FOTO/VIDEO  STRUČNJACI "BiH je uistinu najgore rangirana kad je riječ o karcinomu grlića maternice"

Simpozij u Ljubuškom rak grlića maternice
Hercegovina.info

Simpozij naziva „Ujedinjeni za zdravlje – mjesec borbe protiv karcinoma vrata maternice“, održan je jučer u Hotelu „Bigeste“ u Ljubuškom. Ovaj značajan događaj organiziran je u suradnji između Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva zdravstva, UNFPA-a u Bosni i Hercegovini, UNICEF-a Bosne i Hercegovine, WHO-a u Bosni i Hercegovini te Udruge Kap.
 
Ovaj simpozij okupio je stručnjake iz različitih polja kao i aktiviste čime je pružena platforma za razmjenu znanja i iskustava u borbi protiv ove vrste karcinoma.
 
„Ako se sve razine vlasti ne uključe zajedno u prevenciju i ranu detekciju, imat ćemo vrlo velike i veoma ozbiljne probleme u stopi obolijevanja“, izjavio je Tomislav Pejić, dr. med. i ministar zdravlja, rada i socijalne skrbi ZHŽ.

Kako je naglasio, vjeruje da će u narednom razdoblju uz pomoć prisutnih partnera iz WHO-a i UNFPA-a na području županije pokrenuti i neke druge projekte koji se tiču rane detekcije karcinoma. „Radosni smo što u našoj županiji imamo mogućnost cijepljenja. Zamislite da imamo i cjepivo za prevenciju karcinoma pluća, koliko bi nam samo to značilo“, dodao je.
 
Simpoziju su nazočili i John Kennedy Mosoti predstavnik UNFPA  te dr. Erwin Cooreman šef ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.


 
Predstavnici međunarodnih organizacija na simpoziju su naglasili važnost prevencije karcinoma vrata maternice, čiji je najčešći uzročnik HPV virus. Posebno su istaknuli nužnost imunizacije kao ključnog elementa u zaustavljanju širenja ovog virusa. UNFPA-ov predstavnik Mosoti i šef ureda WHO u BiH, dr. Cooreman, govorili su o ozbiljnosti problema te su istaknuli važnost poduzimanja preventivnih mjera.
 
Kako Hercegovina.info donosi, njihovo izlaganje bilo je usmjereno prema podizanju svijesti o rizicima povezanim s HPV virusom te su pozvali na intenziviranje napora u promicanju imunizacije kao ključnog instrumenta u zaštiti žena od potencijalnih posljedica infekcije. Poseban naglasak stavili su na važnost suradnje između međunarodnih organizacija i lokalnih vlasti u ostvarivanju cilja smanjenja incidencije karcinoma vrata maternice kroz preventivne strategije.
 
U BiH nije postojala neka određena struktura u borbi protiv raka grlića maternice, a isto tako i raka dojke. Međutim, rad na takav način je sada iza nas i jednostavno smo ujedinili snage u zajedničkoj borbi. No, ne samo da smo počeli s zajedničkom borbom, nego smo svi mi koje vidite za ovim stolom postali partneri u toj borbi. Na kraju smo došli do formule koja nam je donijela puniju i jedinstveniju strukturu u toj zajedničkoj borbi. Dokaz tomu je i ova vrpca koja stoji na mom reveru. Dakle, to je nešto što su uradile žene kao simbol označavanja ovoga mjeseca borbe protiv raka grlića maternice“, kazao je John Kennedy Mosoti predstavnik UNFPA.
 
Kako je naglasio, imunizacija je ključna ne samo za pojedince, već i za širu zajednicu, te je važno osigurati pristup cjepivu kako bi se postigao veći stupanj zaštite od ove opake bolesti. „BiH je uistinu najgore rangirana kad je riječ o karcinomu grlića maternice“, kazao je.
 
Prema informacijama koje je naš portal dobio, UNFPA planira provedbu istraživanja tijekom 2024. godine s ciljem utvrđivanja nedostataka i identifikacije potreba u zdravstvenim sustavima diljem zemlje. Ova inicijativa ima za krajnji cilj razvoj sveobuhvatnog programa prevencije raka vrata maternice, s posebnim naglaskom na identificiranje ključnih područja gdje je potrebno poboljšanje.
 
Europska regija WHO se sastoji od 53 države i u njoj svake godine oko 66 tisuća žena oboli od ovog karcinoma. Na godišnjoj razini preko 35 tisuća oboljelih žena izgubi život zbog ove bolesti. „95% slučajeva oboljelih je izazvano HPV-om. Međutim, mi imamo alat za prevenciju nastanka raka grlića maternice“, kazao je dr. Erwin Cooreman.
 
Krajem studenoga 2020. godine, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pokrenula je globalnu inicijativu usmjerenu na ubrzanje eliminacije raka vrata maternice. Prema ovoj inicijativi, postavljena je sveobuhvatna strategija prevencije koja objedinjuje tri ključne intervencije s ciljem postizanja cilja do 2030. godine.
 
„Imamo formulu koja glasi 90-70-90. A to se odnosi na to da 90% djevojčica u dobi do 15. godine bude cijepljeno. Zatim da se 70% žena do dobi od 35 godina i ponovno do dobi od 45 godina podvrgne probiru, odnosno screening-u u cilju prevencije nastanka samog raka i te pravovremeno liječenje 90% svih dijagnosticiranih premalignih lezija i invazivnih karcinoma“, dodao je. Kako je naglasio, potrebno je povećati sam program screening-a, odnosno njegovu primjenu prema ženama kako bi se pravovremeno spriječio nastanak te bolesti.
 
Unatoč značajnim naporima u suzbijanju raka vrata maternice, alarmantni podaci o smrtnosti ukazuju na neophodnost hitnih i koordiniranih intervencija. Svake godine, više od 60 žena u Federaciji umire zbog ove podmukle bolesti. Međutim, kako smo saznali, Zavod za javno zdravstvo FBiH, uz podršku Federalnog ministarstva zdravstva i Vlade Federacije BiH, prepoznao je hitnost situacije te je u skladu s tim, implementirao program imunizacije koji uključuje nabavku cjepiva. Ovim koracima, konačno se otvara perspektiva zaštite života i unapređenja zdravlja žena.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.