada, Mostaru i Banjoj Luci, a između ostalog, dobili smo informacije da su smještaj i usluge studentskog doma u Banjoj Luci besplatni, dok u Mostaru za iste potrebe studenti moraju izdvojiti mjesečno 165 KM. U mnogo čemu se razlikuju i cijene obroka u menzama ova dva grada, pa tako studenti u Banjoj Luci za sva tri obroka u jednom danu trebaju izdvojiti ukupno 3,00 KM, dok u Mostaru, studenti koji nisu smješteni u studentskom domu pa im tako cijena menze ne ulazi u ukupnu cijenu doma, za samo jedan obrok izdvajaju 3,50 KM, što bi na dnevnoj razini do 10,50 KM.

"Studentsku menzu koriste studenti koji borave u Studentskom centru Sveučilišta u Mostaru ali i ostali studenti Sveučilišta u Mostaru kroz kategoriju ishrane vanjskih studenata. Studenti koji borave u SC Mostar usluge menze plaćaju kroz mjesečnu stanarinu koja iznosi 165 KM, dok studenti koji ne borave u Studentskom centru obrok plaćaju 3,50 KM“, kazali su za Hercegovina.info iz Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru.

Kako kažu, u cijenu od 165 KM mjesečno ulazi smještaj, tri obroka dnevno, korištenje kablovske i WiFI mreže, kablovskog tv priključka, te topla voda 24 sata dnevno, a sve smještajne jedinice posjeduju klima uređaje i hladnjake.

"Ukupan broj dnevno pripremljenih obroka u menzi je oko 800 obroka, a broj smještajnih jedinica Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru je 178 soba“, izjavili su iz Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru.

Nikola Šobot, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci, rekao je za Hercegovina.info da su cijene za banjalučke studente, koje ulaze u okvire studentskog doma i menze, izuzetno pristupačne i isplative.

"Studentski dom kao i studentska menza u Banjoj Luci predstavlja važan dio života za svakog studenta našeg univerziteta. U sklopu studentskog centra nalazi se sve što je potrebno jednom studentu za studiranje kao i život. Stvar koja je vrlo bitna studentima je besplatan smještaj u studentskom domu, kao i za današnji standard vrlo povoljna cijena ishrane, koja na dnevnoj razini iznosi 3 KM. Također, u sklopu prostorija studentskog doma nalaze se čitaonice, koje su otvorene 24 sata, što je studentima od izuzetnog značaja“, objasnio je Šobot.

Cijena obroka na dnevnoj razini je 3,00 KM, odnosno 0,60 KM doručak, 1,40 KM ručak te 1,00 KM večera.

"Obroci su kvalitetni, na čemu možemo zahvaliti našim tetama, koje su vrlo ljubazne, te se maksimalno trude da nama studentima ponude što je moguće veći izbor hrane, a prema prethodno rečenom složit ćemo se da je to vrlo isplativo za sve studente“, naglasio je Šobot.

Ovim povodom razgovarali smo i sa studentima Univerziteta u Banjoj Luci i Sveučilišta u Mostaru koji koriste usluge studentskog doma i menze.

"Svaki stanar doma ima svoju karticu (iksicu) pomoću koje on u menzi može uzimati obroke (doručak, ručak i večeru). Također, studenti koji nisu stanari doma imaju mogućnosti napraviti svoju iksicu te na blagajni doma uplatiti za svoj obrok. Gledajući na troškove smještaja, oni su vrlo razumni i pristupačni za studentski proračun“, kazala je studentica Sveučilišta u Mostaru za naš medij.

U domu boravi već treću godinu u nizu, a njeno iskustvo svake godine je sve pozitivnije.

"Hrana je raznolika, no naravno nije uvijek po ukusu svakog studenta ali to sve ovisi od dana do dana. Djelatnice menze su uvijek ljubazne i susretljive kao i ostatak osoblja doma. U cjelini, s obzirom na današnji porast cijena hrane i smještaja, boravak u studentskom domu preporučila bih svakom studentu jer osim pristupačne cijene i dobrih usluga ono što dom nudi jest upoznavanje novih ljudi, sklapanje prijateljstava te obogaćenje svojih studentskih dana“, naglasila je ona.

Studentica Univerziteta u Banjoj Luci govorila je detaljnije o obrocima u studentskoj kuhinji.

"Za doručak pretežno budu jaja (kajgana, jaje na oko, kuhana jaja), žitarice, jogurt, mlijeko, šunka, hrenovke, razni namazi. Za ručak i večeru obično bude pire krumpir, riža, grašak, tjestenina i neka vrsta mesa, (pohana piletina, pljeskavica, svinjetina...). U ponudi nekad se nađe i sarma, punjena paprika, grahj, musaka, pomfrit. Razlika između večere i ručka je ta što za ručak bude i juha, salata (ovisi od sezone, ali kupus najčešće). Za ručak također bude kolač ili neko voće. Iako menza nekada dosadi, u svakom slučaju je bolja i jeftinija opcija od drugih, a na uslugu se uistinu ne možemo žaliti“, rekla je ona. Studentica iz Mostara kazala je u zaključku da su obroci slični u obje menze.

Inače, Vlada Republike Srpske i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo RS su prethodne godine donijeli odluku o besplatnom smještaju u studentskim domovima, ističući da je ovo još jedna mjera unapređenja studentskog standarda i uopće visokog obrazovanja.

"Iz proračuna Republike Srpske bit će osigurano 2.600.000 KM godišnje za financiranje smještaja i 3,50 KM za sufinanciranje ishrane po jednom studentu dnevno“, priopćeno je tada.

Život studenata koji koriste usluge studentskog doma i menze u svakom slučaju isplativiji je puno više od, na primjer, samostalnog života studenata koji su prinuđeni da žive u nekim drugim privatnim i iznajmljenim smještajima u tijeku svog školovanja. S obzirom na to da u domovima nema mjesta za sve, studenti koji žive izvan njega za svoje životne potrebe trebaju izdvojiti mjesečno nekada i više od 1000 KM, ako ne uzimamo u obzir i neophodno plaćanje godišnje školarine.

"Odnedavno živim u iznajmljenom stanu i mogu reći da stanodavci i uopćeno cijene nemaju milosti prema studentima i našim roditeljima. Cijene garsonijera čak idu do 400 KM, a kamoli neki veći stanovi. Pored stana, potrebno je platiti mjesečne režije, hranu, školarinu koja je isto tako jako skupa i o kojoj se premalo priča, izlasci, kulturni događaji, knjige i literatura i puno toga još. Nemoguće je studirati, a da se pored toga ne zarađuje i ne radi, jer ne možemo se osloniti u potpunosti na roditelje, naročito ako u obitelji ima više djece“, zaključio je jedan od studenata Sveučilišta u Mostaru.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.