Štrajk upozorenja u Upravi za neizravno oporezivanje BiH, evo i zbog čega, te što traže

Štrajk upozorenja UNO BiH 2022

Sindikat zaposlenih u Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) je organizirao Štrajk upozorenja koji počinje u ponedeljak 4.4.2022. godine i koji će trajati svaki dan u vremenu od 12 do 14 sati, sve do ispunjenja osnovnih uvjeta koje traže zaposleni u UNO.

Odluka o pokretanju štrajka donesena je nakon što su iscrpljene sve zakonom propisane mogućnosti i nakon što Vijeće ministara BiH nije našao razumijevanje da se pokuša popraviti izuzetno loš položaj zaposlenih u UNO. Ova instutucija je ključna za fisklanu stabilnost svih nivoa vlasti u BiH, pa se tako sa 85% svi proračuni u BiH (državni, entitetski, županijski i općinski), financiraju od neizravnih poreza. 

Iako UNO iz godine u godinu prikuplja sve veći iznos prihoda od neizravnih poreza, za financiranje institucija BiH, pa tako i za zaposlene u UNO, svake godine se izdvaja isti iznos sredstava (680 milijuna KM na godišnjem nivou za sve državne institucije). 

Sav višak prihoda svake godine završi u entitetskim kasama, što je dovelo do apsurdne situacije: inspektor u Sektoru za poreze u UNO – stručni suradnik, ima osnovnu plaću u iznosu od 998 KM, a inspektori na nižim nivoima vlasti zbog rasta prihoda svake godine imaju plaće od 1.500,00 KM na više.

'Kap koja je prelila čašu' najnovija je najava da će se plaće povećati na entitetskom nivou za dodatnih 10 %, a sve na račun porasta prihoda od neizravnih poreza. Iz UNO BiH podsjećaju, u tri mjeseca 2022. godine prihodi od neizravnih poreza iznosili su 2 milijarde i 229 milijuna KM i veći su za 406 milijuna ili 22,29 % u odnosu na prihode koje je UNO prikupila u istom razdoblju 2021. godine. 

Sav višak prikupljenih prihoda završio je kod entiteta i Brčko distrikta. Zaposleni u UNO nemaju ništa protiv povećanja plaća i na nižim nivoima vlasti, ali više ne žele nijemo trpiti 'maćehinski' odnos svih u Bosni i Hercegovini prema zaposlenima u Upravi za neizravno oporezivanje.

Po osnovu posebne cestarine za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta (0,25 KM po litri derivarta), Federacija BiH je dobila dodatnih 49,7 milijuna KM, Republika Srpska 32,8 milijuna KM i Brčko distrikrt 1,7 milijuna KM.

Zbog svega prethodno iznesenog Štrajk upozorenja zaposlenih u UNO će se održavati svakog dana u vremenu od 12 do 14 sati sve do ispunjenja sljedećih uvjeta:
1. Hitno usvajanje proračuna institucija BiH za 2022. godinu i vraćanje osnovice za obračun plaće u institucijama BiH na nivo iz 2008. godine;

2. Izdvajanje zaposlenih u UNO iz Zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijema BiH i donošenje posebnog Zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u UNO;

3. Usvajanje potrebnih odluka od strane Vijeća ministara BiH kako bi svi zapsoleni u UNO imali ista prava, što sada nije slučaj;

4. Ulazak u postupak donošenja Kolegtivnog ugovora.