ŠTO SE SMIJE, A ŠTO NE SMIJE U Hrvatsku zabranjeno unijeti paštetu ili 10 'deka' parizera, ali nema problema za 20 kg ribe

ŠTO SE SMIJE, A ŠTO NE SMIJE U Hrvatsku zabranjeno unijeti paštetu ili 10 'deka' parizera, ali nema problema za 20 kg ribe
Robert Anic/PIXSELL

Putujete li iz zemlje koja nije članica EU-a, ne smijete sa sobom nositi meso ni mliječne proizvode. Međutim, smijete ponijeti ograničenu količinu voća i povrća te jaja, proizvoda od jaja i meda. Dopuštene su i ograničene količine ribe i ribljih proizvoda.

Tako, primjerice, iz Neuma bez ikakvih problema možete donijeti do 20 kilograma svježe, usoljene, očišćene, sušene ili kuhane ribe, kozica, rakova, dagnji i kamenica, dok je istovremeno zabranjeno unijeti jednu paštetu ili 10 dekagrama salame, mlijeko u tetrapaku ili jogurt. I ostali su mliječni proizvodi – sir, vrhnje, maslac – na strogoj zabrani. Dopušteno je legalno unijeti u RH samo do dva kilograma mlijeka u prahu ili hrane za dojenčad, te isto toliko meda ili jaja, kao i hrane za kućne ljubimce.

"Što se tiče bilja, biljnih proizvoda, voća i povrća, u RH se za osobnu potrošnju može unijeti samo tropsko voće: banane, ananas, datulje, durian i kokos. Zabranjen je unos zemlje i supstrata za sadnju, kao i sadnica vinove loze, citrusa i sjemenskoga krumpira. Krumpir, rezano cvijeće, lukovice i gomolji, mrkva, cikla, celer, rotkvica, kupus, cvjetača, kelj, zelena salata, radič, endivija, đumbir, šafran, kurkuma, rajčice, jabuke, kruške, dinje i lubenice mogu se unijeti u RH iz trećih zemalja samo uz podnošenje fitosanitarnog certifikata koji je izdalo nadležno tijelo zemlje iz koje se povrće uvozi", piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putnici iz trećih zemalja u svojoj osobnoj prtljazi mogu u RH unijeti robu uz oslobađanje od uvoznih davanja bez potrebe izričitog prijavljivanja carinskom službeniku u vrijednosti od 300 eura u cestovnom i željezničkom prometu, te 430 eura u zračnom i pomorskom prometu. U RH se može legalno unijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 50 grama duhana, 10 mililitara e-tekućine, 4 litre vina, 16 litara piva, 10 litara goriva u prenosivom spremniku te dvije litre alkoholnog pića.

Osim toga, putnici koji u svojoj prtljazi nose gotovinu u iznosu od 10.000 eura ili više obvezni su to prijaviti carinskom službeniku. Također su dužni prijaviti kućnog ljubimca, koji mora imati veterinarski certifikat ili putovnicu.