Studenti šetali u znak podrške Ukrajini, pridružili im se i Ukrajinci koji borave u Studentskom centru

Studenti šetali u znak podrške Ukrajini, pridružili im se i Ukrajinci koji borave u Studentskom centru

Okupili smo se u Mostaru da bismo poslali poruke mira, tolerancije i uvažavanja, kazao je Martin Mikulić, predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF) na mimohodu mira kojim se iz ovoga grada u četvrtak poslala potpora ukrajinskom narodu.

"Želimo pružiti potporu ukrajinskom narodu u teškim trenucima, ali želimo pružiti potporu i teritorijalnom integritetu Ukrajine uz nadu da će se ovo stanje što prije završiti u korist ukrajinskog naroda," istaknuo je on, piše Fena.

Mikulić je dodao kako je cijeli međunarodni, sigurnosni i politički poredak uzdrman, podsjećajući da se BiH često spominje kao zemlja u kojoj bi se kriza mogla preliti.

"Mi mladi danas poručujemo da neće biti rata. Mlade ljude ne zanima rat i molimo sve političke aktere da budu ozbiljni, da se ponašaju odgovorno i da sudjeluju u stvaranju jednog racionalnog dijaloga u kojemu ćemo uvažavati jedni druge bez obzira na razlike koje možemo imati", naglasio je Mikulić.

Na mimohodu za mir u Ukrajini bila je i Varvara Koltsova, članica i glasnogovornica Odbojkaškog kluba "Balta" iz istoimenog grada u Ukrajini koja je zajedno sa šest kolegica iz kluba i trogodišnjim sinom privremeno utočište pronašla u Studentskom centru Mostar.

"Jako smo zahvalne što možemo biti ovdje za vrijeme rata u Ukrajini. Jedini smo ukrajinski odbojkaški klub koji još uvijek može trenirati i živjeti uobičajen sportski život zahvaljujući Studentskom centru Mostar. Važno nam je da ovdje možemo govoriti u medijima i prezentirati što se stvarno događa u Ukrajini. Rusija to zove specijalna vojna operacija, ali to je rat. Ozbiljan rat. Ljudi umiru. Umiru i djeca", istaknula je Koltsova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazila je nadu da će se rat brzo završiti kako bi se što prije mogli vratiti svojom domovima gdje su, kako navodi, ostavili svoje muževe i obitelji.

"Svim srcem i dušom smo sa svojom zemljom sada", podvukla je ona.

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara kazao je kako će Grad učiniti sve što može da ovim ljudima u potrebi pomogne na svaki mogući način.

"Nažalost, ako itko zna koliko je apsurdno ovo što se događa u Ukrajini, znamo mi Mostarci. Slične stvari su se prije 30 godina događale nama ovdje. Želimo uputiti podršku u zaustavljanju rata i ludila. Vijećnici i Gradska uprava Mostara šalju poruku da je potrebno što prije sjesti za zeleni stol i dogovoriti se jer čovjeku se stegne srce kad vidi malu djecu i žene koje su pobjegle od rata", ustvrdio je gradonačelnik.

Varvara Koltsova je također napomenula da u Balti radi u Gradskom vijeću, navodeći kako je kroz razgovor s mostarskim gradonačelnikom Marijom Kordićem dogovorila kulturnu, sportsku i drugu suradnju kada rat završi.