Studentska konferencija: BiH treba govoriti jednim glasom prema EU

Studentska konferencija: BiH treba govoriti jednim glasom prema EU

...u Sarajevu, a uz partnerstvo Studentske organizacije Fakulteta političkih nauka Banja Luka i Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF) iz Mostara, organizirala je drugi susret studenata fakulteta političkih znanosti iz Bosne i Hercegovine pod nazivom „20 godina nakon Daytonskog sporazuma - strateško pozicioniranje Bosne i Hercegovine".

Cilj ovih susreta je izgradnja suradnje među studentima političkih znanosti iz Bosne i Hercegovine i otvaranje rasprava o svim aktuelnim političkim temama.
Konferencija je okupila po deset najboljih studenata političkih znanosti iz Mostara, Banja Luke i Sarajeva.

Sudionici konferencije su raspravljali o vanjskoj politici Bosne i Hercegovine, euroatlantskim integracijama i imali su priliku simulirati rad Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), tj. središnje tijelo NATO saveza.

Na konferenciji su doneseni sljedeći zaključci:
1. Sudionici su postigli konsenzus u vezi s pristupanjem Bosne i Hercegovine Europskoj uniji i približavanju ka NATO savezu.
2. Pozdravljamo stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, čime je Europska unija pokazala spremnost da se aktivnije uključi u proces reformi unutar Bosne i Hercegovine, a koje su preduvjet za daljnju integraciju i nastojanje da se do kraja godine steknu uvjeti za predavanje kredibilne aplikacije za članstvo u Europsku uniju.
3. Podržavamo napore institucija na razini države, entitetskih vlasti i vlasti Brčko distrikta da se aktivnije uključe u procese reformi ka integraciji u Europsku uniju iskazanu u izjavi o spremnosti sprovođenja reformi.
4. Želimo, u što skorijem razdoblju, da se napravi mehanizam koordinacije koji će omogućiti Bosni i Hercegovini da govori jednim glasom u procesu pristupanja ka članstvu u Europskoj uniji.
5. Zalažemo se za inkorporiranje tema povezanih s euroatlantskim integracijama u obrazovne sustave u Bosni i Hercegovini.
6. Smatramo potrebnim jačanje regionalne suradnje u svim segmentima putem dijaloga koji će doprinijeti rješavanju svih otvorenih pitanja.

Sudionici su simulirali rad Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) na temu „Razmatranje novog pristupa ka integraciji BiH u NATO" i došli do zaključka da treba aktivirati Akcijski plan za članstvo (MAP) za Bosnu i Hercegovinu u skladu s reformskim i integracijskim pomacima Bosne i Hercegovine, zadržavajući mogućnost deaktiviranja plana u slučaju ignoriranja potrebe za rješavanjem problema uknjižbe perspektivne vojne imovine.