STUDENTSKA BUNA U subotu im javili da je nastava online, kad su već uzeli stanove i platili domove

Pravni fakultet
hercegovina.info

Pismo studenata Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru uzburkalo je studente te se javljaju i oni s drugih fakulteta. Kažu da je stanje preslikano, i da studenti nisu ništa drugo doli ovce za šišanje. 

Studenti traže vraćanje normalne nastave

“Student sam pravnog fakulteta SuMa i tako smo ljuti da je to katastrofa, u petak popodne nam je javljeno da će sva nastava biti online, znači samo 3 dana prije početka nastave, a svi studenti platili stanove i studentske domove jer su nam ranije rekli da će cijela nastava biti klasično”, kaže za hercegovina.info student Pravnog fakulteta Dario Hrkać.

Ističe da se među studentima već govori da su ovo stvari zbog kojih bi se trebalo izaći na ulice. Kada je u pitanju pismo studenata Ekonomskog fakulteta, Hrkać ističe da je stanje na svim fakultetima isto, cijena semestra je ostala ista – 1500 maraka, dodatno su student tražili i zakupili smještaj, a nudi im se loša online nastava. 

U subotu im rečeno da je nastava ipak online

Obavijest da će nastava biti online stigla im je u SUBOTU.

Početak akademske 2020./2021. godine za studente prve godine preddiplomskih studija Pravo i Kriminalistika i sigurnosni menadžement bit će održan u ponedjeljak 5. listopada 2020. godine u 10:00 sati u online okruženju pozdravim govorom rektora prof.dr. sc. Zorana Tomića i v.d. predsjednice Studentskog zbora Marije Barun. Obraćanje će se moći pratiti na službenom youtube kanalu Televizije SUM. 

Nastava, na oba studijska programa Pravnog fakulteta, počinje u utorak, 6.listopada 2020. godine. U narednom razdoblju nastava i vježbe će se održavati ONLINE  korištenjem platforme za e-učenje SUMARUM”, navodi se u obavijesti od 3. listopada.

Studenti su se obraćali mailom, a i na druge načine. Odgovor nisu dobili. 

“Pišem vam u ime studenata koji su potpisali peticiju "Vratimo studente na fakultete" te u ime onih koji žele nastavu u klasičnom obliku. Osjećam dužnost reagirati jer je dosta kolega sa tog fakulteta potpisalo peticiju kojom traže da se organizira klasična nastava na fakultetima bez kombiniranog ni bilo kakvog drugog modela već isključivo klasičnog modela nastave na fakultetima.

Zato tražimo da se onim studentima koji žele pohađati klasičnu nastavu to i omogući. Posebno što plaćamo istu cijenu kao i protekle akademske godine, a ne dobijamo niti blizu toliko. Također ova godina je dosta i financijski lošija, zamislite kakav će udar na budžet obitelji imati kombinirani model ili kakvo će znanje studenti dobiti. Zapitajte se šta će studenti koji plaćaju cijeli mjesec stanarinu u Mostaru, a žive tu samo 10 dana. Dalje, kvaliteta online nastave nije ni blizu klasičnog modela. Molim da se ne igrate s nama studentima”, pisao je Hrkać u ime više od 1600 potpisnika, koji su se i peticijom izjasnili da žele normalnu nastavu.

Punu potporu studentima koji su nam se obratili i neki dan pismom dala je i v.d. predsjednica Studentskog zbora Marija Barun, dok dekanat Ekonomskog fakulteta još nije odgovorio na upit koji im je poslan prije tri dana. Istaknuli su tek da je u mailu čitav niz optužbi i netočnih informacija.

Isti problemi studenata

Međutim, ako laze koza, ne laže rog. Nastava je krenula online, cijena semestra je ostala ista, studentima je ad hoc javljeno da je nastava online što im je pričinilo dodatne komplikacije i troškove te je je izgledno da su velikim dijelom u pravu. 

Dario Hrkać je i inicijator peticije “Vratimo studente na fakultete” koju je do sada potpisalo više od 1600 studenata. Zanimljivo, među potpisnicima su i pojedini djelatnici Sveučilišta u Mostaru koji smatraju ispravnim nastojanje da se studenti, zajedno s nastavnicima, vrate u učionice, predavaonice, radionice, labiratorije – odnosno tamo gdje im je i mjesto.

Što ih motivira

Brojni studenti su i dodali motive svog potpisa. Većina ih navodi kako žele nastavu uživo, uz poštivanje epidemioloških mjera te kako online nastava ne može biti supstitut za onu koja se provodi na samim fakultetima. Studenti također ne žele plaćati pune iznose školarine za ovaj vid nastave, a neki su naveli i konkretne probleme koje su imali s određenima profesorima.

“Potpisujem jer želim bolje uvjete za studente od ovih koji su trenutno i također želim da se nastava vrati na fakultete, naravno sa svim epidemiološkim mjerama”.

“Online studiranje nije ni približno učinkovito i korisno kao ono uživo”.
“Nastava je kvalitetnija s manjim tehničkim poteškoćama i profesori su pristupačniji za konzultacije”.

“Student sam prve godine na pravnom fakultetu, polozio sam sve online osim jednog profesora koji ispitiva usmeno preko kamere, sve bi to mozda i bilo u redu da vlada potpuna tisina na tom ispitivanju i da nas se pita mozda 3 pitanja ali ne! Dobijemo pravo na 1 pitanje, dragome profesoru djeca placu u pozadini, pas mu laje a zena mu lupa loncima ko da ko da je bubnjar rolling stonesa”.
“Želim da se vratimo na fakultete jer za novce koje dajemo za studiranje nemamo kvalitetno obrazovanje”.

“Potpisujem jer sam studentica Filozofskog Fakulteta u Mostaru i jer želim da se predavanja vrate u normalu jer nisam zadovoljna online nastavom”.
“Studentica sam na FPMOZ smjer Matematika-informatika. Ovu peticiju potpisujem jer je jako teško na ovaj način učiti gradivo matematike”.

“Potpisujem jer sam i sama studentica sveučilišta u Mostaru. Ovakav način nastave i ispita nije fer i ne može se usporedit sa uživo provođenjem”.

“Želim završnu godinu fakulteta, koja uključuje dosta prakse, uistinu propisano doživjeti i uz to ne želim plaćati punu cijenu za Vaše ništa”.

“Jer nam uporno jedna profesorica poništava online ispite i govori da su odgovori prepisani iz knjige. Zbog njezinih gluposti izgubili smo 2 roka, te ako želimo izaći na treći rok moramo joj poslati slike ručno pisane skripte. Ni studentima nije drago što su online radili i bili zatvoreni kući još se nađe jedan od profesora da tako postupa, sramota. DOSTA JE MALTRETIRANJA!”

“Potpisujem jer smatram da je online nastava potpuna propast i sramota za učenje i da studenti trebaju biti ponovno u klupama uz poštivanje epidemioloških mjera. Ako cafe barovi i svi ostali objekti mogu bezbrižno raditi, onda mogu i fakulteti”, zaključuju studenti u svojim komentarima koje su priložili uz potpisanu peticiju.

Prvi put u povijesti Sveučilišta online obraćanje

Na Sveučilištu u Mostaru sve pravdaju pandemijom. 

"Prvi put u povijesti obraćamo se online, tužni smo što se danas nećemo vidjeti", kazao je u online obraćanju studentima rektor Tomić, podsjećajući da je nastava prekinuta zbog pandemije, no da su sustavom Sumarum odgovorili i na taj dio priče. "Svjesni smo važnosti nastave uživo, ali morate biti svjesni da će nam vaše zdravlje i zdravlje nastavnog kadra biti najvažnije", kazao je Tomić dodavši da će se način izvođenja nastave određivati sukladno epidemiološkoj situaciji. Njegov odgovor na negodovanje studenata čekamo. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.